Overvloedige knipogen van A Balladeer

A Balladeer speelt te gelikt

Tekst: Jelmer Luimstra / Foto's: Hendrik-Jan Oskam ,

Het was druk afgelopen vrijdag in Hedon. A Balladeer gaf een optreden en Esther Groenenberg verzorgde het voorprogramma. Beide optredens vielen echter te omschrijven met de woorden ‘voorspelbaar’ en ‘tam’.

A Balladeer speelt te gelikt

In het voorprogramma zou oorspronkelijk Charlie Dée staan. Dit gaat helaas niet door en Esther Groenenberg vervangt haar. Groenenberg, een singer-songwriter van het Nederlandstalige genre, zal zichzelf de komende tijd moeten bewijzen. Ze heeft namelijk grote concurrenten, zoals ‘Roosbeef’ en de afgelaste ‘Charlie Dée’. Echter, het lukt Esther helaas niet zich in Hedon te bewijzen. En dat heeft niks te maken met de kwaliteit van de show. Esther Groenenberg is een uitstekende zangeres en weet wat performance inhoudt.


Het probleem zit ‘m in haar muziek. Hierover valt weinig positiefs te zeggen. Het zal haar waarschijnlijk niet lukken om zo groot te worden als bijvoorbeeld ‘Roosbeef’. Waar namelijk de laatstgenoemde zangeres met een gewaardeerde grootheid als ‘Spinvis’ te vergelijken is, kun je de muziek van Esther Groenenberg nog het best omschrijven als uit de hand gelopen ‘Kinderen Voor Kinderen’- tunes. Zo zingt ze onder andere over haar favoriete eten in ‘Zuurkool met Worst’ en passeren songs als ‘Bloemetjes en Bijtjes’, ‘Dagen van Geluk’ en ‘Oh Meisje’ de revue. Deze nummers spreken voor zich en hierdoor zou meer diepgang geen ramp zijn.

Hoofdprogramma ‘A Balladeer’ doet echter wat het moet doen. Zanger Marinus de Goederen beweegt, vertelt zijn publiek een aardig stukje geschiedenis over Jackie Kennedy en laat het publiek met zijn nummers meezingen. De Goederen is een ware entertainer en wordt eveneens ondersteund door een strak spelende band.

Het gemis aan diepgang is echter ook bij ‘A Balladeer’ aanwezig. Marinus de Goederen geeft net even iets te veel knipogen aan het publiek en heeft het net even iets te vaak over “mooie liedjes”. Hij komt zelfs bij vlagen nogal nep over. De muziek van ‘A Balladeer’ is behoorlijk voorspelbaar en de cover van Don Henley’s ‘Boys Of Summer’ maakt helaas weinig goed.

Het publiek is deze vrijdagavond echter ook niet erg gemakkelijk. Veel bezoekers praten veel door de nummers heen. Marinus de Goederen probeert zijn ‘fans’ tevergeefs te kalmeren met een aantal akoestische nummers. Het is jammer dat de fans door de muziek heen praten, omdat de muziek van ‘A Balladeer’ door de liefhebber van softe pop/rock waarschijnlijk wel goedgekeurd wordt.