De Haarlemse Rilan & The Bombardiers zijn op dreef. Eerder werden ze benoemd tot 3FM Serious Talent èn Radio 6 Soul & Jazz Talent. Het nummer ‘Walking On Fire’, van de gelijknamige EP, werd gebruikt in de populaire series Shooter, Shut Eye en Rosewood. Met een uitverkochte tour op zak en een succesvol festivalseizoen achter de rug bestormde de band afgelopen zaterdag Paradiso Noord met de langverwachte albumrelease van Afro Dite.

Wanna Dance?

Voordat de jongens het podium beklimmen krijgen we eerst nog wat beelden van ze te zien tijdens het opnameproces van Afro Dite, waarvoor de band grotendeels inspiratie in New York heeft opgedaan. Er klinken onheilspellende geluiden op de achtergrond, zodat de spanning geleidelijk wordt opgebouwd. Zodra de climax is bereikt, stort de band zich direct volledig op de show.

De zaal moet nog even inkomen, maar zodra Rilan roept: ‘What’s up, Amsterdam?’, krijgt hij een luid gejoel als antwoord. Het nummer ‘Wanna Dance’ lijkt bijna een self fulfilling prophecy, maar dan in positieve zin. ‘You know it makes you wanna dance’; zingt Rilan en als antwoord wordt er dan ook uitbundig gedanst.

Ontspannen en toch Energiek

De interactie met het publiek is deze avond sowieso lekker. Er is een aangename wisselwerking tussen de menigte en de band. Hoewel er vooraan het hardst wordt gedanst, zingt de hele zaal vrolijk terug als Rilan er om vraagt. Het enthousiasme dat de band uitstraalt heeft een positief effect op de rest van de massa. De sfeer is ontspannen en iedereen danst op z’n eigen manier.

Ondertussen blijft de band de gehele show alles geven wat er in huis is. Onder het licht van de spotlights passeren diverse glansrijke solomomenten voor de gitaristen Tim en Azim, en ze worden door de menigte met hard gejuich aangemoedigd. Rilan loopt daarvoor even naar de zijkant van het podium, iets waar menig frontman en-vrouw een voorbeeld aan kan nemen. Ook tijdens de rustigere nummers wordt de energie er niet minder om. De intieme sfeer van deze zaal maakt dat Rilan vaker achter de toetsen staat, wat een welkome afwisseling biedt. De Haarlemse DJ Freshy Jazz springt de band regelmatig bij met zijn raps en zorgt daarbij voor een extra dimensie aan de bands toch al onvermoeibare karakter.

Zuiver, virtuoos en charismatisch

Het is moeilijk om kritiekpunten te vinden tijdens een concert van Rilan & The Bombardiers. De band is enorm goed op elkaar ingespeeld. Rilan zingt spatzuiver en de songs klinken superstrak. Elk bandlid krijgt de kans om in de schijnwerpers te staan en Rilan kan er niet over uit hoe dankbaar de band is voor het publiek dat voor hen is gekomen. En hoewel de zaal soms moet worden opgeschud, is de positieve vibe duidelijk merkbaar. Als je al energiek bent, wordt dat gevoel tijdens het bijwonen van een set van Rilan & The Bombardiers nog extra versterkt. Als je moe bent kun je niet veel anders dan gewoon dansen en je laten overvallen door de geweldige show. Of het nu komt door Rilans enorme charisma, de bruisende sfeer die er tijdens het concert ontstaat, de virtuositeit van de mannen of dit alles bij elkaar: Rilan & The Bombardiers stellen nooit teleur.