Ieder jaar stellen kerken in het hele land voor iedereen hun deuren open tijdens de Kerkennacht. In Haarlem gaat dat net even iets anders dan in de rest van het land, namelijk met muziek. Wij mogen vandaag bekend maken wie er deze avond op zullen treden.

Niels van der Weiden

Deze jonge, avantgardistische componist uit Heemstede is lokaal vooral bekend van zijn werk met progrock band Spoon Lifts Moon, Grey Lotus en de Dronkemansopera. Toch is het misschien minder bekend dat Van der Weiden eigenlijk aan het conservatorium in Den Haag geschoold is als een klassiek componist, waarvoor hij cumlaude afstudeerde. De muziek van Niels van der Weiden is onconventioneel, spannend, divers en uiterst gevariëerd.  

Martijn Comes

Componist, geluidskunstenaar en programmamaker Martijn Comes heeft met zijn werk in de afgelopen jaren vrijwel alle randen van de elektronische muziek onderzocht. Zo maakte hij gecompliceerde IDM en ambient (Infinite Spaces en Beyond), Elektroakoestische klassieke composities en noise voortgebracht uit bewerkte veldopnames van niet westerse traditionele muziek. Voor de kerkennacht brengt Comes een unieke compostitie ten gehore voor het Carilion van de Grote Kerk.

The Syrens

The Syrens is oorspronkelijk ontstaan als een schoolband, maar is die status inmiddels ontgroeid dankzij een lange staat van dienst en indrukwekkende prestaties tijdens diverse popwedstrijden. De band maakt gloedvolle, subtiele folkpop met spaarzame begeleiding en indrukwekkende zangharmonieën. 

Chaimaa Rochdi

Deze oorspronkelijk Marrokaanse zangeres is sinds kort weer gevestigd in Amsterdam. Ze begeleid zichzelf op een klassiek Spaanse gitaar en zingt daarbij vol passie over de zaken die haar in haar leven bezig houden. Haar teksten zijn zowel in het Arabisch als Engels. Chaimaa weet met haar werk een mysterieuze, weemoedige sfeer op te roepen waarin zowel de traditionele muziek van haar thuisland en moderne muziek te herkennen is.

The Irrational Library

Het muzikale geesteskind van dichter, presentator en organisator Joshua Baumgarten, bekend van de gelijknamige winkel en concertavonden. In deze betrekkelijk nieuwe groep draagt Joshua zijn maatschappijkritische dichtkunst voor over dansbare, stuwende grooves door drummer Lars van der Weiden (o.a. Spoon Lifts Moon), bassist en producer Mishal Zeera en baritonsax gespeeld door Tom de Haan. De muziek van The Irrational Library zet afwisselend aan tot nadenken, lachen en dansen. 

Dodo Kís

Deze blokfluitiste van trio aXolot en Jerboah is van allerlei markten thuis. Haar werk omvat klassieke Oost Europese muziek, modern hedendaags klassiek, avantgarde electropop en vrije improvisatie. Daarin speelt ze allerlei verschillende soorten blokfluit, maar maakt ze ook gebruik van bewerkte samples en haar eigen stem. Voor deze gelegenheid doet de fluitiste een solo optreden waarbij vooral klassieke werken aan bod zullen komen. Later zal ze in de Grote Bavo deelnemen aan een collectieve improvisatie.

All Shall Be Well, All Shall Be Well (And All The Manner of Things Shall Be Well)

Een vaste waarde binnen de Nederlandse muziekscene. All Shall Be Well, zoals de naam vaak wordt afgekort, maakt atmosferische, instrumentale post-rock met een weemoedige, filmische sfeer. Zachte, subtiele gitaarharmonieën en ongebruikelijke, voortstuwend drumspel. De band gaf onlangs het album Geelzwart uit waarop nieuwe interpretaties van klassieke stukken te horen zijn. 

The Avonden

Dit is het relatief nieuwe project van dichter en singer/songwriter Marc van der Holst (Hospital Bombers, Spilt Milk). Onder deze naam brengt Van der Holst ontwapenende Nederlandstalige folk met humoristische teksten voorzien van een melancholieke twist. The Avonden kan als voltalige band verschijnen, of als een akoestische singersongwriter act. Het prachtige debuutalbum verscheen vorig jaar op het internet. Een aanrader voor liefhebbers van zowel Lou Reed als Spinvis. 

Houd voor meer informatie over de tijden en locaties de pagina van Kerkennacht Haarlem in de gaten.