Decibellen doen Burgerweeshuis trillen op fundering

Ufomammut & Lento laten horen dat ze er zijn

Tekst: Chantal Pas / Foto's: Patrick Willems ,

De vrijdagavond in het Burgerweeshuis werd dit keer verzorgd door optredens van de Italiaanse Ufomammut en Lento. Een avond vol psychedelische sludge, drones en veel effecten zorgen voor een geluid waar niemand omheen kan.

Ufomammut & Lento laten horen dat ze er zijn

Zwaar, heel erg zwaar. Dat zijn de tonen die uit de concertzaal komen tijdens de optredens van de Italiaanse Ufomammut en Lento, afgelopen vrijdagavond 28 november.

De avond wordt geopend door het optreden van Lento. Zoals eerder al werd gemeld hebben  de Italianen de term psychedelic sludge geherdefinieerd. Met lange nummers, vol met drones, veel effecten en psychedelische invloeden vullen zij de eerste helft van de avond. Ruim drie kwartier wordt de zaal van het Burgerweeshuis gevuld met de zware klanken van Lento. Geen muziek voor de doorsnee luisteraar maar voor echte liefhebbers.

Na het ombouwen van het podium is het de beurt aan Ufomammut. Lento is een labelgenoot van Ufomammut en samen hebben ze onlangs een EP opgenomen, waar ze als afsluiting samen delen van spelen. Lento is een van oorsprong Italiaanse muziekterm die aangeeft in welk tempo een muziekstuk gespeeld moet worden. Letterlijk betekent het slepend. En dat is precies zoals het optreden van Ufomammut kan worden omschreven. Het optreden komt weinig melodieus over en de melodie zal voornamelijk uit het brute slagwerk moeten worden gehaald. De mannen van Ufomammut lijken daarnaast meer geïnteresseerd in de gadgets op het podium dan in het publiek, wat onherroepelijk een gelaten effect vanuit het publiek geeft. Erg jammer, want naast het gebruik van de nodige gadgets op het podium lijkt het erop dat de bandleden onderling erg veel plezier beleven aan het optreden en zichzelf er helemaal in verliezen.