Velvet Monk is (bijna) klaar om de wereld te veroveren

Een gesprek over het proces van het opnemen en uitbrengen van een eerste EP

door: Daisy Oosterbaan. ,

Velvet Monk is vanaf februari 2009 gaan werken aan een EP. Nu, nog vlak voor 2010, is deze EP af en is de tijd gekomen om deze te presenteren aan het publiek op 26 november 2009 in Metropool. Tijd voor een digitaal gesprek met Burçak, de zanger van de band.

Een gesprek over het proces van het opnemen en uitbrengen van een eerste EP

Wie is Velvet Monk? 
‘Velvet Monk is een pop/rock band uit Hengelo en uit Enschede. We zijn echter geen standaard pop/rock band. Het heeft even geduurd voordat we de goede formatie gevonden. Alleen de bassist en ik zijn nog over uit de oorspronkelijke band. De bandleden hebben allemaal een totaal eigen smaak, uiteenlopend van pop naar metal naar singer-songwriter muziek. Dit zorgt uiteindelijk voor een eigenzinnige stijl die we graag aan iedereen willen laten horen. Het is uniek, we hebben allemaal een eigen smaak, maar onze neuzen staan wel dezelfde kant op. Iets wat Velvet Monk tot een solide formatie maakt’ 
 
Hoe is de EP tot stand gekomen? 
‘De nummers zijn geschreven door Peter (gitarist), Maarten (toetsenist) en mijzelf. Uiteindelijk nemen we de nummers mee de oefenruimtes in en daar gaan we met z’n allen het uiterste uit een nummer halen. We hebben een selectie moeten maken van de beste nummers van Velvet Monk. Het is lastig om zelf tot zo’n keuze te komen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de nummers waar het publiek het beste op reageert tijdens onze optredens. De EP is opgenomen op verschillende plaatsen. Zo zijn de drums opgenomen in een studio in Deventer, deze studio is van een vriend van de band. De gitaar is opgenomen in de Muziekschool van Hengelo. De toetsen en basgitaar opnames vonden plaats in de thuisstudio van Maarten. De zang is op een echt opmerkelijke opgenomen, grappig genoeg hebben we dit bij mij thuis op de gang opgenomen! Dit werkte echt super, omdat we zo alle tijd hadden en bovendien was ik hierdoor in een zeer relaxte stemming. De hele productie is er vervolgens gedaan door Maarten. Hij heeft de basis geleerd van Arno Schlijper (van o.a. Do) en hij heeft intussen ook veel ervaring. Dit had als voordeel dat we allemaal inbreng hadden in het proces en ook echt zelf de tijd konden bepalen. Voorheen hebben we wel eens in een studio met een producer opgenomen, en dan kan het allemaal nogal gehaast gaan. Daarom was dit een geweldige uitkomst voor ons. 
 
Hoe zijn de opnames verlopen? 
‘De opnames gingen niet zoals we hadden gepland van tevoren. Er zijn tijdens het hele proces wat dingen veranderd in de bezetting van de band. Uiteindelijk hebben we daardoor de drums helemaal opnieuw moeten opnemen. Het lijkt zonde van de tijd, maar dit was wel de manier om uit te vinden wat de ideale bezetting voor de band is en we zijn er nu van overtuigd dat we de juiste mensen bij elkaar hebben om mee verder te gaan. Verder kostte het ook veel tijd voor het hele proces doorlopen was, van opnemen tot produceren tot de release plannen tot het artwork ontwerpen… Ontzettend leuk, maar ook ontzettend intensief!
 

Waar en wanneer is de release? 
‘De EP wordt gereleased in het nieuwe Metropool op donderdag 26 november. De deuren openen om 20:30 uur. We hebben voor Metropool gekozen omdat we een goede band hebben met de  
mensen van Metropool. Ze hebben ons in het verleden ontzettend goed geholpen en dat doen ze nu weer. Iedereen die de EP gaat kopen komt bovendien nog een leuke verrassing tegen. Naast de door ons uitgekozen vijf nummers voor de EP hebben we gekozen voor een bonustrack. Dit keer niet in de vorm van een akoestisch of een live nummer, maar door een vette dance remix, door DJ Justin Strikes. 
 
Wat zijn de plannen voor de toekomst? 
‘Onze toekomstvisie is het opnemen van een full-length cd in 2010. We zijn alweer druk aan het schrijven en hopen volgend jaar daarmee een volledig album uit te brengen. Daarnaast hopen we op festivals te spelen zoals Bevrijdingsfestival 2010, Geuzenpop en Dauwpop. En de wereld veroveren? Dat komt daarna!’

Nieuwsgierig geworden? De EP release party is in Metropool in Hengelo, op donderdag 26 november om 20:30 uur. De EP wordt op 27 November uitgebracht  via I-tunes en zal daarnaast te verkrijgen zijn bij platenzaak Popeye te Hengelo en The American Guitar Store te Enschede.  
Voor meer info hierover:
http://www.velvetmonk.com