Feest in Atak als afsluiter Openingsfestival

Viva Fiesta met Shantel, Mala Vita en Apparatschik

Tekst: Redactie Enschede / Foto's: Marieke Waalwijk ,

Op zondagavond 30 november werd de 11-daagse ter ere van de opening van het Muziekkwartier alweer afgesloten met een avondje feest in Atak. Viva Fiesta beloofde een feestelijke avond in beide zalen én het café te worden. Daisy, Liv, Lianne, René en Anouk geven hun mening, Marieke maakte de foto's.

Viva Fiesta met Shantel, Mala Vita en Apparatschik

Daisy Oosterbaan (coördinator redactie Enschede):
Een avond ongelimiteerd feesten, dat was het idee toen ik de line-up zag voor Viva Fiësta. De avond begint met Mala Vita. Een absoluut hoogtepunt. Ik heb Mala Vita eerder gezien op een aantal zomerfestivals, maar ik vind de band in een zaal zoals de Grolsch-zaal in Atak erg goed tot zijn recht komen. Ander hoogtepuntje van de avond is de set van Shantel. De Grolsch-zaal staat opnieuw te stuiteren en dat is niet meer dan logisch.Hoogtepunt in de Saxion-zaal is Apparatschik. De band staat daar als eerste band van de avond en houdt de zaal tot hun laatste noot vol. Al met al een erg leuke avond die nog beter was geweest als het aan het begin van het weekend plaats vond in plaats van op zondagavond.

Liv Krake (recensent):

Ik moet stiekem bekennen dat ik vooral voor Mala Vita kwam. Mala Vita heeft mij het afgelopen jaar zo doen verrassen, dat ik zélfs op een (brakke) zondagavond bereid was om naar Atak te komen. En ja hoor, ze doen het toch elke keer weer; ook al stonden ze rond een uur of 7 al op het programma, ze kregen het publiek met hun dansbare balkan klanken toch met de voetjes van de vloer. Een punt dat ik heel sterk vind aan Mala Vita is dat deze band altijd een strakke set speelt met vrij weinig (hoorbare) fouten en dat ze me zelfs op een zondag aan het dansen krijgen... Dat zegt toch heel wat.

Naast Mala Vita vond ik Apparatschik ook een goede band voor deze avond. Waar Mala Vita eindigde, ging Apparatschik verder. Met hun aparte en ietwat oud uitziende instrumenten probeerden ze het publiek voor zich te winnen en dit lukte aardig goed.

Het enige jammer aan Viva Fiesta was dat het op een zondag was. Je merkte goed dat mensen na verloop van tijd een beetje inzakten en dat ze eerder naar huis gingen, “omdat ze de volgende dag moesten werken”. Misschien een punt voor een volgende keer.

René Damkot (fotograaf):
Allereerst Mala Vita. Leuke opwarmer, maar ik heb wel eens een beter optreden van ze gezien. Na Mala Vita was het tijd om door te gaan richting Apparatschik. Leuke band, ditmaal gelukkig beter dan in augustus op Geuzenpop. Feest! Ook Haydamaky was leuk. Goeie show, goed optreden. Alleen jammer dat het wat lang duurde voor het eindelijk los kwam.

Minder vond ik de Amsterdam Klezmer Band: erg leuk voor een bruiloft of receptie, maar om het echt te laten knallen heb je een Bob Fosko of C-mon & Kypski nodig ter aanvulling... La Troba Kung Fu was ook niet bijzonder. Grappig, maar niet meer dan dat. Van Hotel heb ik te weinig gezien om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Gevende was goed, maar minder passend op Viva Fiesta, want erg feestelijk vond ik het niet. Misschien leuk op een ander soort avond, hoewel het me op den duur wat té psychedelisch werd...

Shantel was een geweldig leuk feestje. Waarom hier geen volle zaal stond maar alleen een vol podium is mij een raadsel... moest iedereen om middernacht thuis zijn? Zijn dj's minder dan een band? Geen idee. Ook bij de afterparty met Perestroika Sound System bleef de zaal leeg. Altijd een leuk feestje met deze dj's, maar waarschijnlijk niet bekend genoeg bij het "grote publiek"?

Dan rest nog dj Blue Flamingo. In één woord: ge-wel-dig.

Anouk Timmerman (eindredacteur redactie Enschede):
Hoewel ik afgelopen zondagavond de eer had met camera door Atak te banjeren, schuilt in mij natuurlijk altijd de kritische luisteraar. Die kwam eigenlijk vooral naar boven bij de Amsterdam Klezmer band: was het vanavond niet de bedoeling er één groot feest van te maken? Waarom is dit dan zo saai? Gelukkig bleven verdere tegenvallers me bespaard; La Troba Kung Fu ben ik vooral maar snel weer vergeten. Apparatschik was inderdaad stukken beter dan op Geuzenpop, waarmee ze een slechte ervaring weer redelijk hebben gecompenseerd. Maar toch... ik heb leukere concerten met ze meegemaakt.


Hoogtepunt van de avond was voor mij Gevende. Geen feest? Whatever, ik vergat voor de gelegenheid maar even dat er vanavond een feestje gebouwen had moeten worden en ik heb ervan genoten. Wel was al snel duidelijk dat de Turken niet het hele publiek konden boeien, het publiek zag in het optreden de ideale gelegenheid om eens gezellig te gaan staan praten. Ook leuk vond ik Hotel. Weinig van gezien, maar wat mij betreft absoluut voor herhaling vatbaar.

Zeer vermakelijk was met name het begin van de afterparty met Perestroika Sound System: welgeteld vier mensen op de dansvloer, waaronder twee Atakkers die hun bardienst maar even hadden gelaten voor wat het was... Gelukkig werd het nadat Shantel zijn publiek weer van het podium had geschopt (Shantel had meer publiek op het podium dan in de zaal) toch nog ietsje drukker.

Lianne van der Meer (fotograaf):
Ik ben alleen bij Mala Vita geweest. Ik vond het optreden erg goed, de muziek was erg leuk en vrolijk! In het begin was het publiek nog een beetje afstandelijk, maar toen Mala Vita begon te spelen, kwam iedereen los. Ik vind het vooral leuk dat Mala Vita speelt zonder pauzes, gewoon aan één stuk door knalt met hun muziek. Wel jammer dat het optreden maar drie kwartier duurde. Dat vond de zanger Mickael zelf ook, die heb ik nog even gesproken na het optreden. Hj zei dat hij het een erg leuk optreden vond, maar wel kort. Hoewel hij het nieuwe Atak mooi vindt, vond hij het oude gebouw toch iets persoonlijker omdat het kleiner was. Nu gaat de band trouwens twee maand pauzeren om bezig te gaan met een nieuw album.