Woofur gaat de concurrentie met de Randstad aan

T.Raumschmiere op kick off 6 december, Dr Lektroluv geboekt voor tweede editie

Jurjen Karelse ,

Toen afgelopen zomer de stekker uit Kicks werd getrokken, was er even geen plaats meer voor connaisseurs van knorrende en knarsende electro. Het leek er op dat je voor een goede 'ty weer richting Amsterdam of Utrecht moest om na afloop doorgeraved in de kou op op het station op de trein richting Enschede te wachten. Atak komt nu met Woofur. Een interview met Marc Kleise en Sefrijn Langen.

T.Raumschmiere op kick off 6 december, Dr Lektroluv geboekt voor tweede editie

Marc Kleise (Data Noir) en Sefrijn Langen (Philip Nirfs) zijn beide residents op de verschillende feesten van Atak Dance. Ik tref ze tijdens de open workshop van Tom Holkeborg (Junkie XL) in het conservatorium. Het kan immers nooit kwaad om te zien of de smid een aantal van zijn geheimen wil prijsgeven. Na de dagelijkse boodschappen strijken we op een comfortabele locatie neer om in alle rust te kunnen spreken over Woofur, het nieuwe feest van Atak Dance.

First, wat is het verschil tussen Woofur en Kicks?

Kicks was een try-out voor een electrofeestje in Atak. Het feestje ging echter gebukt onder slechte promotie en wist moeilijk haar publiek vast te houden. Electrofeestjes doen het goed in de Randstad maar in Enschede bleek maar weer: wat de boer niet kent, vreet 'ie niet. Je merkte dat wanneer mensen vroegen wat je draaide, ze alleen maar opkeken als je had over Daft Punk, Boyz Noize of Justice. Woofur mikt nu dus op de grotere namen binnen electro en electronische muziek. In principe niet direct aan een specifieke sub-genre gebonden. Electro in de breedste zin van het woord. Kijk dus niet raar op als er soms een vleugje dubstep, drum 'n bass, techno of house langskomt.

Ik kan me herinneren dat de Koninginnenacht-editie van Kicks afgelopen jaar wel goed bezocht
was!
Ja dat klopt, het was stampvol en het publiek ging helemaal uit hun naad op de muziek! Jammer genoeg kwamen die mensen niet terug op de volgende editie van Kicks. Je zag telkens wel het soort publiek dat je zou verwachten, alleen het waren telkens andere mensen. Ook hadden we verwacht dat het beter zou aanslaan bij de studenten. Dat bleek erg tegen te vallen. Daarom zijn we nu ook van ons "hoe-meer-kleurtjes-hoe-beter"-imago af.


Je doelt op kids met glowsticks en hier en daar een verdwaalde gabber?

Ja inderdaad, scenekids en (candy)ravers. Bij Kicks ging het vooral om het feestje. We gingen niet voor de grote namen maar hielden het klein en gezellig. Bij de laatste editie van Kicks hebben we puur voor de lol aan het eind een uurtje gabber gedraaid. Je kon toen overigens duidelijk zien wie er net iets harder ging dan de ander. Bij Woofur zijn we van dat kleinschalige afgestapt. We gaan het publiek nu met grote namen proberen te winnen en hebben het concept wat strakker gemaakt.We richten ons nu vooral op een publiek van tussen de 18 en 28 jaar. Studenten en jongeren die van electro houden maar daarvoor nog niet hier in de omgeving terecht kunnen. Mensen die normaal gesproken naar Klinch (Amsterdam) en Rauw (Amsterdam en Utrecht) moesten. Met als gevolg dat ze in de kou bezweet en in alle staten op de eerste trein richting Enschede staan te wachten. Dat is met Woofur dus voorbij. De scenekids en old skool adepten zijn uiteraard nog steeds meer dan welkom. Met Woofur spreken we simpelweg een bredere doelgroep aan. Je zult ook wel moeten nu er in het nieuwe pand een zaal voor 700 man gevuld moet worden. We proberen ook de openingstijden wat op te rekken. We willen graag doorgaan tot een uur of 5, 6 in de ochtend.


