25 jaar Burgerweeshuis in één avond

De Kift en een boek vol nostalgie

Tekst: Steven den Boer / Foto's: René Jannink ,

De rode loper ligt uit voor de ingang van het Burgerweeshuis en als je de zaal binnenkomt krijg je een glas champagne. Dat gebeurt niet zomaar: het Burgerweeshuis bestaat 25 jaar en viert dat samen met een optreden van de Kift.

De Kift en een boek vol nostalgie

Het Burgerweeshuis bestaat 25 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Van 3 tot en met 6 september was er een gevarieerd programma ter ere van het jubilieum. Op donderdag 3 september werd het festival afgeptrapt met de presentatie van het Burgerweeshuisboek, Rock ON Roll the Stories in de kleedkamers en een optreden van De Kift.

De presentatie
Het kan ook niet anders dat bij een jubileum en de presentatie van het bijbehorende boek speeches worden gehouden. Eerst is directeur Mano Scherpbier aan het woord en daarna volgen bestuursleden, oud-voorzitters en de makers van het boek. Na de nodige grappen, open deuren (“25 jaar is geen eindpunt maar een eikpunt”) en een stukje geschiedenis, wordt dan eindelijk het boek gepresenteerd.

Het Burgerweeshuisboek
Journalist Wilko ten Dam staat trots op het podium met zijn armen omhoog en terecht: het boek is schitterend geworden. Van het begin over hoe het pand werd gekraakt tot en met Plugpop, Productiehuis ON, de vele vrijwilligers en vaste bezoekers: het staat er allemaal in. Ook veel foto’s van de huidige bezoekers, zodat iedereen zichzelf en bekenden op kan zoeken. Zelfs de concertposters sinds 1982 staan erin, met namen als Jan Akkermans, Claw Boys Claw, Dinosaur Jr en de Henry Rollins Band die erop schitteren. Aan het eind van het boek staan alle concerten sinds 1984 tot nu in een hele lange lijst. Een ideaal naslagwerk om op te scheppen bij je vrienden, waar je allemaal bij bent geweest.

Vrijwilliger Jacqueline
Jacqueline is 22 jaar en sinds drie maanden vrijwilliger bij het Burgerweeshuis: “Ik vind het echt heel leuk. Ik ben hier al zo’n zes jaar bezoeker, maar als vrijwiliger zie je toch weer andere dingen. Zo krijg je te zien hoe alles wordt opgebouwd. Het Burgerweeshuis is ook wel rebels en daar hou ik van.” Een half uur later zit Jacqueline in het café; met haar neus in het Burgerweeshuisboek.

De Kift
Met een drumstelfiets en de gehele band erachteraan gelopen, komt De Kift de zaal binnen. De blazerspoëzie blijkt erg geschikt om het feest op te vieren voor het ‘Burger’: diepzinnige teksten, zwoele fanfarepunk maar ook gewoon lekker om naar te luisteren. Alhoewel De Kift pas 21 jaar bestaat, doet hun merchandisestand anders vermoeden. De met veel aandacht ontworpen cd-hoezen, elpees en singles vormen samen een nostalgisch beeld, wat op een jubileumfeest de ideale aankleding is.


Na 25 jaar Burgerweeshuis ligt er een boek. Met een hele jonge Marco Roelofs van de Heideroosjes, een nog jongere The Gathering en dat ene meisje. Op bladzij 111, ze staat bijna vooraan. Ze kijkt naar de band en ze is gefascineerd. De muziek, daar gaat het haar om. Zo ook bij het Burgerweeshuis de afgelopen 25 jaar en dat blijven ze gelukkig gewoon doen.