Voorproefje van Eurosonic goed ontvangen door enthousiast publiek

Club 3voor12/Overijssel met The Freaks, Ottoboy, Thozes en Lick

Tekst: Rosa de Buisonjé / Foto's: Ronald Blijd & Ruud Kruiper ,

De afwisseling was er vanavond absoluut. Van eerstejaarsstudentjes tot echte woeste mannen, ze kwamen allemaal voorbij. Of ze nou al jaren ervaring hadden of niet, het publiek maakte vanavond geen onderscheid.

Club 3voor12/Overijssel met The Freaks, Ottoboy, Thozes en Lick

Een voorproefje van Eurosonic kregen we op vrijdagavond 9 januari in Deventer, tijdens de Club 3voor12/Overijssel. Ottoboy, Thozes en The Freaks treden deze maand op in Groningen tijdens Eurosonic en samen met Lick stonden ze vrijdagavond in het Burgerweeshuis.

De avond begon met Thozes uit Enschede. Het publiek was tijdens dit optreden nog schaars, maar het optreden was er niet minder goed door. Publiek of geen publiek, ze rockten er lustig op los. De band was, ondanks het recente vertrek van één van hun bandleden, niet van hun stuk te brengen. Ze kregen het voor elkaar elk hun eigen ding te doen zonder dat dit ten koste ging van het totaalplaatje.

Er was binnen de band niet een instrument dat overheerste en het was ook niet zo dat de leadzanger de hoofdrol op zich nam: de rollen waren binnen deze band eerlijk verdeeld en niemand liep met de eer te strijken. Ze lieten, naast de succesvolle gitaarsolo’s, horen dat ze ook rockballads prima aankonden.

Nadat het spits was afgebeten door Thozes stroomde de zaal ineens vol. Voornamelijk met jongens en meiden van rond de 18, want de Deventerse band Lick trad op. Inmiddels heeft Lick een vaste groep ‘groupies’, die er vrijdagavond waren voor de mental support. Hoewel de band het volgens mij ook prima had gered zonder een volle zaal. De jonge, enthousiaste band verraste met een flink aantal nieuwe nummers, die stuk voor stuk door het publiek met open armen werden ontvangen.

Het enthousiasme straalde er vanaf tijdens hun optreden: deze jongens willen het gewoon. Ze stonden al eens eerder op dit podium, in oktober vorig jaar. Toen stonden ze in het voorprogramma van GEM, nu speelden ze naast bands die naar Eurosonic gaan. Het zou me niet verbazen als er over een paar jaar weer een showcase van Eurosonic is; met Lick als een van de hoofdacts. Aan hun enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen.

Aan Ottoboy de taak om het dansende publiek dat Lick achterliet, dansende te houden. Deze eenmansband redde zich op het podium prima met een bassdrum hihat en een gitaar op schoot. In het begin klonken ze leuk, die twee instrumenten in combinatie met de harde stem van Ottoboy. Maar na een aantal nummers ging ik toch ‘de rest’ van de band missen. Het klonk vrij eentonig en doordat Ottoboy maar met twee instrumenten op het podium staat, was er ook haast geen ruimte voor variatie.

Je ziet het niet vaak (tenminste, ik niet), zo’n eenmansband. Misschien is dat ook wel de reden dat Ottoboy naar Eurosonic gaat. Want origineel is het zeker en ik doe het hem niet na, gitaar en hihat tegelijkertijd spelen. Maar alleen een originele, aparte verschijning is nog geen garantie voor succes.

Inmiddels was het dansende publiek wat stiller geworden. Wat goed uitkwam, want toen The Freaks uit Deventer het podium betraden, kon het publiek opnieuw uit haar dak gaan. Dat gebeurde dan ook tijdens het eerste nummer. De band - die bekend staat om de blauwe pakjes, de konijnenoren, de hyperactieve zanger en de te gekke optredens - deed die avond haar naam eer aan. De zanger van The Freaks had er totaal geen problemen mee zichzelf voor schut te zetten. Graag zelfs. Het publiek en de rest van de band konden er ook niet aan ontkomen en niemand vond het erg.

The Freaks zijn hét voorbeeld van een band die zonder hun even hyperactieve en gekke publiek, niet op zouden kunnen treden. Ze hebben het publiek nodig als ze op het podium staan. Om gek mee te doen, om grapjes mee te maken, om te enthousiasmeren. En als het publiek er een avondje geen zin in heeft, dan The Freaks ook niet. Dat de band naast entertainen ook nog daadwerkelijk leuke muziek kan maken, leek op de achtergrond te verdwijnen deze avond. Dat was helemaal niet erg, want zowel het publiek als de band zelf genoot zichtbaar van het optreden.