Tori’s over jonko’s, lobi voor bitches en fitti met de popo. Snap je? Wij ook niet. De afgelopen jaren is de hiphopscene geëxplodeerd. Het is overal en in allerlei vormen te beluisteren. Van de Bims tot Aerdenhout, voor meids en mannen. Hiphop is toegankelijker dan ooit, maar we snappen er nada van. Het is hoog tijd voor een cursus, een lesje ‘barz’ door de beoefenaars zelf. We gaan in gesprek met hiphopartiesten van deze tijd en vragen om uitleg over hun lyrics, verhaal en muziek. Deze maand met Wakeem.

De vierentwintigjarige rapper maakt sinds vijf jaar muziek. Het begon met freestylen op feestjes, en al snel vroegen zijn vrienden om meer. Dat wilde hij eerst niet, omdat iedereen tegenwoordig rapper is. Maar toen Wakeem track ‘Afa de Gwan’ online zette, kon hij er niet meer omheen. De ambities groeiden met het succes, en nu neemt de rapper zijn muziek erg serieus. Wakeem regelt zijn zaakjes zelf en verdiept zich in de zakelijke kant van de muziekindustrie. Hij heeft geduld, en is het allemaal aan het uitzoeken. 

De rapper komt uit Tilburg-Noord, net geen ghetto, maar wel een buurt met een bepaalde status. Het hele interview lang blijft hij relativeren: “We wonen in Nederland, dus ik kan het geen ghetto noemen.”

Onlangs bracht de rapper de single ‘Louvre’ uit

Zeg me niet wat ik moet doen
Ik chase geen bag, ik ben in mijn bag
En dat geeft ze zjnoen

Wakeem: “Veel mensen geven hun mening over mijn muziek en proberen me te sturen tot een bepaalde artiest. Dat heb ik liever niet. ‘Ik ben in mijn bag’ betekent dat ik weet wat ik aan het doen ben en dat ik vind dat ik goed bezig ben. Ik experimenteer gewoon en andere mensen hebben daar niets over te zeggen."
“Wat betekent zjnoen?”
Wakeem: “Zjnoen is Marokkaans. Het betekent dat je een storing in je hoofd hebt. Ik ben niet Marokkaans, maar het is straattaal en in straattaal worden verschillende talen met elkaar verweven. De mensen die me willen vertellen wat ik moet doen, kunnen er niet tegen dat ik niet naar ze luister en daardoor krijgen ze zjnoen.”

Pull-up in die mo en ze loevt 
Ze vragen naar Wakeem van toen 

Wakeem: “'Pull-up' betekent ergens aankomen. 'Mo' is een afkorting van motion, een happening, een gebeurtenis waar mensen zijn. Ik kom daar aan en die mensen vinden dat leuk. Ze vragen dan naar de oude Wakeem, die ze een paar jaar terug hebben gezien, maar die persoon ben ik niet meer." 

Toen was ik gestrest nu ben ik geblessed
Ja dat is een toem 
De glow is te zien als 't Louvre

Wakeem: “Vroeger was ik gestrester dan tegenwoordig. Nu voel ik me zelfverzekerd en laat ik mensen niet meer in m’n oor kruipen.”
“Hoezo was je gestrest?”
Wakeem: “Het leven is niet echt makkelijk toch? Ik sta er sinds m’n achttiende alleen voor. Dat is bikkelen.”
“En nu ben je steady?”
Wakeem: “Ik weet nu beter wat ik aan mezelf heb en ik werk aan de toekomst. Dus ja, ik ben meer steady. Geblessed zijn is een must [toem], want dan kijk je anders naar het leven en maak je betere keuzes. 
“Wat heb je met het Louvre?”
Wakeem: “Mensen gaan naar het Louvre om dingen te aanschouwen. Als artiest voel ik me soms ook zo. Daar kan ik best ongemakkelijk van worden, maar daarnaast straal ik zelfverzekerdheid uit, en dat is te zien, blijkbaar. Ik glow als het Louvre.”

