Stilstaan bij The Madd... Hahaha

Lage opkomst staat een geslaagde avond niet in de weg

Tekst: Ruben Eijsink. Foto's: Hugo Knobbe. ,

Zonder hiphopper Dio staat The Madd op 20 november in een veel te lege, kleine zaal. Dat weerhoudt de Rotterdamse retro rockers er niet van om er toch een feest van te maken in Atak.

Lage opkomst staat een geslaagde avond niet in de weg

Over voorprogramma Clueless is de laatste jaren veel geschreven op de Overijsselse aftakking van 3voor12. Duik eens in het archief als je meer over deze Enschedese band te weten wil komen. Vanavond is Clueless niet op zijn best. De show hangt van rommelige momenten aan elkaar en helaas willen de grappen en grollen niet echt aanslaan. Het valt ook niet mee als je voor een zaal staat met hooguit een mannetje of 20. Een slecht optreden zullen ze niet snel geven en dat was ook deze zaterdag niet het geval. Inval drummer Sjouke (van het geparkeerde Wreckyard) kent de nummers goed, maar geeft net wat te veel gas waardoor de laidback Clueless vibe ietwat vervaagt. Een nieuw album is (nog steeds) op komst, schijnt af te zijn, maar laat nog even op zich wachten. Gaat Clueless doorbreken of wordt het een soort Twentse Anvil?
 
Het Rotterdamse The Madd heeft, met hun opgepoetste obscure sixties covers, al een breed publiek weten te bereiken (Lowlands, airplay op 3FM). Enschede mag dan een fameuze beat historie hebben en koesteren (denk bijvoorbeeld aan het Textielbeat Festival), weinig mensen geven er gehoor aan. Het is een slecht teken als je naar de bar kunt huppelen. De jongens uit Rotjeknor nemen dan ook doodleuk een half uur de tijd om op het podium alle gear nog even te finetunen. 
 
Een aantal nummers, van de recente langspeler "The Madd Are Pretty Quick" , worden met het gebruikelijke enthousiasme gebracht. Het duurt echter een goed half uur, om de eerste voetjes in de zaal te betrappen op meestampen. Naarmate meer nummers van het eerste album de revue passeren, wordt het alsmaar gezelliger. Als hun hitsingle "Jump" wordt gespeeld, is er zowaar sprake van een feest (als er meer dan zeven mensen dansen kun je spreken van een feest).
 
Het voorheen lauwe publiek is helemaal warm als ze nog even bediend worden van twee toegiften. In een volle zaal was dit een dampend spektakel geweest. Waar waren de Twentse beat sympathisanten?