In hartje centrum Amsterdam bevindt zich Splendor, een club opgericht door 50 musici en hun publiek. Op een gure zondagavond vindt daar de album-release van Mevrouw Tamara plaats, waar wij ons kunnen verwarmen bij een sfeervolle, muzikale avond gepresenteerd door Willem Wits.

Mevrouw Tamara was een paar jaar terug finalist van de Beste Singer-Songwriter van Nederland, en reisde in 2016 mee met de Popronde. Ze trad onder andere op in Paradiso, de Kleine Komedie, TivoliVredenburg en het Van Gogh Museum. Na een paar jaar materiaal en inspiratie te hebben verzameld, werd het tijd om terug te keren met haar eigen muziek. In deze periode schreef zij de nummers voor “In je hoofd”.

Voorafgaand aan Mevrouw Tamara speelt The Secret Love Parade. Het duo bestaande uit Janna Coomans en Aino Vehmasto maakt dromerige, elektronische dream/noise popnummers. Klanken uit de sixties zijn hoorbaar, maar invloeden van artiesten als Feist zijn ook te horen. Het aandachtige publiek is gelijk stil als The Secret Love Parade begint te spelen. Met de combinatie van sterke tweestemmige zang, dromige gitaarlijntjes, synths en beats zet het duo een sfeervolle show neer.

Met een klein en subtiel liedje start Mevrouw Tamara haar show. Ze schrijft eigenzinnige nummers over alledaagse onderwerpen. Met deze plaat “In je hoofd” wil Tamara aandacht vragen voor het bespreekbaar maken van onzichtbare conflicten in ieders hoofd. Elk nummer van de plaat is gebaseerd op verschillende mentale obstakels. Zo komen bijvoorbeeld depressie en autisme langs, maar ook twijfel, een gevoel dat iedereen wel herkent. De 7-koppige band bestaat uit drums (Paul Scheenstra), basgitaar (Manuel van den Berg), gitaar, synths, (Marlon Penn), cello (Federico Bragetti), dwarsfluit (Maarten Reumkens), saxofoon (Marc Alberto) en piano, gitaar en zang (Tamara van Esch). De hele band klinkt als één dromerig geheel, en krijgt het gehele Splendor in één klap muisstil. Er ontstaat een interessante en eigenzinnige combinatie van instrumenten, die zorgen voor een intiem concert. Koortjes sterken Tamara’s lieflijke stem aan,  en soms klinken er zelfs verschillende zanglijnen door elkaar waardoor er dromerige en melancholische klanken ontstaan. Met haar sympathieke uitstraling begeleidt Tamara ons door haar act heen. Ook duikt ze nog even achter de piano, waar ze naast een prachtig instrumentaal stuk nog wat andere nummers speelt. Tamara neemt hier ook de tijd om even wat mensen te bedanken, waarna ze wat platen uitdeelt aan haar bandleden en de crowdfunders die hebben geholpen om het album te realiseren. “Zo, en nu gaan we weer liedjes spelen.” grapt ze. Aan het eind van de avond heeft Mevrouw Tamara je meegenomen op een prachtige reis door haar innerlijke wereld.

Het album “In je hoofd” komt op 20 december uit. Hiervoor vindt op 19 december nog een tweede release plaats in Molen de Ster in Utrecht.