Iedere maand gaat 3voor12 Noord-Holland langs bij een oefenruimte voor muzikanten in regio. Deze maand is het de beurt aan E-Sound Studio’s. Een studio met een rijke geschiedenis en variërend aanbod van faciliteiten. De redactie spreekt met Thomas, die voornamelijk het management van de opnamestudio in handen heeft. Hiervoor heeft hij een opleiding tot geluidstechnicus gevolgd en hij speelt zelf verschillende instrumenten in verschillende bands.

Een stukje geschiedenis

In 1999 werd vanuit de Dutch Record Company de organisatie E-Sound Studio’s opgericht. Het bedrijf bestaat uit een opnamestudio, twee oefenruimtes en een drukkerij voor platen en cd’s. E-Sound Studio’s was tot een paar jaar terug over twee gebouwen verdeeld. Na een flinke verbouwing zijn alle faciliteiten nu op één locatie te vinden. Veel elementen uit het oude gebouw zijn overgeplaatst naar het nieuwe om de authentieke sfeer te behouden. Tijdens een rondleiding door het pand is te zien dat dit zeker gelukt is.

E-Sound Studio’s faciliteert naast de repetitieruimtes en (we mogen wel zeggen) enorme opnamestudio ook het drukken van cd’s en vinylplaten. Thomas: “Een band of muzikant kan hier terecht voor de hele mikmak. Ze kunnen hier repeteren, opnemen en mixen. Wij verzorgen dan de master en dat de band uiteindelijk een mooie cd in handen hebben. Met deze verschillende diensten onderscheiden we ons van andere studio’s. Je hoeft hier natuurlijk niet allemaal gebruik van te maken. De ene band komt hier om te oefenen, de andere om op te nemen en de volgende voor het hele plaatje.” Muzikanten hoeven hier niet een hele opname te doen. Thomas: “Ze kunnen bijvoorbeeld de helft van de instrumenten thuis opnemen en de andere helft hier. Sommige opnames vereisen gewoon een goede ruimte.”

E-Sound studios Weesp
Opgericht: 1999
Aantal ruimtes: 3

Repeteren in de opnamestudio kost €250,- voor tien uur, opnemen kost €450,- voor tien uur. De andere repetitieruimtes kunnen voor €35,- drie uur lang gebruikt worden. Hoe laat op de dag dit blok begint, is aan de band zelf. Ze zitten niet vast aan bepaalde tijdschema’s.


Adres: Pampuslaan 67, 1382 JM Weesp
Contact: 06-45913097/bookings@opnamestudio.net

Wat maakt E-Sound nog meer bijzonder?

Een reden voor veel muzikanten om naar E-Sound Studio’s te gaan, is de uitrusting. Ten eerste is de opnamestudio erg groot. “Bandleden worden bij ons niet in een krap hokje gepropt, maar ze hebben heel veel ruimte. Hier kan een heel orkest tegelijk worden opgenomen.” Er is een speciale kamer voor de drums. Met houten panelen kan in beide ruimtes de perfecte akoestiek gecreëerd worden. “Iedere band en ieder liedje is uniek, dus dit soort details zijn erg belangrijk.” Daarnaast kunnen muzikanten gebruik maken van vintage apparatuur, zoals microfoons uit de jaren ’70 en een originele quadrafonische mengtafel (CADAC E-Type). “Bands en muzikanten die op zoek zijn naar een specifiek soort geluid kunnen goed bij ons terecht. Daarnaast zorgt de vintage sfeer ervoor dat muzikanten zich hier op hun gemak voelen. Sommige oefenruimtes zijn erg strak en glad, waarbij je het gevoel krijgt dat er iemand met een poetsdoek achter je aan loopt. Hier kun je gewoon lekker relaxed zijn en desnoods op je sokken binnenkomen.”

Een band die regelmatig bij E-Sound Studio’s repeteert is Flavium. De 'meest consistente bluesband van Nederland' is bekend van de singles 'Nightlife' en 'Nobody knows you when you’re down and out'. De act heeft meerdere bezettingen gekend, op verschillende podia gestaan en in 2015 de Dutch Blues Hall of Fame prijs binnengehaald. Begin volgend jaar wordt een jubileum-cd verwacht ter ere van het vijftigjarig bestaan. In maart gaat de band op tour.

Tot slot

Iedere vrijdagavond wordt er in E-Sound Studio’s een jamsessie georganiseerd. Muzikanten hebben dan de mogelijkheid om voor een publiek op te treden. Vaak komen er naast de muzikanten ook buurtbewoners en (vrienden van) vrienden. “In de toekomst willen we dit soort live sessies gaan streamen.”