Polderpatriotten: Outgaze wil eigenwaarde alternatieve muzikanten opkrikken

"De muziekscene van Hoorn klopt niet meer: waarom de fuck staat deze act niet op een groter podium?"

Jessica Koolhaas ,

Met middelen zoals het wereldwijde web en crowdfunding is het tegenwoordig minder moeilijk om eigen dromen en ideeën tot leven te laten komen. Lokale, culturele initiatieven kunnen zorgen voor nieuwe vormen van creativiteit en mogen in een tijd waarin de overheid op subsidies kort best in het zonnetje gezet worden. In de rubriek Polderpatriotten kijken we hoe het staat met de lokale initiatieven op muziekgebied in Noord-Holland. Dit keer spreken we met Marnix Vinkenborg die onder de naam Outgaze een alternatief muziekfestival in Hoorn voor ogen heeft.

Vrijdag 23 januari organiseert Marnix Vinkenborg (17, gitarist en zanger bij Couleur Café) samen met Jos van Tol (28, ex-drummer van Jacco Gardner, bracht als Heartsnatcher zijn solodebuut uit) een alternatieve muziekavond in Manifesto Hoorn. De mannen waren de huidige muziekevenementen in Hoorn helemaal zat: er is volgens hen regionaal te weinig aandacht voor underground muziek. Vinkenborg en Van Tol zetten zich niet voor niets zo in voor deze muziekstroming. Ze zijn zelf die alternatieve muzikanten die de waardering van een eigen podium missen.

Wat is Outgaze en waar staat Outgaze voor?
Outgaze is het prototype van iets bijzonders dat nog moet komen: inderdaad, we zijn nu nog een muziekavond, maar we hebben de ambitie om een festival te worden. Een festival met onbekende namen voor undergroundmuziek in Noord-Holland. De gedachte achter Outgaze is eigenlijk: Waarom de fuck staat deze top-act niet op een groter podium? We willen veranderingen in de Hoornse muziekscene want daar zie je veel van hetzelfde: blues en poprock. Op de Hoornse stadsfeesten krijgen gemiddelde acts alle aandacht met een groot podium in de avondprogrammering, maar er staat geen hond bij goede undergroundacts op een klein podium in de middag. Het is slecht voor de eigenwaarde van originele muzikanten die iets anders proberen te doen. We willen een podium creëren waar alternatieve muziek wel waardering en aandacht krijgt.   
 
Hoe zijn jij en Jos Outgaze begonnen?
Als alternatieve muziekliefhebber en muzikant speelde deze gedachte al een tijd door ons hoofd. Ik zei in de kroeg tegen Jos: "Waarom beginnen we niet gewoon zelf een festival?" We hebben in Hoorn opgetreden en vonden dat we weinig waardering kregen. Er is niets mis mee dat bepaalde muziekstromingen populairder zijn dan andere, maar de muziekscene van Hoorn klopt niet meer. Het voelt als een soort constante incest van bepaalde muzikanten: vooral de bluesmuzikanten zijn overheersend aanwezig.
 
Jullie worden niet geaccepteerd?
Nee, het is niet zo dat we niet worden geaccepteerd, maar het is tijd voor wat anders.  
 
Wat is voor jou alternatieve muziek?
Ik heb niet echt een concept van alternatieve muziek. Iedereen die niet iets nadoet? Misschien iedereen die niet massaal is. Voor de programmering van het festival ga ik op mijn gevoel af. Outgaze moet uiteindelijk een plek worden waar iedereen terecht kan die iets anders speelt dan blues, poprock of andere mainstreammuziek.
 
Zijn er wel genoeg alternatieve acts in Noord-Holland? Het programma voor de eerste avond bestaat nu uit drie acts waarvan jij en Jos er twee vertegenwoordigen. 
Ik ken heel veel alternatieve muzikanten in Hoorn: de scene is hier en leeft, maar het moet veel zichtbaarder worden. We hebben momenteel the lowest budget ever en daarom treden Jos en ik de eerste avond op. We verdienen er helemaal niks mee, het geld dat betaald wordt voor de entree gaat naar Manifesto. We doen dit uit liefde voor de muziekstijl.
 
Waarom treden die alternatieve acts niet zelf naar voren? Als je professioneel muzikant wil zijn, zoek je een weg om jezelf aan het publiek bekend te maken.
Deze artiesten krijgen te weinig impuls om naar buiten te treden en daarom moeten we ze naar buiten trekken. Het gebrek aan mogelijkheden houdt ze tegen. Of de acts ambitie hebben maakt niet uit. Als bands of artiesten niet de kans krijgen om op te treden, kunnen ze zichzelf nooit laten zien.
 
Alternatieve muziek wordt misschien niet op een groot podium geprogrammeerd omdat er niet genoeg publiek voor is. Ben je niet bang dat een lege zaal slecht zal zijn voor de eigenwaarde van de artiesten?
We weten niet of er veel publiek zal komen, maar ik denk dat dit zo vet wordt dat de naam van het festival zich na afloop onder het publiek gaat verspreiden. Het draait om goede artiesten en liefde voor de muziek. Ik hoop ook niet dat mensen het zien als een groot popfestival. Outgaze is gelukt omdát het er is. En het feit dat er betaald wordt voor een kaartje, is al goed voor de eigenwaarde van de artiesten. Outgaze is meer een soort ode, een ode aan alternatieve en underground muziek.
 
Waarom Manifesto in Hoorn?
We hadden eigenlijk geen andere keuze. In Hoorn liggen onze roots en we willen de muziekscene in Hoorn promoten. De afkomst van de artiesten maakt niet uit, maar we willen wel in Hoorn spelen. 
 
Hoe zie je de toekomst van Outgaze?
Dat hangt er vanaf hoe erop gereageerd gaat worden. We zien het wel, we zijn in ieder geval gemotiveerd. Als ik denk aan het Utrechtse festival Le Guess Who?, dan is dat de droom. Een soort Le Guess Who?, maar dan met regionale bandjes.