Van de straat naar Paradiso

Max Meser kocht een enkeltje en ging niet meer weg

Leanne Huiberts en Aline Bleeker ,

De 23-jarige Max Meser verruilde zo’n vier jaar geleden de zonnige Costa Brava voor het regenachtige Amsterdam. Om geld te verdienen werkt hij als bordenwasser, maar tegelijkertijd maakt hij in ons kikkerlandje in snel tempo naam als singer-songwriter. Hij released binnenkort zijn debuutalbum ‘Change’ en geeft een clubtour, welke hij aftrapt in Paradiso. Op donderdag 3 maart is hij te zien bij Club 3voor12 in Alkmaar. We spraken met Max over de veranderingen in zijn leven.

Toen Max door een vriend van zijn moeder werd gevraagd om tijdens Record Store Day in zijn platenzaak in Amsterdam te spelen hoefde Max niet lang na te denken; hij pakte zijn koffers en zei zijn geboorteland gedag. Door de economische crisis was het voor Max moeilijk om in Spanje een baan te vinden en daarnaast waren er weinig mogelijkheden om in de buurt op te treden. “Ik kocht een enkeltje en ben eigenlijk niet meer weggegaan.”

Een enkeltje Amsterdam, en dan? Vlak nadat hij naar onze hoofdstad verhuisde ging Max vaak in zijn uppie op pad en speelde hij als straatmuzikant. Hierdoor kreeg hij meteen mee wat mensen van zijn muziek vonden. “Ik heb eerlijk gezegd nooit grote groepen publiek gehad, maar kreeg wel vaak van mensen te horen dat ze het goed vonden klinken. Dat werkte heel motiverend.” ‘s Avonds ging Max naar jamsessies in kleine cafeetjes. “Op een gegeven moment wist ik gewoon uit mijn hoofd waar en wanneer ik elke avond kon jammen,” vertelt Max. Zo begon hij stukje bij beetje naam te krijgen in de singer-songwriter scene van Amsterdam.

Het nam allemaal pas echt een vlucht toen Max Phil Tilli, voormalig gitarist van Moke, ontmoette. Tijdens een huiskamerconcert richtte Phil zich tot Max; hij had wel interesse om hem te helpen zijn carrière van de grond te krijgen. “Het ging als in de film. Ik kon echt alleen maar denken: ‘Waar kan ik tekenen?’ Het is fijn om een manager te hebben die de muziek die we maken echt begrijpt en die te vertrouwen is.” Volgens Max viel toen alles op zijn plek. “Hij begreep precies wanneer we iets moesten uitbrengen en had de juiste contacten in de muziekindustrie hier. Het ging opeens heel snel allemaal.” Snel ging het zeker, want toen Max eenmaal een platenmaatschappij had gevonden bracht hij zijn single ‘Weak for Love’ uit, speelde hij bij De Wereld Draait Door, werd hij 3FM-Serious Talent en gaf hij een optreden op Noorderslag.

Omdat hij op dit moment nog niet volledig kan rondkomen van zijn muziek, werkt Max af en toe nog bij. Als bordenwasser bij een restaurantje in West, bijvoorbeeld. Of als privéchauffeur voor bevriende bands. “Waar ik in Spanje moeite had om één baantje te vinden, heb ik er hier meerdere. Gelukkig kan ik mijn tijd heel flexibel indelen, zodat ik me verder volledig op mijn muziek kan storten.”

Als je naar de muziek van Max Meser luistert, zijn sommige invloeden duidelijk hoorbaar. Bijvoorbeeld zijn voorliefde voor rock uit de jaren zestig en zeventig, voor een groot deel ontstaan door zijn tijd op de middelbare school. “Een vriend van me was een echte rocker en ik luisterde veel van wat hij me aanraadde. The Rolling Stones, Bowie, Velvet Underground, JJ Cale en The Steve Miller Band bijvoorbeeld.” Ook the Beatles hebben een prominente plek in zijn hart gewonnen. “Ik weet niet precies hoe het komt, maar Lennon heeft altijd een grote indruk op me gemaakt. Vooral de samenzang van The Beatles vind ik mooi.” Dit zal terug te horen zijn op Max’ album, dat 8 april uitkomt. 

Naast de release van zijn album in april, heeft de toekomst nog veel in petto voor Max. Bijvoorbeeld een Nederlandse clubtour. Woensdag 6 april trapt Max die af in Paradiso. “Ik verklaarde mijn manager voor gek toen ik hoorde dat ik in Paradiso moest optreden. Ik had echt niet verwacht dat er zoveel animo voor zou zijn. Ik dacht dat we misschien beter in een café konden spelen. Maar nu zetten mensen het in hun agenda en kopen ze tickets. Echt bizar!”

Natuurlijk hoopt Max op een goede carrière in de muziekindustrie en het lijkt erop dat het daarmee de goede kant op gaat. Wat Max verder nog wil bereiken? “Geluk. Ik ben geen lange-termijndenker. Als ik dat was geweest, was ik waarschijnlijk niet met school gestopt,” lacht hij. “Nee, ik wil vooral gewoon gelukkig zijn.”

Donderdag 3 maart speelt Max Meser op Club 3voor12 NH, in Podium Victorie. Naast Max zijn dan ook My Blue Van en Ann White van de partij.