Thozes geen experimentele geluidskunstenaar

‘Ik doe niet zo veel speciaals, maar ik weet wel dat ik mensen ermee kan raken.’

Tekst: Daisy Oosterbaan / Foto's: Marieke Waalwijk ,

2008 was een vrij rustig jaar voor Thozes, maar met Eurosonic en 2 bijbehorende showcases in het vooruitzicht begint 2009 dus al heel anders. Dat klinkt veelbelovend en was voor 3VOOR12/Overijssel voldoende reden om in gesprek te gaan met Thozes.

‘Ik doe niet zo veel speciaals, maar ik weet wel dat ik mensen ermee kan raken.’

Januari; de tijd van het jaar waarin iedere muziekliefhebber aan Eurosonic/Noorderslag denkt. De tijd van het jaar waarin er veel bands zijn die graag in Groningen zouden willen optreden. Voor het project ‘De IJssel Stroomt Over’ stuurt Kunst & Cultuur Overijssel drie bands naar Eurosonic. De keus is gevallen op Ottoboy en Thozes uit Enschede en The Freaks uit Deventer. Voor 3VOOR12/Overijssel was dit een goede reden om twee Eurosonic Showcases te organiseren. Deze vinden plaats in het weekend voorafgaande aan Eurosonic/Noorderslag in zowel Deventer als Enschede.

Ondertussen is het woensdagavond 7 januari en zijn de bands hard bezig met de promotie van de shows die eraan komen. Het radioprogramma Podiumzweet op EnschedeFM heeft vanavond The Freaks te gast en ook Thozes komt spontaan langs om even een liedje te spelen voor het luisterende publiek; de ideale gelegenheid voor 3VOOR12/Overijssel om met Thozes over deze gebeurtenissen te praten.

“2008 was een erg rustig jaar. We hebben leuke dingen gedaan, absoluut. Zo hebben wij bijvoorbeeld opgetreden op het Bevrijdingsfestival en hebben we meegedaan aan de Grote Prijs. Hierbij hebben we zelfs de halve finale gehaald. Behalve een rustig jaar was het ook een erg raar jaar. We hebben dit jaar afscheid genomen van Kobus. Kobus is een goede bassist, maar wanneer hij geen tijd had viel Erik Rademakers voor hem in. Erik bleek ons beter aan te voelen en daarom hebben wij die keuze gemaakt. Ook heeft Ebi van Slooten bij ons in de band gezeten, maar zij is vlak voor de jaarwisseling weg gegaan. Ebi heeft tenslotte ook haar eigen band, Aby, en daar gaat voor haar ook veel tijd inzitten. Op zich willen we wel een nieuw zesde bandlid. Een zesde bandlid kan namelijk opvangen wat er op de plaat gebeurt, maar wat live nog kan groeien.”

Thozes gaat verder: “2009 begint goed. Eurosonic is echt te gek! Bert Bennink van Kunst en Cultuur Overijssel heeft me ervoor benaderd. Ik ben destijds ook door hem benaderd om op te treden op het Bevrijdingsfestival. Het is wel speciaal om op te treden naast bands als The Freaks en Ottoboy. Die bands hebben duidelijk een eigen smoel. Vanaf de eerste noot is het duidelijk met wie je te maken hebt. Ik doe niet zo heel veel speciaals, ik schrijf liedjes. Maar daar weet ik mensen mee te raken, ik kan mijn ervaringen erin kwijt en daarom zal ik ook altijd blijven schrijven.”

“Verder wordt 2009 het jaar waarin we weer verder gaan met ons album. We gaan dit opnemen bij de Graveland Studio's. We hebben kennis gemaakt met deze studio's door het Bevrijdingsfestival en hadden er direct een goed gevoel bij. We zijn jaren bezig geweest met ploeteren en schrijven. Het zoeken naar een rode draad in de plaat. Daar heb ik nu een goed gevoel over. Door allerlei ervaringen ben ik er beter in geworden om mezelf tekstueel uit te drukken. Er ligt meer van mezelf in wat er nu gebeurt, het is harder en indringender dan voorheen. Dit komt ook omdat de huidige band ontzettend op één lijn zit. Iedereen heeft een gelijke inzet en dat motiveert enorm. Het gaat gewoon een pure popplaat worden met die mensen kan raken.”

“Behalve uitkijken naar Eurosonic en het album zijn we ook bezig met onszelf overal presenteren in het land. We hebben wel eens in andere plaatsen gespeeld zoals Amsterdam of Utrecht, maar bleven toch wel vastzitten in Enschede. We laten onze demo-tracks overal horen en de reacties zijn erg wisselend. De ene persoon vindt het erg netjes, de volgende persoon vindt het erg rommelig. Dat zie ik als een compliment. Ik kan mij in beide wereldjes niet geheel vinden, dus daar middenin staan is voor mij de ideale positie.”

“Tot slot, ik zal blijven schrijven en ik hoop dat ik kan blijven verrassen. Muziek is in de eerste plaats als een therapie voor me. Zo lang er dingen in mijn leven blijven gebeuren, blijf ik schrijven.”

En dat vind ik een mooie belofte. Nieuwsgierig geworden of Thozes ook jou kan raken met zijn songs? Kom dan vooral langs bij één van de Showcases op 9 januari in Burgerweeshuis of op 10 januari in Atak.