Ik zit zelden in m’n feels
Shortie vraagt me waarom ben je nooit meer in de fields

Wakeem: “De eerste zin betekent dat ik mijn emoties vaak onderdruk. Dan ben ik een hele periode nergens gevoelig voor, maar je moet het verwerken, anders komt het een keer terug.”
“Waarom stop je het weg?”
Wakeem: “Soms weet ik gewoon niet goed hoe ik ermee om moet gaan. Daarom maak ik ook muziek, dan kan ik het beter uiten. De tweede zin slaat weer terug op het refrein. Mensen vragen waarom ik niet meer in de fields, in de motion, ben. Ik ben aan mezelf aan het werken.”
“Wie is shortie?”
Wakeem: “Shortie is een chick.”
“Er zijn ook lange chicks.”
Wakeem: “Ja, maar dat zijn ook shorties.”

Ik moet denken aan me guap
Daarom werk ik vaak zelfs tot laat in de nacht

Wakeem: “'Guap' is geld. Ik ben vaak tot laat wakker om m’n dingen goed te fixen. Voor geld moet je overuren maken. Daarom zou ik graag nog meer tijd in de studio doorbrengen."

Kan niet sterven als een nobody
Ze ziet ambitie dus ze showt body

Wakeem: “Ik wil niet doodgaan en niets hebben gedaan. Ik wil iets achterlaten. Al is het iets kleins, bijvoorbeeld iemand inspireren.”
“Denk je niet dat je dat al gedaan hebt?”
Wakeem moet lachen: “Ja, dat wel. Sowieso in mijn eigen buurt.”

Ik heb ambitie dus ik wil money
Ben niet veranderd, g you dont know me

“Is geld niet je ambitie?”
Wakeem: “Nee, ik héb ambitie, dus ik wil money om die te realiseren. Als je iets moois wil maken, heb je ook een dikke stack nodig. Die tweede zin gaat erover dat ik niet ben veranderd, maar wel gegroeid. Mensen die zeggen dat ik ben veranderd, kennen me eigenlijk helemaal niet. En mensen die me wel kennen, zouden zoiets nooit zeggen.”
“Maar mensen vroegen toch juist naar de Wakeem van toen?”
Wakeem: “Ik ben niet dezelfde persoon als toen, maar ik ben ook niet veranderd. De kern blijft hetzelfde.”
“Je bedoelt dat je bent gegroeid als persoon?”
Wakeem: “Ja. Daar heeft 2018 wel voor gezorgd. Toen kon ik mezelf soms kleineren, omdat ik andere mensen graag in hun waarde laat en ze niet ongemakkelijk wil laten voelen. Nu ben ik gewoon mezelf, daar schiet iedereen meer mee op.” 
"Heel goed."

Yes, ze willen weten of ik goed leef
Bedank Gado dat ik nog leef

“Wie is ‘ze’?”
Wakeem: “Mensen in het algemeen, die vragen hoe het gaat. Ze willen nooit weten hoe het écht gaat, want dan moet je gaan uitpakken. Mensen willen best ouwehoeren, maar dan over iets anders.”
“En wie is Gado?” 
Wakeem: “God. Ik bedank hem dat ik nog leef. Ik vind het egoïstisch om te denken dat wij het opperwezen zijn dat alles domineert. Het is altijd goed om dankbaar te zijn.”
“Ben je gelovig?”
Wakeem: “Ja. Ik geloof niet in de kerk, maar ik ben wel gelovig.”

Ik moet nog pieken jij dacht hoogtevrees
Ik niet gaande? Is je jonko laaaaaced

Wakeem: “Ik word vaak geassocieerd met ‘Afa de Gwan’, een track die iedereen van me kent, maar ik heb nog veel meer in mijn mars. Mensen denken dat ik al gepiekt heb en dat ik bang ben om hoger te gaan. Dat is niet zo. En als mensen zeggen dat ik niet hard ben, was hun joint [jonko] waarschijnlijk gemixt [laced] met gekke shit, zoals cocaïne of crack."

