Het aantal vrouwen dat op podia staat en achter de schermen werkt, is nog altijd kleiner dan het aantal mannen. Maar rocken doen ze er zeker, die dames. En dat mag best wat meer in beeld gebracht. Daarom bieden we iedere maand een vrouw in de muziekindustrie een online podium en laat ze zien wat haar zoal bezig houdt.

Caroline Westendorp

Naam: Caroline Westendorp

Werk: Muzikant, marketeer, DJ

Werkt voor: Ik zong jarenlang voor de band The Charm The Fury, die vorig jaar stopte. Nu werk ik als DJ bij KINK en verzorg ik de marketing voor de wereldberoemde Nederlandse band Within Temptation.

Een column van een vrouw uit de muziekindustrie. Toen ik dit onderwerp toegeworpen kreeg, draaide mijn hersenen overuren. Al die anekdotes die ik eindelijk via een platform kon verspreiden! Want ja, ik heb van alles meegemaakt op het gebied van seksisme in de industrie. Momenten waarvan mijn haren nog steeds recht overeind gaan staan en waarbij personen zijn betrokken die ik nog regelmatig tegenkom. Maar het is te makkelijk: ik schaar mezelf dan bij de groep waar ik juist niet bij wil horen. De vrouw die maar al te graag vertelt over hoe kut het gaat. Wat haar allemaal tegenzit. Hoe ze zich maar al te belemmerd voelt in het behalen van haar doel.

 

Ik weet niet in hoeverre mijn mening men tegen de borst doet stuiten – letterlijk– maar een focus op het negatieve toont de onzekerheid van een mens: je voelt je namelijk bevestigd in je gevoel. Een gevoel van minderwaardigheid -of misschien zelfs onderdrukking. Een gevoel dat onjuist is, want ondanks dat de 10.000-uren regel allang ontkracht is, kun je jezelf volledig trainen tot de persoon die jij wil zijn.

 

Ik wilde een vocalist zijn. Eentje die zichzelf kon meten met internationale, mannelijke grootheden. Ik heb vaak genoeg gehoord dat ik dat niet kon, of het niet verdiende. Jarenlang minimaal 2 uur per dag stemoefeningen gedaan om mijn stembanden in optimale conditie te krijgen. Dagenlang niet gepraat voor shows en alcohol was al helemaal uit den boze. Gedag gezegd tegen al m’n vrienden. Maar wát een ervaringen heeft het opgeleverd: van Hell & Heaven festival in Mexico tot een Amerika-tour en Graspop Festival in België.
 

Of ik geluk heb gehad? Vast wel een beetje. Maar ook weer helemaal niet. Ik geloof namelijk sterk in de uitspraak van de Romeinse filosoof Seneca: “Luck is what happens when preparation meets opportunity”. Seneca gelooft dat geluk niet gebaseerd is op het ‘juiste tijd, juiste moment’-principe, maar op het openstaan voor én klaar zijn voor nieuwe kansen. En deze uitspraak wordt nog eens onderstreept door Richard Wiseman. In zijn tienjarige studie naar geluk, vond hij dat gelukhebbers diverse overeenkomsten met elkaar delen, waaronder:

 

-Gelukhebbers hebben een positievere blik op hun leven;
-Ze beschouwen barrières als uitdagingen;
-Ze blijven niet hangen in hetgeen dat hen wordt misgund.

 

Ik word zo moe van de discussie over hoe vrouwen het allemaal zo moeilijk hebben. Dat ’t allemaal maar zo aanpoten is. Welke tegenslagen ze allemaal hebben gehad. Wat mij betreft kappen we met zeuren, shiften we onze focus van het negatieve naar het positieve én focussen we ons op onze krachten. Wat we wél kunnen. Wat ons wél is gelukt. En laat dan uit dát geluk een inspiratiebron voor de volgende stroom vrouwen, die het verschil wil maken, ontstaan.