De zomer van Club 3voor12NH-act Friends of the Family

“We zoeken nog een buschauffeur voor onze tour langs surfkampen in Frankrijk!”

Nadieh Bindels ,

Friends of the Family bestaat uit tien muzikanten. Dat werkt niet heel lekker tijdens een interview. Daarom zijn bandleden Tijs (drummer), Tijs (saxofonist) en Gijs (zanger) deze keer de afgevaardigden. De Haagse band heeft een drukke en leuke zomer in het vooruitzicht, maar eerst spelen ze donderdag bij Club 3voor12Noord-Holland in Podium Victorie.

De band is ontstaan op een ‘open mic’ avond in Rotterdam, georganiseerd door bandleden Gijs en Koen. Iedere dinsdag hadden zij hun avondje in een café. Met de mensen die ze daar ontmoetten, bleven ze bij elkaar als Friends of the Family. De band bestaat uit alleen maar mannen en volgens Gijs is dat een bewuste keuze. “Ik denk dat het is om drama’s te voorkomen”, vertelt Gijs lachend. Er mogen van de jongens wel vrouwen mee doen. Saxofonist Tijs heeft dan wel het liefst mooie vrouwen. Al denkt Gijs dat daar juist alleen maar drama van komt. Mocht er een vrouw zijn die zich graag bij deze jongens voegt, dan staan ze daar wel voor open. Maar ze moet wel bestand zijn tegen een flinke dosis mannelijkheid.

Van lentetour naar zomertour
Afgelopen najaar heeft Friends of the Family het eerste album gelanceerd, bestaande uit een mix van pop-rock, folk en hier en daar nog wat genres. De lentetour door heel het land is daar een gevolg van en komende zomer gaan ze lekker verder touren. Naast een lijst optredens in Nederland gaat de band ook op tour in Frankrijk. “We zijn bezig met het opzetten van een tourtje in Frankrijk”, vertelt saxofonist Tijs. “Via de organisatie van Madness Festival zijn we in contact gekomen met de organisatie van surfkampen daar en het plan is om er daar een paar van af te gaan. We willen het afwisselen met chillen en spelen, dan hebben we ook nog een beetje vakantie.” De data staan al vast, alleen het vervoer moet nog geregeld worden. Met 10 man past de band niet in een gewoon busje, dus moet er een grotere komen. De jongens zijn nog op zoek naar een buschauffeur! Dus wil jij komende zomer op tour met Friends of the Family en ben je in het bezit van een busrijbewijs, meld je hier dan aan!

Tijd voor een film
Het lijkt de jongens leuk om vast te leggen waar ze nou eigenlijk mee bezig zijn en daarom beginnen ze komende zomer met het maken van een film. Het plan is om de hele zomer zelf stukjes op te nemen en daar uiteindelijk een toffe docu van te maken. “Het idee is een beetje geïnspireerd door Stewart Copeland van The Police. Hij heeft met een klein cameraatje zijn leven als bandlid vastgelegd en zo willen wij het ook doen. Op die manier krijg je denk ik een heel puur beeld van wat er gebeurt”, aldus drummer Tijs.

Op naar het tweede album
Vanaf september wil de band aan de gang met een tweede album. De eerste plaat hebben ze er in één nacht opgezet en deze keer willen ze het helemaal anders doen. “Twee vrienden van ons hebben een hele mooie studio gebouwd en we willen ons daar een tijdje opsluiten”, vertelt saxofonist Tijs. “Je hoort wel eens dat vrienden een studio hebben gebouwd en dan denk je al gauw: nou, zouden we daar wel heen moeten gaan? Maar deze studio is zo vet, dat gaat echt nergens over”, vult Gijs hem aan. De band heeft nog niet echt nummers om op te nemen, maar het plan is om in de studio van hun vrienden aan het werk te gaan en al jammende tot een album te komen.

Voor de zomer van Friends of the Family begint, komen ze aanstaande donderdag eerst Podium Victorie in Alkmaar onveilig maken.