Tori’s over jonko’s, lobi voor bitches en schijt aan de popo. Snap je? Wij ook niet. De afgelopen jaren is de hiphopscene geëxplodeerd. De muziek is overal en in allerlei vormen te beluisteren. Van de Bims tot Aerdenhout, voor meids en mannen. Hiphop is toegankelijker dan ooit, maar we snappen er nada van; hoog tijd voor een cursus, een lesje ‘barz’ door de beoefenaars zelf. We gaan in gesprek met hiphopartiesten van deze tijd en vragen om uitleg over hun lyrics, verhaal en muziek. Deze maand met de vocalisten van SoulTrash.

Maak kennis met SoulTrash, een hiphopcollectief uit Amsterdam Zuid-Oost bestaande uit vocalisten T. Milan, BLOK en MC Lost en producers Jeremy Stoep, Bri All1ne en CRZE. SoulTrash staat voor motivatie, voor de artiesten zelf en voor de mensen om hen heen. De muziek is een bron van constante energie.

In 2018 bracht het hiphopcollectief Honing uit, een single over motivatie

BLOK: “Honing hadden we in 2016 al gemaakt, toen SoulTrash net was gevormd. Brian had een beat geproduceerd en daar zijn we overheen gaan schrijven. Dat doen we altijd apart van elkaar en dan checken we later wat de ander heeft. Bij Honing zaten we gelijk allemaal op hetzelfde level.”
MC Lost: “We hadden alles in één dag geschreven en opgenomen. Soms heb je gewoon een easy day, en staat het er na twee uur al op.”

We pakken de lyrics erbij.

De eerste verse is van BLOK

Yo ik doe wat ik doe, noem me blok als ik praat,
vraag me hoe t is, ik kan je zeggen hoe het gaat
Ik heb een plaat, hij gaat karaat, als ik ik em drop voor de straat

BLOK: “Ik verwijs hier naar een ander nummer (plaat) dat ik had opgenomen. In die track zit veel street motivation, dus voor de straat gaat hij sowieso goud (karaat).”
Street motivation?”
BLOK: “Motivatie voor de straatcultuur. Voor de mensen die op straat hun ding doen, die op de hossel zijn.”
“Op de hossel?”
BLOK: “Als je op de hossel bent, ben je voor jezelf aan het werk, als zzp’er. Dat wil ik motiveren en daar gaat die plaat over. De mensen die zich daaraan kunnen relaten, gaan ‘m zo vaak draaien dat hij goud gaat.”

De straat praat met me, de straat praat getallen, maar toch ga ik naar djoen, en ik laat die shit vallen, dalen

BLOK: “Boys van de straat probeerden me aan te sporen om op een illegale manier geld (getallen) te verdienen. Dat leven heb ik laten vallen en ervoor gekozen om eerlijk voor mijn geld te gaan werken (djoen).”

Ik ben met Tannie, ik bel je dalijk!
Die shit is niet funny, die mannen zijn niet real, ill, ik ben still this met this

BLOK: “Die mannen zijn niet real, ill betekent dat andere rappers niet goed kunnen rappen. Het laatste stuk klinkt, als je het snel zegt, als Illmatic: een album van Nas. Ik vergelijk mezelf met Nas en zeg dat ik harder ben dan anderen.”
“Waarom zeg je dat?”
T. Milan: “Hiphop is een heel competitieve wereld.”
BLOK: “Ik wil niet altijd plaats maken voor andere rappers. Ook al vind ik ze echt hard, ik ga ze geen voorrang geven. Als ik een opening zie, pak ik ‘m zelf.”
MC Lost: “Dat is ook een beetje de Zuid-Oost-mentaliteit, maar geldt trouwens alleen op het podium. Daarna is het klaar en gaan we met z’n allen chillen.”

Tiz Blokka geen Tetris, ik zei Bri, trust me let get this, TrashGang is wat next is, neppe rappers nemen exits, ik zet ze nu op een checklist, ik zet ze daar waar hun plek is, in de gutter de modder, ik doe die shit als no other

BLOK: “Brian had deze beat opgeslagen als ‘trust me’ en daar verwijs ik naar.”
T. Milan: “Dat zijn die onderlinge grapjes.”
BLOK: “SoulTrash komt eraan en iedereen die niet harder is, belandt in de goot (gutter). Alle slechte rappers (op de checklist) moeten weg.”

Refrein

Ik heb alles on lock in een get go, ik kan het switchen mah nigga ik ben op level, Homie, hou ons bij als die honing, we dragen nu de kroon noem ons koning

BLOK: “Ik heb alles vanaf het begin (get go) onder controle (on lock), en ben op zo’n hoog level dat ik de hele hiphopscene ga veranderen. Vanaf dit moment is SoulTrash de koning, en moet iedereen ons in de gaten houden. ‘Bij als die honing’ is een woordgrapje.”

