Het debat veroorzaakte een opleving van het nachtleven. Victorie steekt sinds vorig jaar meer energie in dansmuziek door het aanstellen van een extra programmeur, Blue Moon Festival was succesvol en de gemeente voerde de 24-uursvergunning in. Inmiddels is het Nachtgenootschap een feit. Iets meer dan een jaar na het nachtdebat vindt het eerste inloopspreekuur plaats in de Alkmaarse binnenstad. Over het doel en de ambities van het Nachtgenootschap weten we inmiddels alles. De vraag is; is er in de praktijk animo? Een bruisende stad staat of valt natuurlijk met enthousiasme van betrokkenen.
Voor Ruud van Lier was het dan ook wel even duimen toen hij vrijdagochtend aanschoof in lunchroom Sencha. “Het was spannend. Het was afwachten of er mensen op zouden komen dagen. Uiteindelijk druppelen de mensen nu binnen.” Robert-Jan Wille is blij met de opkomst. “We zitten met mensen uit verschillende hoeken. De pers is aanwezig, er is een organisator van illegale feesten en ook iemand uit de geluidstechniek heeft zijn weg hierheen gevonden.”
Nachtgenootschap Alkmaar wil dancescene vooruit helpen
Rave organisator Gewaagd laat zien dat risico nemen loont
Toen Alkmaar in mei 2014 werd wakker geschud door de sprekers tijdens het nachtdebat, sprak boegbeeld Robert-Jan Wille al over het op zich nemen van het nachtburgemeesterschap. Lange tijd bleef dit voornemen bij een goed idee. Maar in stilte vormde deelnemers aan het debat Robert-Jan Wille, Ruud van Lier, Helen Groves en Maya Link het fundament van het Nachtgenootschap. Tijdens het eerste inloopspreek uur ervaren we aan den lijve waar het genootschap voor bedoeld is.
Ervaring
Het is duidelijk dat alle aanwezigen op één lijn zitten. Er wordt gebrainstormt over de beste manier om de stad te laten leven. Voor praktische tips en het versimpelen van vergunningsaanvragen kun je evenzeer terecht bij het maandelijkse spreekuur. Dat is allemaal met één doel voor ogen. “Er moet meer plek komen om deze subcultuur te laten leven in de stad. Er is genoeg draagvlak voor”, aldus Wille. Een belangrijke taak voor de nachtburgemeester is het controleren van het aanbod. Wille: “We kunnen natuurlijk niets verbieden, maar als er drie feesten in een maand staan gepland, raden we organisatoren aan om een andere datum te kiezen.”
Risico nemen
Dat de subcultuur leeft, bewijst Geert Johan Riemer van de piepjonge feestorganisatie Gewaagd. Hij durfde het aan om één van de grotere illegale raves in Alkmaar neer te zetten. “In de regio Amsterdam gebeurt het veel, maar in Alkmaar zijn we qua grootte uniek”, zegt Riemer. Met als enige promotie een projectie op de Waag en mond-op-mond reclame staat er de volgende avond op het hoogtepunt zo’n 150 man op een afgelegen veldje buiten de bebouwde kom te dansen.
Dj’s Sies en Linck laten eveneens zien dat er genoeg goeie dj’s in de stad rondlopen. De house met een vleugje techno van Sies gaat er in als zoete koek. Linck kiest er even na half vier voor om direct de diepte in te gaan met rollende acid. Helaas wordt het feestje om vier uur vriendelijk doch dringend afgebroken door de politie. Riemer is desondanks tevreden. “Uiteindelijk moeten we niemand tot last zijn. Het is prachtig dat we tot vier uur door hebben kunnen gaan."
Achteraf is bij de organisatie verwarring ontstaan omtrent de reden van het afbreken. De twee agenten die het feest afbraken gaven verschillende redenen. “De technicus werd verteld dat er een melding was binnengekomen”, laat de organisator weten. “Tegen een andere medewerker werd echter gezegd dat de agenten op een nabijgelegen industrieterrein reden, waar de muziek hoorbaar was.”
Een woordvoerder van de Politie Noord-Holland geeft uitsluitsel. “Beide verhalen kloppen. Nadat de melding binnenkwam moesten de agenten nog op zoek naar de exacte locatie.” Wat de toekomst van Gewaagd zal zijn durft Riemer de nacht zelf nog niet te zeggen. Een paar dagen later horen we echter dat headliner Mark Maenad resident dj wordt. Dat we Gewaagd terug zien komen is dus een zekerheid.
Toekomstmuziek
Een volgende ambitie is het aantrekken van publiek uit de rest van de provincie: “Alkmaar moet dé uitgaansstad van de kop van Noord-Holland zijn. “Mensen die vanuit Den Helder en Schagen naar het zuiden reizen, moeten uitstappen in Alkmaar, niet in Amsterdam”, betoogt Wille. Er zijn veel organisaties in Alkmaar. Bouwval, Het Diepe, Outsiders, De Fietsenstalling, Onderwater, Weerwolven; allemaal hosten ze regelmatig avonden in onder andere Victorie.
Is samenwerking niet dé manier om iets groters neer te zetten waar mensen van buiten Alkmaar op af komen? Wille ziet het graag gebeuren. “Al die organisaties willen het op hun eigen manier doen en hun identiteit behouden, het is belangrijk dat we met z'n allen even ons ego's opzij zetten en kijken hoe we samen van Alkmaar een te gekke stad kunnen maken.” De potentie is er weldegelijk. “Een goed bereikbaar Victorie met sluitingstijden die op het openbaar vervoer aansluiten zijn genoeg om het uitgaansleven te laten bruisen.”