Binnen Atak danceparties lijkt Donderslag Jakuza's (Elwin Rumplmair) ding te zijn en Basic Grooves dat van Christoph Voorn. Zou je kunnen zeggen dat Woofur meer het kindje van Data Noir is?

Dat klopt. Ik vorm samen met Sefrijn Langen en Michiel van Oosterwijk de organisatie achter Woofur. De laatse is ook actief als dj onder de naam Maze bij de Donderslag-crew. Sefrijn zit sinds vorig jaar bij onze tak en ondersteund Woofur meer op het electro/house vlak. De Atak Dance afdeling werkt de laatste tijd nauw samen om de nieuwe feesten zo goed mogelijk te promoten, we leggen samen de contacten, doen de boekingen, bedenken de posters en doen een belangrijk deel van de promotie. Sefrijn heeft tevens een website,
thekoolkids.com, waar hij het laatste nieuws, zijn ervaringen en de ontwikkelingen binnen onze scene bijhoudt.

Jullie beginnen de eerste editie al goed met T.Raumschmiere. Wat kunnen we nog meer verwachten?

We hebben lang gezocht naar een opener, maar we hadden T.Raumschmiere al lang als opener geplanned. Gelukkig hebben we 'm weten te strikken voor een live set met band. Verder hebben we op de eerste editie ook Vice Verzen op het podium staan. Ze maken een mix van drum 'n bass, electro en hip-hop. Leuk detail is dat hun muziek geproduceerd wordt door de jongens van Noisia die we in september ook over de vloer hebben gehad. Verder zijn resident dj's Dwars, Data Noir en Philip Nirfs van de partij. Data Noir vormt samen met Maze 'Vunzig Soundsystem'. Dit soundsytem vorm de muzikale inkadering van de hele avond. Het soundsystem draait back to back (na elke plaat omwisselen). We zijn van plan om met dit soundsystem battles tegen andere soundsytems te houden. Dit houdt in dat we net zo als bij de reggae soundclash het tegen een ander soundsystem opnemen. We proberen elkaar dan af te troeven met steeds wredere en sterkere platen. Helaas is Michiel er bij de eerste twee battles niet bij, die zit tot februari in Australië en Nieuw-Zeeland.


In de eerste battle in januari nemen we het waarschijnlijk op tegen Vettig & Morsig (Spektral & Tron), een dj-duo uit Amsterdam/Eindhoven. Tevens zijn we van plan, als promotie voor Woofur, om met het soundsystem bij de Saxion Hogeschool en op de Oude Markt te gaan staan.

En ik kan je nu alvast verklappen dat we voor de tweede editie op 30 januari de immer in strak pak gestoken en in groen masker gehulde Dr Lektroluv hebben geboekt.

Heeft de hond op de poster nog een speciale betekenis?

Ja, de hond is onze nieuwe mascotte. Bij Kicks hadden we een schoothondje, bij Woofur zal er elke editie een nieuwe hond op de poster staan. We willen per editie ook een hond gebruiken die een connectie heeft met de dj. De hond die nu op de poster staat associeer ik op een bepaalde manier wel met T. Raumschmiere. Voor Lektroluv gaan we nog kijken wat we doen, een hond met mensenmasker, of een mens met een hondenmasker. Als het maar iets zegt over het feest en de 'attitude' die we hebben.

Gastenlijst?
Atak Dance vergeeft drie gastenlijstplekken voor bezoekers van 3VOOR12/Overijssel. Stuur een mailtje naar
vunzigsounds@gmail.com o.v.v. "Woofur Gastenlijst". Vermeld in ieder geval je naam. Wees er snel bij, want wie het eerst komt, het eerst maalt!


Woofur
6 December
met: T. Raumschmiere, Vice Verzen, Vunzig Soundsytem, DJ's Data Noir, Philip Nirfs en Dwars

Zaal open: 23:00
Aanvang: 23:00
Entree: € 12.50
E-ticket: € 12.50
VVK: € 12.50