Derde Unite-it festival op Fricoterrein Meppel

Bekwiedlos Bluesband, Menschredder, Hekze, Smash the Statues, The Heavens devils, Le roi mort et les lentilles rouge, United Sounds en Osdorp Posse!

Tekst: Koos Mollema Foto's: Henri Santing, ,

Bekwiedlos Bluesband, Menschredder, Hekze, Smash the Statues, The Heavens devils, Le roi mort et les lentilles rouge, United Sounds en Osdorp Posse!

Op 13 september bij aankomst op station Meppel sta ik direct oog in oog met al wat festivaltoeschouwers die me de weg wijzen naar het festivalterrein. Jammer genoeg zijn er nog niet zoveel mensen dat waaschijnlijk te maken heeft met de onbekendheid van dit festival. Dit festival is nu drie keer op een andere locaties georganiseerd. De eerste editie was in een café in Groningen en vorig jaar aan de andere kant van Meppel op een ijsbaan. Als de Bekwiedlös begint zijn er dan ook haast geen toeschouwers te bekennen, jammer voor band en publiek. Menschredder, getooid in bolhoeden, begint met een slepende rocksound. In een ieder lied druipt het Southern gevoel van de snaren af bij de frontman en dit alles wordt ondersteund door een strakke ritmesektie met pompende bas. Ik krijg spontaan zin in een Southern Comfort (whisky, red.)! De Friesche rappers van "Hekze" zijn afkomstig uit Appelscha en hebben zowaar een eigen fanclub mee genomen, erg leuk om te zie hoe deze jonge knapen het langzaam binnendruppelende publiek naar binnen weten te lokken. Buiten waar de zon nog even flink zijn best doet, is het namelijk ook heerlijk vertoeven. Bij hiphop hoort graffiti. De organisatie heeft hier aan gedacht door een auto neer te zetten waar volop kleurrijke figuren en leuzen op te vinden waren aan het eind van de dag. Smash the Statues is erg hard aan het spelen en dat resulteert in een brei van lawaai. Erg jammer, want ze maken op zich wel leuke songs. Door het enorme volume valt alles een beetje in het niet. Daarna is het de beurt aan de Heavens Devils Strakke. Zij zetten een professionele show neer met als absolute uitblinker zanger Zed, wat een Rock en Roll beest! Le Roi Mort et les Lentilles Rouge, een bij elkaar geraapt zooitje mafketels, speelt voor eigen Meppels publiek. Getekende krulsnorren, alpinopetten, stampende Franse chansons en een mand vol stokbrood! Het duurt dan ook niet lang of de hele tent was een groot stokbrood en een wel rijkelijk gevulde! De meegebrachte broden vliegen door de lucht en zorgen voor een uitstekende sfeer. United Sounds uit Tilburg zorgt voor een potje vette reggae om de bezoekers even weer op adem te laten komen, voordat afsluiter Osdorp Posse begint. Menig rappende artiest kan daar nog heel wat van leren! Een show die goed is tot in de details met een dito lichtshow (compliment voor de lichtvrouw!). Al met al een waardig afsluiter voor dit feest. Tot volgend jaar!