Debuutalbum Swelter "Songs of Distance": vertrouwd geluid, veel kwaliteit

Een avond waarin luisteren vooral centraal staat

Tekst: Steven Oldengarm / Foto's: Hendrik Jan Oskam ,

Voor velen een moment om naar uit te kijken, de cd presentatie van Swelter. Hoewel de kaarten niet uitverkocht zijn, staat Hedon toch behoorlijk vol. Een avond waarin luisteren en genieten van muziek vooral centraal staat.

Een avond waarin luisteren vooral centraal staat

Niet iedereen voelt zich aangesproken door de vooral melancholische muziek van Swelter. Toch was de cd presentatie van “Songs of Distance” van de Zwolse band drukbezocht. Nadat de band op het podium verschijnt, is direct de albumcover te zien op het grote scherm achter het podium. Zanger Bart Drost vertelt met een trotse glimlach dat de naakte damesrug, die de cover siert, de rug van actrice Carice van Houten is.

Gelke Boontje, die voor de band de toetsen en viool verzorgt, valt direct in het oog. Hij staat dan wel helemaal rechts op het podium en niet zozeer in de schijnwerpers, maar bij een band als deze is een elektrische viool toch bijzonder om te zien. Aan het begin valt hij soms nog wat uit de toon, doordat hij schijnbaar zonder doel, een beetje staat mee te knikken met de muziek. Maar zodra hij de viool ter hand neemt, is hij een bijzonder welkome aanvulling op Swelters geluid. Het geluid van de viool wordt vooral gebruikt om de refreintjes te versterken. Deze keuze lijkt goed doordacht en levert een goede balans op in de nummers.

Mensen die al langer bekend zijn met de band zullen bij de cd presentatie vooral een heel herkenbaar geluid hebben gehoord. Het is rustige muziek waarbij het publiek vooral staat te luisteren en kijken, dansen zit er niet in bij Swelter. Dit ligt waarschijnlijk vooral aan de toon van de liedjes. Toch straalt het publiek duidelijk genot uit. De zaal is voornamelijk gevuld met glimlachende gezichten en elk nummer wordt met een hartelijk applaus beloond. Het mag duidelijk zijn dat Swelter een geweldig debuutalbum heeft neergezet in een genre dat af en toen nog ondergewaardeerd wordt. Heerlijke muziek dat zich geweldig leent voor regenachtige dagen maar misschien nog wel beter tot zijn recht komt op een warme lenteavond. De band timmert al hard aan de weg en met het verschijnen van dit debuutalbum kunnen we er zeker van zijn dat we nog veel meer van ze gaan horen.