Er schuilen oneindig veel spannende en interessante nieuwe muzieksoorten in alle uithoeken van de wereld en zaterdag 7 april is een avond om je muzikale horizon te verbreden. De muzikale traditie achter de psychedelische Turkse rock die Altin Gün heeft omarmt, kent een rijke historie. Het genre hoor je niet vaak voorbij komen, maar in de jaren zeventig was de mix tussen Anatolische volksmuziek en westerse popinvloeden in Turkije ontzettend populair. Als liefhebber van wereldmuziek ben je in het Amsterdamse Bitterzoet aan het juiste adres deze avond.

Debuutalbum met veel live potentie

De Amsterdamse band begint het optreden met het nummer ‘Tatlı Dile Güler Yüze’, een aanstekelijk nummer dat ondanks de veelal beperkte kennis van het Turks toch enthousiast door het publiek wordt meegezongen. Het nummer lijkt rechtstreeks van het album afgespeeld te worden: er is weinig variatie in de uitvoering op te sporen. Later op de avond wisselen de nummers van het debuutalbum zich vaker af met swingende gitaar en drumsolo’s. Het openingsnummer is qua opzet een van de weinige nummers op de debuutplaat die potentie lijkt te hebben voor een breder publiek. Dit mag de pret niet drukken. Altin Gün is een band die je live mee hoort te maken. De gitaarsolo’s van Ben Rider geven het optreden een scherp rock randje, terwijl de percussie van de jonge Gino Groeneveld de hele zaal aan het dansen krijgt.

Een intiem huiskamerconcert

De intimiteit van het relatief kleine Bitterzoet wordt versterkt door een huiskamerachtig tafereel. Op de speaker aan de linkerzijde ligt een verdwaalde citroen en een truitje, terwijl de frontzangeres een dopper flesje aan haar voet heeft staan. Een blik naar boven en je waant plots in een hele andere wereld. Zangeres Merve Dasdemir bespeelt een stervormige tambourijn terwijl frontzanger Erdinç Ecevit Yildiz enthousiast een traditionele saz bespeelt. Dit driesnarige instrument is zeer populair in Turkije en zorgt voor een karakteristiek geluid. De momenten dat de bandleden instrumentaal het volume opendraaien lijkt de microfoon te zacht te staan en  zijn de frontzangers niet meer te verstaan. Dit is jammer, omdat de zangkunsten van Erdinç en Merve voor een betoverende dynamiek op het podium zorgen.

Toegift

De succesvolle albumpresentatie wordt kort onderbroken als de band het podium verlaat. Maar na een luidkeels ‘We want more!’ is er nog tijd voor een uitgebreide toegift. Met nog meer energie dan voor de break betreedt de band het podium en zorgt nog even voor een massaal dansende menigte in het uitverkochte Bitterzoet. Een geslaagde avond! We zijn benieuwd op welke manier deze nu al succesvolle band zich nog verder gaat ontwikkelen.