Het is niet zozeer dat we afscheid willen nemen, maar veel keuze is er niet. De Haarlemse grungeband Mantra kwam half november met het bericht te gaan stoppen. Dat wilden ze dan wel in stijl doen, het een heus afscheidsfeestje. Zoals de mannen zelf hebben gezegd: "Voordat we het licht uitdoen, gaan we nog één laatste keer met jullie naar de haaien. Daarvoor nodigen we jullie allemaal uit voor Mantra Fest XL. Deze avond vieren we ons bestaan en vaarwel met jullie. We maken het onvergetelijk."

Wanneer Lars ter Wolbeek, Luc Debuyser, Joost Bausch en Joar de Baat van Mantra besluiten er een punt achter te zetten, hebben ze al menig memorabele momenten meegemaakt en gebracht. Ze waren één van de OOR en Nevermind the Hype talenten van Popronde 2017, wonnen de Rob Acda Award 2015/2016 en brachten hun EP 'Merdeka' uit. Niet te vergeten: ze namen ook een kerstsingle op.

Mantra belooft nog één keer te vlammen met Mantra Fest XL. Afscheiden nemen moet je immers goed doen. Om er een waar feestje van te maken, schuiven er een aantal bands aan. Zo mag Mademoiselle om half 9 dan eindelijk de zaal wakker schudden en houdt Maple het publiek lekker warm. Aanwezigen komen echt goed los wanneer Surf Aid-Kit een sterke set neer zet en de heupjes aan het dansen krijgt. Na Mantra sluit FFOOSS met een flinke bak scheurende gitaren de line-up af.

Ondertussen speelt zich ook genoeg af backstage. We nemen stiekem een kijkje voordat Mantra zich verzamelt bij de deur naar het podium, klaar om voor de laatste keer in deze formatie en onder deze naam te gaan spelen. De kleine zaal van Patronaat is ondertussen afgeladen vol en de sfeer zit er goed in. 

En zo neemt het publiek afscheid van Mantra en Mantra afscheid van haar publiek. De Palmtra DJ Set luidt de rest van de nacht in en het feestje duurt tot in de late uurtjes. 

Benieuwd naar het laatste interview met Mantra? Dat is mooi, want die hebben wij gedaan met ze!