Halve finale Metal Battle in Walhalla

Met Bloid, Insatiable, Malicious Dream en Tribal Spirits

Tekst: Niels Achtereekte / Foto's: Patrick Willems ,

De Metal Battle heeft al jaren aandacht voor beginnende bands. Voor één van de halve finales van de editie van dit jaar deden vier ervan Deventer aan. Walhalla om precies te zijn. 3voor12 keek mee.

Met Bloid, Insatiable, Malicious Dream en Tribal Spirits

Zaterdag 28 maart. Deze avond is het Deventerse Walhalla het toneel van een heuse metal battle. Beter gezegd: dé Metal Battle, een wedstrijd voor beginnende Nederlandse metalbands. Vier bands, die door de voorronde heen zijn gekomen in hun eigen provincie, strijden om een plekje op het finalepodium in Atak. De strijd gaat vanavond tussen Bloid (Noord Holland), Insatiable (Drenthe), Malicious Dream (Noord Brabant) en Tribal Spirits (Flevoland). Het is één van de drie halve finales. Hoe bijzonder dat ook moge klinken.

Terwijl menig puberend Walhalla-ganger zijn met spikes beklede trenchcoat nog aan de kapstok hangt (of hem na twee keer twijfelen toch maar aanhoudt, wel zo cool) is het aan Insatiable om als eerste van zich te laten horen. De heren staan enthousiast op het podium, hebben aardig wat eigen volk mee weten te slepen, maar hebben helaas hun geluid compleet niet onder controle. Het is dan ook lastig om iets van de wollige metal te maken. In de heavy stukken past het nog wel dat de sound ongedefinieerd is, maar in combinatie met de houterig gespeelde 'subtiele' intermezzo’s loopt het spaak. Zanger Bob blijkt wel over een prima zangstem te beschikken, een stukje talent dat helaas niet op zijn scream/grunt van toepassing is.

Na het ombouwen van het podium is Malicious Dream aan de beurt. Deze band bedient zich van meer ingehouden metal, met een fraai gevoel voor melancholie en dynamiek. De link naar Opeth is snel gelegd, die ontkennen de heren zelf ook niet, blijkt uit een gesprekje na het optreden. De band weet er ook zeker wel wat eigen dingetjes in te verwerken. Aan het publiek is wel te merken dat het ze moeite kost geboeid te blijven. Een nadeel bij wat meer uitgesponnen muziek, maar los daarvan geen verkeerde band.

Bloid, de bandnaam klinkt al net zo stomp als de muziek zelf. En dat is een compliment. Het gaat er namelijk flink op bij deze jongens. Met name drummer Daan maakt indruk. Volgens de band zelf moeten we de invloeden zoeken in de hoek van Lamb of God, Meshuggah en Devil Driver, maar zo een-twee-drie zijn die er niet uit te halen. Het geluid zal er ook niet aan bijdragen. Bloid klinkt namelijk wat basaler en minder gecontroleerd dan de genoemden. In al z'n onbenulligheid een prima kennismaking.

Als laatste Tribal Spirits. De band brengt een mix van heavy, thrash en een beetje death metal. Qua zang doet het wat Sepultura-achtig aan. Helaas is ook hier de sound niet wat je zou wensen, maar er komen wat vurige riffjes langs. Het enthousiasme is bij deze jongen gasten zeker aanwezig. Een tikkeltje meer strakheid en eigen gezicht zou de band wel goed doen.

Na het juryberaad komt Malicious Dream als winnaar uit de bus. Gezien de avond terecht, hoewel Bloid met een fatsoenlijk geluid ook nog wel eens kanshebber had kunnen zijn.