MOOON is een band waar je lastig een label aan kunt hangen. De muziek van MOOON gaat van old school rock’n roll, psychedelische surfy garage rock, 60’s pop tot en met punk. Afgelopen woensdag stond de band in de kleine zaal van Paradiso om de nieuwe single ‘Marry You Wanna’ te presenteren. Deze single wordt in samenwerking met Paradiso Vinyl Club uitgebracht op een 7” Flexidisc.

Dansbare jaren 60 garage rock

Bij binnenkomst wordt de aandacht gelijk getrokken door een psychedelische lichtshow op de muren. Het publiek wordt gekenmerkt door vrouwen in polka-dot jurkjes en kort geknipte pony’s. De heren dragen bell bottoms en psychedelische overhemden. De jongens van MOOON klimmen het podium op en beginnen vrijwel direct met vuurspugen. De stevige, stuwende ritmesecties gecomplimenteerd door de messcherpe riffs zorgen voor dansbare 60’s garage rock. Het publiek is dan ook vanaf de eerste noot in de stemming en er wordt geschreeuwd, geheadbanged en wild gedanst. Drummer Gijs de Jong oog vanachter zijn drumstel als een jonge Ringo Starr in de jaren 60 en bassist Tom de Jong doet met zijn baslijnen nog het meest denken aan John Entwistle van The Who. De riffs van leadgitarist Timo van Lierop exploderen de zaal in, de gitarist staat op scherp en wil duidelijk laten zien wat hij met zijn Gibson SG Bigsby kan.

Het gitaartalent

Gedurende de set neemt MOOON ons mee op een reis door bijna de gehele jaren 60 en 70. The Beatles, The Who, Dick Dale, Jimi Hendrix, Link Wray, The Doors en zelfs The Ramones komen voorbij. Het hoogtepunt van de avond komt in het midden van de set. Leadgitarist Timo laat met een bluesjam zien dat hij een van de grootste gitaartalenten van Nederland is. Hij schudt solo’s en bluesriffs moeiteloos uit zijn mouw en het publiek is hierdoor zichtbaar onder de indruk. Wat oude rockers staan te schreeuwen van plezier en ook achteraf praat nog iedereen na over het gitaargeweld van Van Lierop. Af en toe krijg je wel het idee dat de gitaarlijntjes die voorbij komen herkenbaar zijn. Een specifieke riff lijkt wel erg veel op Daytripper van The Beatles, je kan het echter geen plagiaat noemen, een klein beetje van het magische Mooon-dust en je bent het alweer vergeten. Het is duidelijk dat de jongens goede muziek willen maken en soms moet je daarvoor reeds begane paden opnieuw betreden. Met een eigen stijl en vol overtuiging, doet MOOON dit met verve.

Live een niet te missen band

De jongens van MOOON loopt het talent nog net niet uit de oren, een enkel minpuntje zijn zo nu en dan de valse noten die door de zang te horen zijn. Dit interesseert niemand, het optreden zit strak in elkaar. Een ding is zeker, MOOON is duidelijk een band om in de gaten te houden. Ondanks dat ze op hun plaat wat tam klinken, zijn ze zeker live, een niet te missen band.