Vanavond kan je weer volop genieten van live muziek in de Haarlemmerhout in Haarlem. Voor de 32e keer is er op de derde zondag van juni het Houtfestival. Op de vooravond, vanavond dus, is er Houtnacht. Dit jaar heeft de organisatie de handen ineengeslagen met Geertruida, Reggae Movement, Minor Operations Bookings, The Irrational Library, Jongerencentrum Flinty’s en Joost Verhagen. Wat kan je vanavond verwachten? We spraken erover met Menzo Schrik, één van de organisatoren en programmeurs.

Houtnacht was in het verleden vooral gericht op jongeren. Dit jaar heeft hebben we geprobeerd een ‘meer volwassen’ editie neer te zetten.”, vertelt Menzo. “Het is de bedoeling dat het daardoor toegankelijker wordt voor een groter en breder publiek.” Houtnacht is dan wel een beetje anders dit jaar, delen van de oude Houtnacht zijn zeker nog wel te herkennen. Zoals bijvoorbeeld de steun voor jong en lokaal talent, dit jaar voor de bands Coyote House en Nemesis.

Het verschil tussen het Houtfestival en de Houtnacht zit hem volgens Menzo vooral in de programmering: de Houtnacht wil geen Houtfestival in het klein zijn. Hierin is ook de invloed van de verschillende programmeurs terug te zien, maar wel met “een kleine knipoog” naar de wereldmuziek zoals op het Houtfestival. Zo staat er bijvoorbeeld ZickZack, wiens muziek gaat van kleurrijke afro tot boogie classics en van diepe house tot UK baselines.

Ook reggae is goed vertegenwoordigd, door o.a. Shamba Lions Soundsystem en Kongo Banga, reggae met Kongolese invloeden. Verder zijn bands als The Gwoof, de sp aties, Pignose Willies en artiesten als Kaascouse & Rody DeLorean en Ced Revino gedurende de avond op één van de vier podia te vinden. Daarnaast worden in Joost Verhagens ‘Carvantgarde’ crossovers tussen wereldmuziek gelegd met allerlei vormen van vernieuwende muziek en geluidskunst.

Door de vele verschillende meningen en invloeden die een plek hebben gekregen, is Houtnacht dit jaar van een Haarlems festival gegroeid tot iets breders en groters: een toegankelijk en laagdrempelig festival waar iedereen welkom is en waar iedereen gelijk is. Om 18:00 bijt Shamba Lion Soundsystem het spits af.