Het aantal vrouwen dat op podia staat en achter de schermen werkt, is nog altijd kleiner dan het aantal mannen. Maar rocken doen ze er zeker, die dames. En dat mag best wat meer in beeld gebracht. Daarom bieden we iedere maand een vrouw in de muziekindustrie een online podium en laat ze zien wat haar zoal bezig houdt.

Maaike van der Voort

Naam: Maaike van der Voort

Werkt: Verkoper, muzikant/artiest, (educatief) manager, journalist.

Werkt voor: Plato, LILITH, Somersault Baby, Girls Go BOOM, 3voor12 Leiden.

Bezig met: Het schrijven van het debuut album van LILITH, schrijven van een debuutalbum+poëziebundel voor Somersault Baby, educatief plan maken voor Girls Go BOOM, opleiding Creative Business op de HvA, geluidstechniek intern bij Roodkapje Rotterdam.

Uitgebracht werk:

Noisette: 'Highwater Jumpsuits and a Raped Ape' (EP), 'Elegance' (EP), 'Oliver Saturn' (EP).

LILITH: 'Good Girls Swallow' (EP), 'Bad Girls Spit' (EP).

Somersault Baby: 'Neptune's Only Daughter' (EP).

 

Daar ga je dan. Een van de eerste optredens van onze (toen nog) nieuwe band, in Den Haag, op een plek die we allemaal gelukkig al iets langer kenden. Er staan niet heel veel mensen, maar wat er staat leek bij de vorige bands erg enthousiast te reageren, dus het komt vast goed. Ik pak mijn gitaar en nadat de geluidsman nog eventjes vraagt of ik weet hoe ik mijn gitaar moet aansluiten kan ik dan eindelijk beginnen met het opbouwen van mijn gear. Ik heb deze routine al tientallen keren uitgevoerd, dus ik ben snel klaar.

Ook ben ik blij dat ik deze versterker gelukkig gewoon ken, anders had ik moeten vragen waar de stand-by knop zat en dan hadden ze het vast weer afgeschoven op het feit dat ik een meisje ben. Daar ben ik sowieso erg bang voor, dat mensen mij niet serieus nemen omdat ik een meisje ben. Dus heb ik wekenlang iedere optie op een gitaarversterker aandachtig bestudeerd en veel YouTube videos bekeken over verschillende merken versterkers. Natuurlijk ook omdat ik erin geïnteresseerd was, maar vooral om niet voor lul te staan tijdens de soundcheck.

We spelen snel een 'totaaltje', voordat we nog even naar buiten gaan om een sigaretje te roken en ons biertje op te drinken. Ik leg mijn gitaar net iets te hard neer op mijn monitor; kut, dat wordt zometeen weer stemmen. Dan draai ik mij om, en op het moment dat we alledrie het podium willen aflopen schreeuwt een jongeman vanuit ver achter in de zaal: ´ZO! DÁT ZOUDEN GOEDE HOEREN ZIJN´. We lachen het weg. Awkward...