Andere prioriteiten
Ik moet mijn doelen bereiken
Familie nog steeds het allerbelangrijkste

Wakeem: “Omdat ik al jong zelfstandig was, moest ik sneller volwassen worden dan andere mensen van mijn leeftijd. Ik heb andere prioriteiten en daardoor kan ik heel serieus overkomen."
“Heb je een voorbeeld?”
Wakeem denkt even na. “Ik ben gewoon heel erg dankbaar voor de kleine dingen in het leven. Bijvoorbeeld dat ik iedere dag kan opstaan en mijzelf kan ontwikkelen, dat ik de juiste mensen om me heen heb en dat er mensen zijn die aan mij denken. Andere mensen willen misschien een hele dikke bak hebben, ik wil ook een dikke bak hebben, maar dat is niet belangrijk. Dat is bijzaak. Ik vind dat veel jonge mensen te veel dingen tegelijk willen. Dat komt ook omdat we hier in Nederland een overvloed aan keuzes hebben."
“Wat zijn je doelen?”
Wakeem: “Op het moment is mijn doel dat ik van muziek een lopende business kan maken. Ik móet dat bereiken. Twijfeltaal is niet toegestaan.” (lachend) “Familie is het belangrijkste, omdat ik zonder hen niet kan genieten van de dingen die ik doe.”

Ik kan niet praten online en dan zwijgen
Ik kan niet zijn hoe ze zijn, ze zijn mina

Wakeem: “Sommige mensen zeggen online dingen die ze in real life weer terugnemen. Als ik iets zeg, maakt niet uit waar, dan sta ik daar achter. Je kunt me er dan op wijzen dat het verkeerd is, maar ik ga niet terugkrabbelen.”
“Wie is ‘ze’?”
Wakeem: “Artiesten in het algemeen. Veel Nederlandse hiphopmuziek is hetzelfde. Het is mina, minor: niet major. In de huidige scene is creativiteit niet echt belangrijk. Ik respecteer het, maar het is niet voor mij. Op creatief gebied ben ik juist heel experimenteel.”

Je kan niet fokken met mij of begrijpen
Chickies die fokken met mij zijn de finest

Wakeem: “In de eerste zin betekent ‘fokken’ iemand van z’n focus afhalen, of aan iemand tippen. In de tweede zin betekent het dat vrouwen me nice vinden. Het hangt af van de context.”

Jongens die fokken met mij zijn de realest
Praat je geen money waarom praat je veel?

Wakeem: “Hier betekent ‘fokken’ dat mensen het goed met me voor hebben. Ik houd van mensen die eerlijk zijn. Toen ik wat minder goed ging, hebben de mensen die real waren mij het beste geholpen.”
“Wat is money praten?”
Wakeem: “Als struggling artist wil je geld zien. Sommige mensen willen m’n tijd, zonder dat het voor mij zinvol is. Daar heb ik niets aan.”

Fok niet met mij als een chick zonder pil
Vibe die is chill maar mijn edje is wild

Wakeem: “Ik moest even iets doms zeggen, haha! Grammaticaal klopt 'ie niet helemaal, maar het klinkt heel leuk. Als je fokt met een chick zonder pil, dan moet je dealen met de consequenties. Hetzelfde geldt als je fokt met mij.”
Duidelijk.
Wakeem: “Ik lijk heel rustig, maar in mijn hoofd [edje] gaat veel om, die is wild. Dit gesprek was leuk zeg!”

Op het moment is Wakeem druk bezig met zijn nieuwe EP, Charisma

Die komt aan het einde van dit jaar uit. Volg de jonge artiest op Spotify en Instagram!