Palmsy en Mantra waarschuwen al van te voren; het zou kunnen dat je na dit feestje pas weer wakker wordt in 2018. De twee bevriende bands slaan de handen op 29 december opnieuw ineen voor een Palmtra-avond. Na het succes van vorig jaar (uitverkocht) en de spetterende dj-set tijdens Bevrijdingspop Haarlem begint Palmtra een traditie te worden. Zo vlak voor oud en nieuw moet het dak er nog even vanaf in Patronaat.

Carina Nebula in het voorprogramma

Als voorprogramma nodigen Palmsy en Mantra een andere bevriende band uit: Carina Nebula. Deze band bestaat pas kort en is nog een groep waar Palmsy-gitarist Gilles van Wees in speelt (ook nog in Radio Eliza namelijk). Iets later dan gepland beginnen ze in een volle kleine zaal.

Het publiek is behoorlijk gemixt. Alle leeftijden staan door elkaar en bij de entree worden 18+ bandjes uitgedeeld. Dat is ook wel nodig als je het aantal jonge meisjes in de zaal ziet. Het verraadt dat de jongens op het podium populair zijn. Palmsy en Mantra zijn het bewijs dat de bandjescultuur in Haarlem leeft onder jongeren. Muzikaal sluit support-act Carina Nebula mooi aan bij de rest van het programma. De band is een mix van de stijlen van Palmsy en Mantra: licht-tropisch elektronische popmuziek gemengd met indie en hier en daar wat psychedelische invloeden.

Party met Palmsy

Na een korte break start Palmsy. Voor de indie-rockband is 2017 een fantastisch jaar door de uitroeping tot 3FM Talent en optredens op festivals als Down the Rabbit Hole en Sziget. In Patronaat is Palmsy's deel van de show vanaf de eerste noot aan en zingt het publiek luidkeels mee bij de songs die op de debuut-EP staan. De lol straalt van de jongens af tijdens deze thuiswedstrijd; iets dat het publiek maar al te graag overneemt. Tijdens het afsluitende liedje van Palmsy komen de mannen van Mantra meedansen. Andersom gebeurt dat ook tijdens Mantra’s afsluiter.

Naast de leeftijdscheck krijgt iedereen bij binnenkomst een bingokaart. Van te voren hebben de bands spelletjes bedacht om de avond wat extra’s te geven. Tussen Palmsy en Mantra door wordt de bingo vanaf het balkon gehouden. Toffe merchandise en meedoen aan een potje bierpong staan op het spel. Het zorgt voor grappige taferelen wanneer er bingoballetjes naar beneden vallen en de microfoon van presentator Ruben Zwolsman uitvalt.

Tijd voor Mantra

Direct na de bingo start oud Rob Acda Award-winnaar Mantra. Naast Palmsy bouwt deze grungeband de set niet bepaald rustig op. Direct knalt nieuwe single ‘Is Routine’ door de zaal. De eerste moshpits ontstaan en voornamelijk tijdens ‘Passive State’ wordt er meegezongen. Voor Mantra was 2017 een jaar van groei. De band kwam met een debuut-EP en speelde door heel Nederland tijdens Popronde. 2018 belooft ook veel; inmiddels zijn de opnamen gestart voor een album dat in mei uit zal komen.

Na Mantra’s set is de avond alles behalve afgelopen. Nog tot in de kleine uurtjes is het tijd voor de beruchte Palmtra dj-set. Tussen al het geweld door doet Palmsy-zanger Morris de belofte dat dit inderdaad een traditie is: “Tot volgend jaar”, roept hij.