Regelmaat XL

Een regelmaat voor succes

Tekst: Fabian Schrijver / Foto's: Joannie Kooyman ,

Regelmaat XL zet hiphop weer op de kaart in Kampen. Er kwamen zaterdag 27 juni 13 acts naar Kampen waaronder Blaxtar, Jawat, M.O. & Brakko, Manu, Diggy Dex & Zwart Licht!

Een regelmaat voor succes

Een lyrisch artistiek spektakel maakte Kampen afgelopen zaterdag 27 juni één dag de hiphop hoofdstad van Overijssel. Hoewel het bezoekersaantal rustig op liep, leek de regen dit even tegen te gaan. Het feest binnen ging echter keihard door en bleek aanschouwd te worden door zo’n 200 mensen. 

Om 15.00 uur was het voor rapper Guido Faas de taak om te openen. Deze 23 jarige rapper uit Kampen, die pas een jaar optreedt, kwam met een verrassend sterke show en bleek de stemming er goed in te brengen. De kop was eraf, en doordat E Royal helaas uitviel deze dag was er tijd om na te genieten over de opening. Buiten werd er onder andere een graffiti piece gezet door de Zwolse graffiti meester ‘Serch’. Ook was er de mogelijkheid om je schoenen te laten pimpen bij de Converse Shoe-pimp stand.

Om 16.00 uur werd meteen het zwaardere geschut ingezet. Diggy Dex klapte hard over het publiek heen met rauwe beats en erg goede scratches van dj DNS die 3 keer Nederlands kampioen turntablism is geworden, echter bleek het geluid nog niet helemaal in orde. Een aantal keer hoorde je alleen vocalen uit de monitoren. 

De volgende rapper, Spacekees, kwam net op tijd voor zijn eigen show. Het publiek bleek echter niet erg warm te worden van deze cultrapper. Hij had moeite met het overbrengen van de energie en het publiek reageerde lauwtjes. Mede hierdoor kwam Manu als vierde act erg goed uit de verf. Het zat erg professioneel in elkaar en met de diepgaande teksten trakteerde hij de bezoekers deze dag op zijn eigen verjaardag.

Na deze grote namen was het tijd voor de gevestigde namen uit de lokale hiphop scene. De enige Engelstalige act, Da Floawaz, probeerden met haar oldskool beats en boombap rap het publiek omver te blazen maar de beats leken niet goed uit te komen op de installatie. De drie heren moesten na hun show direct door naar Tilburg om in 013 een tweede show te rocken. Turboglad & DaVincie zetten samen met back-up rapper Siroc hun gevoel in als wapen. Ze vullen elkaar goed aan gaven al hun kracht en energie tijdens de show. Het publiek leek op dit moment even rustig te blijven na drie uur hip-hop. Consequent, die direct na Turboglad & DaVincie moesten optreden leken hier het meest last van te hebben. Met hooguit tien man in de zaal werd de creatieve en feestelijke muziek door weinig mensen ontvangen.

Met Twee Ons als opvolgende act leek het rustmoment weer helemaal voorbij. Hier sprong het publiek voor het eerst hard mee en steelden rappers Perfecd en Triple G de show door zelf in het publiek te breakdancen tijdens het nummer 'Let’s Dance'. Zoals rapper Perfecd deze middag als host al liet weten, toonden de mannen van Twee Ons dat het ‘aan’ was.

Dit bewezen M.O. en Brakko dubbel en dwars door met lekker harde boombap hiphop weer naar de essentie van hiphop te verwijzen. Rappend over de vier elementen, dagelijkse dingen en waar het eigenlijk om gaat in het leven, lijken ze veel te zeggen wat vele mensen al beseffen. Met Zwart Licht erachteraan was dit het uur van de nieuwe generatie hiphop acts van Nederland.

Jawat liet het echter als zwaargewicht wat afweten. Zo was de show, tegen verwachtingen in, vrij rommelig en waren het veelal oude nummers die hij ten gehore bracht. Tijdens zijn ode aan zijn zoontje, ging hij ook zitten en rapte enkele dingen mee. Hierdoor kwam de sentimentele beat niet tot hun recht. Toch ging er nog wel een aantal mensen flink los op de harde raps. Bij de afsluiter van de avond Blaxtar wilde het publiek er ook helemaal voor gaan, totdat de beats plots wegvielen. Hij loste dit erg goed op door a capella verder te gaan. Hierdoor werd het feest intiem afgesloten. Met enkele voorgaande acts in de zaal en nog wat beats van Blaxtar als drugs stroomde ’t Ukien langzaam leeg en kan het, naar mijn idee, terugkijken op een geslaagde introductie van de 'Regelmaat' die Kampen nu ondergaat.