Druk bezocht Zomeroffensief: een mooi feest met veel talent

Offensief luidt met succes de zomer in!

Tekst: Gracia Visscher. Foto's: Marieke Waalwijk ,

Tijdens de seizoensgebonden offensieven krijgen regionale bands de kans hun skills te showen aan het publiek van Atak. Vanavond is het weer tijd voor het Zomeroffensief, met bands zoals Flume, Kleazer en Deadbeat. Met deze bands wordt het in ieder geval feest in Atak!

Offensief luidt met succes de zomer in!

Het is negen uur en nog akelig licht buiten als ik richting Atak loop. Toegegeven, ik ben een beetje laat, want ik hoor de eerste band Flume al als ik nog in een dikke vette lange rij sta voor de kassa’s. Het zomeroffensief belooft een prettige avond te worden aan die rij te zien, binnen ziet het er ook al aardig bepakt uit. Atak heeft vanavond weer vijf regionale bands op het programma staan, de een al wat bekender in de omgeving dan de ander. Eindelijk mijn kaartje te hebben gekregen plus een nieuwe stempel.. mijn Zomeroffensief kan eindelijk beginnen. 

Vanavond wordt het feestje ingeluid door de band Flume. Met hun Indie pop/rockgeluid hebben ze de zaal al redelijk vol weten te krijgen. Tijdens het voorafgaande Podiumzweet-bezoek op woensdag hebben ze al laten horen wat ze kunnen en dat doen ze vanavond in Atak nog een keer goed over. Ik sta vooral te kijken van de zangeres, wat een geweldige stem! Flume klinkt geweldig en zo ziet de band er ook uit. Het publiek geniet zeker mee van de vrolijke liedjes, die ook erg aanstekelijk zijn. De samenhang van twee stemmen van de zanger en zangeres maken de nummers fris en afwisselend. Niks anders dan positieve reacties voor de eerste band van vanavond. 

Nadat Flume verdwenen is van het podium is het de beurt aan een heel andere band, namelijk de mysterieuze Aardtmann op Vuurtopberg. Ik had nog nooit van ze gehoord, maar na vanavond zal ik ze zeker niet weer vergeten. Deze band is waarschijnlijk de meeste bizarre verschijning ooit, dat goed samen gaat met het geluid wat ze produceren. Drie gestaltes met maskers en al komen het podium op onder begeleiding van regen- en stormgeluiden. Een microfoon is vanavond niet nodig voor deze band, het optreden gebeurt volledig instrumentaal. Veel mensen staan fascinerend te kijken. Na een relatief kort optreden weet ik nou eigenlijk niet wat ik van Aardtmann op Vuurtopberg moet denken, maar een indruk hebben ze zeker achtergelaten! Op naar de volgende band. 

Garden of Wasted Dreams is ondertussen klaar gaan staan in het Atak Café, waar ze als enige band optreden vanavond. De meeste mensen zitten klaar om naar de band te luisteren wanneer ze beginnen met een nummer zonder de drumbegeleiding. De zanger heeft een prachtige donkere stem en het bandje klinkt goed. In het café is het helaas soms lastig om mensen van hun luie reten af te krijgen, maar Garden of Wasted Dreams krijgt het toch wel mooi voor elkaar. De mensen in het café dansen lekker mee voor het podium en daardoor klinkt de band alleen nog maar beter. Geen woorden meer aan vuil maken, Garden of Wasted Dreams was leuk. 

Na een tussenstop in het café is het weer tijd voor de Saxion zaal, waar Kleazer aan de beurt is om het publiek aan het dansen te krijgen. Na de eerste helft van het eerste nummer is het wel duidelijk dat hier een band staat van hoog niveau. De nummers klinken lekker en het publiek geniet met volle teugen. De stonerrock van deze heren wordt goed ontvangen, net als voorgaande optredens in Atak. Fijn dansen en gewoon lekkere muziek kan ik wel zeggen. Kleazer is een band die staat als een huis en ze maakt dit Zomeroffensief tot een nog groter feest dan het al was. 

Helaas gaat de avond veel te snel als je lol hebt. Daarom komt de aankondiging van de allerlaatste band van vanavond met gemixte gevoelens. Deadbeat mag deze avond afsluiten, waar ik ook wel erg blij om ben, want ze zijn de laatste tijd wel een van mijn favoriete bandjes geworden. Deadbeat heeft de laatste tijd een goed aantal optredens achter de rug en ze weten hoe ze feestjes moeten bouwen. De mannen doen het goed en zijn één bonk energie op het podium. Het publiek is dan ook vanaf de eerste minuut om en doen net zo hard mee met de melodic metal band. Met de komst van de nieuwe zanger Donovan klinkt Deadbeat strakker dan ooit en dat komt zeker terug in het optreden van vanavond. De mannen van Deadbeat kunnen tevreden terugkijken op een avondje hard gaan, die wordt afgesloten met een cover van Pokerface, waarbij vooral een aantal meiden helemaal uit hun dak gaan. Leuk, leuk, die jongens van Deadbeat.  

Zomeroffensief is alweer aan zijn einde gekomen. Gelukkig hebben we in de herfst gewoon weer een nieuw offensief.