Anne Groen sluit muzikale periode af

"Hoe kan ik nou mooier afsluiten dan met een geweldige EP, videoclips en een paar keer knallen met mijn band?"

Sjoert Bakker ,

Anne Groen zit niet stil. Na het uitbrengen van haar debuutalbum in 2013 studeerde ze een jaar aan Paul McCartney's Liverpool Institute for Performing Arts en bracht ze een collectie van haar singles uit. Nu is ze alweer toe aan haar nieuwe EP ‘Anna’. Op 17 november brengt ze die live ten gehore met haar band bij Club 3voor12NH in Podium Victorie.

Laten we nog even terugblikken naar Liverpool. Wat heeft je studie daar je gebracht als artiest?
Ik heb me kunnen ontwikkelen op verschillende gebieden. Natuurlijk op muzikaal vlak maar het heeft mij ook veel levenservaring gegeven. De school gaf me superveel kennis want in Engeland is het strakker qua lesstof, en qua stijl van lesgeven. Door de mensen, de muzikanten en de verschillende culturen daar is ook mijn kijk op de wereld beïnvloed.

Wat was het mooiste moment?
Het mooiste moment was toen ik de dag van mijn diploma uitreiking daar binnenliep met een trots gevoel. Sir Paul McCartney gaf mij een hand en feliciteerde me. Het gevoel van trots en besef van alles wat ik heb geleerd en meegemaakt drong tot me door.

Waren er ook obstakels? Wat vonden de muzikanten die daar vandaan kwamen van jou, als Nederlandse nieuwkomer?
Geen idee waarom maar ze vonden Nederlandse muzikanten in hun stadje heel bijzonder. Ook liepen samenwerkingen tussen jaargangen door elkaar. Dat vond ik eerst lastig. Toen heb ik stiekem de drie 'geniale' muzikanten eruit gepikt en daar ben ik mee samen gaan spelen. Ik heb veel van ze kunnen leren. Uiteindelijk kwam het goed van pas dat ik als bijzonder werd beschouwd want het leverde veel optredens op.

Binnenkort komt je EP uit waarvan alle nummers voorzien zijn van een videoclip. De videoclips vertellen het verhaal van je muziek. Waarom wilde je deze verhalen vertellen?
De videoclips ondersteunen de verhalen die ik met de muziek wil vertellen. Ik ben een beelddenker en ben blij dat ik daarom beelden aan de luisteraar kan laten zien terwijl ze naar de muziek luisteren. Ik wil op de 'Anna' EP onderwerpen naar voren brengen, waarvan sommige op een eigen manier geïnterpreteerd kunnen worden. Dit is iets wat ik al veel jaren doe. Ik vind het namelijk fijn als ik een deel van de verhalen open kan laten voor eigen invulling. Ik probeer de luisteraar tools voor eigen creativiteit te bieden. De verhalen gaan over mensen die ik in Liverpool ben tegengekomen en heb geobserveerd.

Kan je daarvan een voorbeeld geven?
In sommige songs vertel ik het verhaal vanuit hun ogen, zoals in 'Rough 'n Ready'. Daar vertel ik het verhaal van een prostituee die uiteindelijk op straat is geëindigd en terugkijkt op haar leven. Ik raakte in Liverpool in gesprek met een dakloze vrouw, die mij over haar leven vertelde. Dit verhaal heb ik meteen daarna in de Starbucks en daar heb ik uiteindelijk de song over geschreven. 

Zou je ook overwegen om verder te gaan met video? Je verhalen in een korte speelfilm bijvoorbeeld?
Na de 4 video's van de EP en de vorige videoclips, vind ik het even mooi geweest met het zelf organiseren, schrijven en produceren van clips. Maar you never know… voor nu is het even genoeg. Ik heb veel mooie dingen gemaakt met super creatieve en lieve mensen en daar ben ik trots op!

Wat kunnen we verwachten van Anne Groen in de toekomst?
Over een paar dagen krijg ik de EP fysiek binnen. Die is dan verkrijgbaar bij de aankomende optredens. Omdat ik nu een geweldige studie doe aan het Conservatorium van Amsterdam en met veel muzikale projecten bezig heb ik besloten om er na dit project een tijdje een punt achter te zetten.

En hoe kan ik dat nou mooier afsluiten dan met een geweldige EP, videoclips en een paar keer knallen met een speciaal ontworpen show met mijn band!! Ik kan niet wachten om dit met iedereen te delen en er nog een paar keer een feest van te maken.