De tweede verse is van MC Lost

Moet het nu wel gaan maken ik heb geen keuze meer. Daarom stel ik niet veel vragen, leef en leer 
Shit doet even zeer maar het wordt beter weet het zeker (yes)

MC Lost: “Met SoulTrash had ik het idee dat we het nú moesten gaan maken, nu of nooit. De beste lessen heb ik uit het leven zelf gehaald, onder andere door fouten te maken. Die doen even zeer, maar daarna word je er altijd beter van.”

Heb faith in de kid en ik breng het naar waar niemand kan komen, niemand kan komen 
Herhaal mezelf want ik wil dat ze horen

MC Lost: “Heb vertrouwen in wat ik doe. Ik breng de Nederlandse rap game naar dat level waar BLOK het over had. Ik herhaal mezelf, want ik wil dat anderen horen wat wij te vertellen hebben.”

Ben mentaal te sterk jij denkt dat je buzzt maar dat is niet erg nee, niet voor ons. Ik zie wat je kan en je kans is mwuah
Nigga pls aan de kant maak plaatst voor ons

MC Lost: “Omdat we onze eigen weg kiezen en niet met de hypes meegaan, moeten we mentaal sterk zijn. ‘Buzz’ is een snelle boost in populariteit.”
BLOK: “Als je een glas champagne inschenkt, gaat ie even borrelen (buzz). Een rapper die denkt dat hij buzzt, is geen threat voor ons, want dat duur nooit lang.”
MC Lost: “Hun kans is toch mwuah, en ze moeten plaats maken voor SoulTrash.”

Scheur die mic aan part
Laat die crowd in shock 
Nigga wat is dat, dat is juice alsjeblieft
Nog steeds Amsterdam, maar nieuw energie
Ik ben nu aan de beurt heb gelurkt en ik zie
Dat niemand het gaat doen dus dan doen we die shit

MC Lost: “Ik rap zo hard dat die microfoon kapotgaat. Het publiek raakt in extase door die juice: de weg van SoulTrash waar niemand kan komen. We hebben de authenticiteit van Zuid-Oost met nieuwe energie. Het is eigenlijk de aankondiging van SoulTrash, omdat we toen net bestonden. Niemand gaat zo’n track als Honing maken en daarom doen wij het.”

De laatste verse is van T. Milan

Ik ga voor de victory, shit is rein hier ik heb die Lucky letters
Ik zeg ze fuck niet met me
Nah geloof me

T. Milan: “Victor Reinier is een Nederlandse presentator van de show Lucky Letters. Het is gebruikelijk in hiphop om referenties te maken naar games en films. Je kijkt makkelijk over deze word play heen, maar dan is het juist leuk als mensen ‘m doorhebben. ‘De victory’ verwijst naar het competitieve wereldje, maar mijn lyrics (Lucky Letters) klinken goed en zijn puur.”

Ik ben op barz
Bri zei “dumb it down voor ze, want ze willen een andere sound“ 
Oké, is goed 
Als het moet gooi ik pocku's 
In de groep 
Met een hook 
Zo simpel, maar als je ziet wat het doet
Met een groep vol met mensen ze moshen je ede bloed

T. Milan: “Ik begin ingewikkeld met diepgaande punchlines (op barz), maar Brian zei dat ik het een beetje makkelijker moest maken, omdat mensen het anders niet volgen. Daarom kom ik met een refrein (hook) dat heel makkelijk te vatten is. Simpel, maar wel waardevol omdat het publiek kan meezingen en losgaat in een moshpit. Tijdens een van onze optredens ging op een gegeven moment iemands hoofd bloeden. Dat kan gebeuren als je naar een SoulTrash show komt!”

Badman a roll in wanneer je wer ede doet
Ja we zijn bezig aye

T. Milan: “CRZE zegt altijd Badman a roll out als hij weggaat. Hier zeg ik badman a roll in: als mensen gek doen, komen wij tevoorschijn.” 
“Wat is een badman?”
T. Milan: “Wíj zijn badmans. Wij komen tevoorschijn als je vervelend (wer ede) doet. ‘Wer ede’ is trouwens Surinaams, geen straattaal.”
BLOK: “Dan komen die badmans om te vertellen dat je normaal moet doen.”
T. Milan: “Verder zijn we hele brave rappers.”

We springen op en van die stages
Meids spelen diva, maar die slick talk maakt ze verlegen 
Een zeven in de face
Body is een negen
Een beetje tijd te besteden 
En dan verdwijn ik weer even
La me rappen voor ze aye

T. Milan: “Vrouwen hebben een attitude, maar worden verlegen als je gaat flirten (slick talk). Ik kan een beetje tijd aan ze besteden, maar niet te veel.”

Ik pak me barz zet 't op een andere level voor
Ze willen die rapper horen
Het is de TA dreads met de overloop
We hebben veel barz .. rappen ze overhoop

T. Milan: TA verwijst naar de artiestennaam die ik toentertijd had: TA Overloop. M’n haar was toen opgeschoren, dat noem je overloop. Nu heb ik dreads met overloop. En ‘ze’ zijn weer die rappers die plaats moeten maken voor SoulTrash.”
BLOK: “Die gutter rappers.”