Afgelopen zaterdag speelden Tony Clifton en Mexican Surf hun energieke nummers voor een volle zaal in het Patronaat. Een klassieke thuiswedstrijd die we natuurlijk niet konden missen.

Mexican Surf speelt pijnlijk overrompelend

‘Doe eens rustig joh’, is het eerste wat in je opkomt als je de show van deze Brabantse band ziet. Vanaf de eerste minuut draait de leadzanger de gashendel open en doet hem pas dicht als het laatste liedje is gespeeld. Daarvoor en daarna is hij het meest rustige jongetje dat je ooit hebt gezien. Hij die altijd keurig zijn vinger opsteekt in de klas als hij iets wilt vragen of moet plassen. Frontman Jules creëert tijdens het optreden zijn eigen moshpit en intimideert zo nu en dan een bezoeker door recht in zijn gezicht te gaan zingen. En hiermee bedoelen we dat zowel zweet als speeksel zonder toestemming wordt overgedragen aan de argeloze mens.
Het is een soort van Iggy Pop-act waar je mee weg kunt komen als de muziek goed is of op zijn minst lekker aanvoelt, maar dat is niet het geval. Dan duikt Jules ook nog eens regelmatig naar zijn pedalboard om zijn stem te vervormen tot een edelhert in bronsttijd. Het weinige publiek wat er op dat moment is pakt ook niet op wat er gebeurt. Uitzonderingen zijn een paar diehard fans die ietwat timide rechts vooraan staan. De band geniet in ieder geval wel en dat is gaaf om te zien. Als al die passie een soort balans vormt, dan moet het publiek dat ook een keer gaan voelen.

Tony Clifton brengt enthousiasme en talent als altijd

Het trio Mees, Lenny en Merlijn uit Velsen-Noord volgen we al een aantal jaren en zien we alleen maar groeien. Al is het ergens in het verre Limburg zonder publiek: het continue spelen lijkt zijn vruchten af te werpen. Niet alleen door kilometers te maken, maar ook door serieus te werken aan hun eigen skills. Er is nu een eigen repetitieruimte en daar maakt de band gretig gebruik van. Eerder dit jaar brachten ze hun debuutalbum Love Nordic Women uit. Van dit album wordt binnenkort de single ‘Wake Up’ met een videoclip de lucht ingeslingerd. De mannen kennende zal dit wel weer een bijzondere clip worden.  Het zou tof voor ze zijn als die wat breder opgepikt gaat worden. In eigen omgeving weten de liefhebbers van harde garagerock wel wat deze mannen in huis hebben. De zalen van Haarlem en omstreken lopen altijd vol met publiek als Tony Clifton ergens op een poster wordt aangekondigd. Dat gold gisteravond ook voor het Patronaat. Nadat Mexican Surf was uitgespeeld liep de zaal vol, speciaal voor de hoofdact, voor de homecoming-show van hun band. En ze kregen waar voor hun geld! Kolere poepie, wat een retestrakke show was het en wat werd er een bak heerlijke muzikale energie het publiek ingesmeten. Het is muziek die je voelt, blij maakt en aan het dansen krijgt. Zelfs als je eigenlijk een Motown fan bent. Het is ook het plezier wat het drietal onderling beleeft en weer uitstraalt naar het publiek. Het geeft je het gevoel dat je bij deze muzikale familie wilt horen. Oké, één klein dingetje dan, mannen: vergeet niet rebels te blijven. Fuck the World!