Het Pakhuis is op vrijdagavond 16 januari één van de 29 podia waar bands te vinden zijn tijdens Eurosonic 2009. Het Pakhuis bevindt zich strategisch in de buurt van de belangrijke podia: De Spieghel, De Shadrak en Vera. Publiek komt veelal toevallig binnen in het Pakhuis of door PR acties van bijvoorbeeld The Freaks die toch resultaat hebben. De drie bands Thozes, The Freaks en Ottoboy zijn door Kunst & Cultuur Overijssel geselecteerd vanwege hun kwaliteit, authenticiteit, prestaties in 2008 en originaliteit om op 'hun podium' op te treden tijdens dit festival.
Thozes deed weer goed z’n ding. Vol overgave stort Thomas zich in zijn liedjes. Deze band speelt altijd goed en doet dat met een enorme bevlogenheid. Hun basis is blijkbaar inmiddels zo gegroeid dat zij op iedere plek en in iedere situatie een goede show neerzetten. Of er nu veel of weinig publiek is, het podiumgeluid niet te harden is, een bandlid op het laatste moment uitvalt of dat ze op een onmogelijk tijdstip geprogrammeerd staan. Het maakt niet meer uit. Het klopt altijd: goede nummers, goede muzikanten en een steeds betere podiumpresentatie van met name Thomas, de zanger/gitarist van de band. Vorig jaar stond deze band bij de buren: Altersonic in Tramps. Met het spelen op Eurosonic maken ze wederom een sprong in hun carrière. Nu is het moment voor de band om vooral ervoor te zorgen dat ze veel blijven spelen en wellicht voorprogramma’s gaan doen. Een doorbraak vraagt om volhardendheid, ondernemerschap, timing, originaliteit, geluk en een lange adem, wat tijdens menig Noorderslag-seminar dit weekend weer volop besproken is.
The Freaks uit Deventer boeien een breed en buitenlands publiek van begin tot eind. De zanger is een echte entertainer die er de gewoonte van maakt om alles wat binnen handbereik ligt in zijn broek te stoppen: wortels, microfoon en spekjes. Even betwijfelde ik of het showelement van hun optredens wel interessant blijft als je de band vaker hebt gezien in een korte tijd. Ik moet bekennen dat mijn twijfel onterecht was. De ‘freakshow’ van zanger Jordi Filali blijft een onderscheidend extraatje bij hun swingende muziek. De bandleden dragen overigens allemaal bij aan het totale ‘bandcharisma’. Het publiek, fifty fifty Nederlands en buitenlands, danst en swingt op deze dansbare rock’n funk synthesizer pop. De verschillende grooves, sounds, tempi en afwisseling van rap en zang zorgen ervoor dat Het Pakhuis tot en met hun laatste nummer alleen maar steeds voller wordt. Deze Live XS Local Hero gaat binnenkort met Simon van C-mon & Kypski aan het werk om hun nieuwe nummers voor hun toekomstige album nog wat bij te schaven. Gaat de band hiermee bewijzen dat ze behalve podiumact ook interessant zijn voor de luisteraar thuis?
Ottoboy, the one-man-trash-band uit Enschede is niet een act voor het grote en onbekende publiek. Vorige week gaf hij in Atak een legendarisch optreden volgens een aantal fans. Zou dit komen doordat dat een thuiswedstrijd was? Of heeft Jaap Elzenga, alias Ottoboy, soms wel een goede dag en soms ook niet? Eigenlijk past dat ‘alles of niets’ idee wel erg goed bij het Trash-genre waar Ottoboy voor staat. Het publiek in Het Pakhuis heeft respect voor deze man die in z’n eentje zichtbaar ‘aan het werk’ is. Men heeft nog niet eerder op een podium een one-man-band gezien en vindt het grappig dat hij het publiek titels laat verzinnen waarmee hij ter plekke liedjes ten gehore brengt. Trash/Garage rock is echter niet het genre voor het brede publiek. Het publiek is even verrast om één persoon aan te treffen die klinkt als een hele trashband. Ze vinden het grappig en hebben er waardering voor. Het grootste gedeelte van de toeschouwers bleef echter niet tot het einde van het optreden geboeid door Ottoboy. Naast het ‘genre-probleem’ kan dit ook komen doordat zijn nummers na een paar gehoord te hebben, veel op elkaar lijken. Gelukkig weet deze one-man-band dat en heeft hij het naar zijn zin met het groepje trash- en one-man-band fans dat achter blijft.