Het aantal vrouwen dat op podia staat en achter de schermen werkt, is nog altijd kleiner dan het aantal mannen. Maar rocken doen ze er zeker, die dames. En dat mag best wat meer in beeld gebracht. Daarom bieden we iedere maand een vrouw in de muziekindustrie een online podium en laat ze zien wat haar zoal bezig houdt.

Sophia Mutiara de Geus

Naam: Sophia Mutiara de Geus

Werk: Artiest

Werkt voor: Tiny Sob Productions, 45ACIDBABIES, FFOOSS

Uitgebrachte muziek
-45ACIDBABIES:
‘Problems, ‘Jetlag Jenny’, ‘Just in Rot’, Treebark Boy’
-FFOOSS:
‘Slayer’, ’Sick of Being 17.’

Komt uit: Amsterdam

Bezig met: Het helemaal sick maken van de release van het debuutalbum ‘’AMBER19’’ van 45ACIDBABIES en de debuut EP ‘’My Life As A Teenage Wanker’’ van FFOOSS.

Aankomende releases:
"Walking the Cow" - 45ACIDBABIES (31 mei)
‘’Rocksong’’ - FFOOSS (link naar presave, release 13 juni)

Dit weekend is er op Best Kept Secret op stage 5 ook een graffiti colab te zien van Jamie Nee, Nanski Punanski en mij!

Ik hoor ergens in de verte mijn vrienden roepen, maar negeer ze en zet het op een lopen naar de plek waar ik NU heen moet. Ik zeg straks wel sorry. 
Ik krijg de draadloze microfoon in mijn hand gedrukt en voel dan, hèhè, toch eindelijk de zenuwen toe slaan. Mag ook wel, er is een grote kans dat ik straks op mijn bek ga terwijl er 6.000 mensen staan toe te kijken. Het was nog bijna echt gebeurd, want mijn schoen bleef een paar keer tijdens het synchroondansje van Rocco en mij haken in de voering van mijn jas, maar dit heeft geloof ik niemand gezien. Van het optreden zelf kan ik me eigenlijk vrij weinig herinneren. Het was in een wervelwind voorbij. En ik vond het waanzinnig.

Veertien keer heb ik verwonderd naar De Staat staan kijken. Het enige wat ik kon denken was, wil ik ook, dus toen ik eenmaal weer geland was in mijn eigen habitat na een maand lang touren besloot ik me meer te focussen op het opzetten van een creatieve broedplek/45AB headquarters genaamd ‘’Paisley Kaas’’.

Omdat een dure studio niet echt bij 45AB past en geld schaars is (en omdat we simpelweg enorm koppig zijn) zijn we een beetje doorgeslagen in de DIY. Daarom hebben we zelf met 1 professional en 1 schoolvriend onze plaat opgenomen in de polder tussen de koeien en heb ik mezelf ontfermd over het maken van artwork en videoclips. 
Paisley Kaas is een oude meubelfabriek in Gouda waar we de ruimte hebben om te doen en laten wat we willen. De fabriek huisvest een repetitieruimte, Tiny Sob Productions atelier, sportschool, fotostudio, keuken en vergaderruimte. Ik hoop dat Paisley Kaas later zo’n plek wordt waarvan gezegd wordt: ‘’daar gebeurde dingen’’.

‘’Wacht maar tot ik mijn eigen terriyaki chicken miso ramen daar heb gemaakt. Oy Oy Oy.’’

Sinds een tijdje weet ik dat de dingen die ik kan en doe bijzonder zijn. Dat heeft een hele tijd geduurd. Ik had het oprecht nodig om mezelf op sarcastische wijze enorm uit te printen op een muur om daar eindelijk achter te komen (letterlijk! Dit was te zien tijdens de eerste expositie van Tiny Sob Productions in de Sugarfactory). Het is fijn om dit te weten. Dit maakt het namelijk een stuk makkelijk om mijn innerlijke zelfcriticus te temmen wanneer ik creatief moet zijn. 
Ik durf nu eindelijk mijn mond open te doen over dingen die mij, mijn brein en mijn hartje bezighouden in plaats van over dingen die anderen misschien, eventueel, zouden kunnen boeien. 

Terugkomen van tour was een van de ijkpunten in de zelfontwikkeling die ik de afgelopen paar jaar heb doorgemaakt. Die zelfontwikkeling zal duidelijk terug te horen zijn in de muziek die op het punt staat uit te komen: een FFOOSS EP met een geheel nieuwe klank en persoonlijkheid en een nieuwe 45ACIDBABIES met veel meer diepgang dan eerder uitgebracht werk.