The Casings naar De Melkweg

Met twee volle touringcars naar Kunstbende-finale

Tekst: Iris Offringa / Foto's: Jeroen Bruggenwirth ,

Welke gevolgen heeft het winnen van de Overijsselse Kunstbende voor deze jonge band tot nu toe gehad en hoe leven ze toe naar hun optreden in De Melkweg?

Met twee volle touringcars naar Kunstbende-finale

The Casings uit Weerselo (naast Hengelo) vertegenwoordigen Overijssel op 27 juni in de landelijke finale van de Kunstbende in De Melkweg te Amsterdam in de categorie muziek. Het winnen van de Overijsselse voorronde heeft de jonge band – in bestaan en in leeftijd van de bandleden - tot nu toe al veel opgeleverd. Een interview met zanger/toetsenist Stef Veldhuis en drummer Kai Mulder over het winnen van de Overijsselse voorronde in Zwolle en wat dit hen allemaal al oplevert met als hoogtepunt uiteraard het optreden in De Melkweg, Amsterdam.

De drummer, toetsenist en gitarist speelden voorheen al 5 jaar bij elkaar in een andere band: Butterscotch. Het drietal ontdekte dat ze de meeste plezier haalden uit het spelen van een meer alternatieve pop/rock stijl en dan vooral met eigen nummers. Ze richten daarom een half jaar geleden The Casings op met bassist Rinkie Bartels uit Tilligte, een dorp verderop. De band is ambitieus en repeteert maar liefst vier keer per week in de omgebouwde dierenartspraktijk van huize Veldhuis te Weerselo. “Eigenlijk zijn we er iedere dag mee bezig sinds de winst van de voorronde in Zwolle”, vertelt Kai.

“De juryrapporten kennen we uit ons hoofd en hangen ingelijst aan de wand; de old-skool sound is terug, goede presentatie, professionele sound en catchy nummers”.

The Casings hechten veel waarde aan hun podiumpresentatie. ”Wij staan op het podium in rode All-Stars en zwarte pakken op aanraden van studenten muziekmanagement van de HKU. Uit hun onderzoeksopdracht kwam naar voren dat we iets onderscheidends moesten bedenken, dat is dit geworden.”

Voor de Overijsselse winst heeft niemand in Weerselo en omgeving van The Casings gehoord. Inmiddels is dit wel veranderd door allerlei optredens in de regio, maar ook op 3FM bij Giel Beelen. “Giel was heel tof tegen ons. We moesten unplugged spelen in de uitzending en we kregen als commentaar van hem dat we het vaker unplugged moeten doen”. Op 27 juni vertrekken er inmiddels twee touringcars vol fans vanuit Weerselo naar De Melkweg.

“Weten jullie tegen wie je het moet opnemen in de finale van de Kunstbende en wat zijn jullie kansen?” Stef: “Ik geloof niet dat je je kansen moet inschatten. Rondkijkend op YouTube ontdekken we dat de concurrentie moordend is. Bovendien zijn er heel veel verschillende genres: van hiphop tot metal. We wachten zelf nog met het presenteren van onze nieuwe demo, op deze manier verrassen we onze tegenstanders. Het belangrijkste vinden we de ervaring dat we met onze eigen nummers in De Melkweg staan. We balen niet als we niet winnen."

De eerste demo van de band is kortgeleden opgenomen in de popacademie te Enschede waar bandlid Rinkie Bartels studeert. "Uiteraard staat ‘Casual Hangover’ erop, want met dat nummer hebben we in Zwolle de voorronde gewonnen." Over een tijdje hoopt de band alle covers te hebben vervangen door eigen werk, maar dat heeft enige tijd nodig. Ze halen hun inspiratie uit de muziek van onder andere The Doors, Wolfmother, Voicst en Wombats. 

De band merkt dat het spelen van eigen werk ontzettend veel voldoening geeft. Zeker als er steeds meer mensen bij optredens nummers beginnen mee te zingen. The Casings willen graag de komende tijd vooral werken aan het opbouwen van repertoire zodat ze straks klaar zijn voor optredens op zoveel mogelijk festivals.

Finale Kunstbende: Zaterdag 27 juni 13:30 uur: De Melkweg, Amsterdam.