Tori’s over jonko’s, lobi voor bitches en fitti met de popo. Snap je? Wij ook niet. De afgelopen jaren is de hiphopscene geëxplodeerd. Het is overal en in allerlei vormen te beluisteren. Van de Bims tot Aerdenhout, voor meids en mannen. Hiphop is toegankelijker dan ooit, maar we snappen er nada van. Het is hoog tijd voor een cursus, een lesje ‘barz’ door de beoefenaars zelf. We gaan in gesprek met hiphopartiesten van deze tijd en vragen om uitleg over hun lyrics, verhaal en muziek. Deze maand met Ocho & Ibs.

Tijdens de wedstrijd Ajax – Tottenham spreken we het Amsterdamse duo Ocho & Ibs en manager Pieter over de nieuwe EP: Nonchalgie. Nonchalgie is een religie, een sociale beweging waarbij je gelooft in jezelf en niets geeft om de mening van anderen. Realiseren wie je wil zijn en wat je wil doen, ondanks de hoge verwachtingen uit de samenleving. Het gaat om het creëren van je eigen realiteit. “In mijn realiteit ben ik een koning. Mensen lachen daar om, maar ik meen het. Niemand kan mij vertellen dat het niet zo is", vertel Ocho. “Vroeger was ik altijd op zoek naar mezelf en wat ik moest doen om gelukkig te worden. Het antwoord is simpel: wees een nonchalgist.” Ibs beaamt dat: “Uiteindelijk moet je jezelf gelukkig maken. Niemand anders gaat het doen.”

Ocho & Ibs beschrijven zichzelf eerder als kunstenaars dan als rappers. De muziek, lyrics, foto’s, video’s en artwork hangen allemaal samen; het is één groot kunstwerk.

De eerste track op de EP is Bling

Ocho: Dit is pray 4 Ocho, dit is Ibsenator
Je wil die spot niet delen dat betekent overnemen

Ocho: “Ik zeg ‘pray 4 Ocho’, omdat ik geloof in mezelf. Ik ben mijn eigen god en bid voor mezelf. Wij hebben een movement gecreëerd op ons eigen eiland. Als ik op het eiland van iemand anders een kans zie liggen, dan wil ik samenwerken. Wij zijn altijd bereid om samen te werken en om te delen, maar als die persoon daar niet mee instemt, neem ik z’n hele eiland over.”

Ben met blacka mans wat denk je kill ik lach niet
Alleen me manager is wit en dat is tactiek

Ocho en Ibs zijn pro-black. Dat betekent niet ‘anti-white’, maar dat wordt soms wel zo begrepen. “Het maakt ons niet uit welke kleur iemand is, maar in de omgeving waarin wij zijn opgegroeid stond de black community altijd tegenover andere groepen. Dat werkt belemmerend en daarom support ik de black community. Onze generatie heeft de kracht om dit recht te trekken en eenheid te creëren.”

Ibs: Soms ga ik zo ghost Ibs die houdt ’t lowkey
Genoeg L’s gepakt b*tch nu wil ik die trophy

Ibs: “‘Ghost gaan’ betekent dat je even verdwijnt om tot jezelf te komen. Dat doe ik vaak, want ik ben heel introvert en heb tijd voor mezelf nodig om mentaal stabiel te blijven.”
Ocho: “In de entertainmentindustrie is het fake it till you make it. Daar moet je mee om kunnen gaan."
Ibs: “Ik ben een emotioneel persoon, dus ik moet vaak ghost gaan. Maar als ik dat doe, houd ik het voor mezelf (lowkey). Niemand hoeft dat te weten.”
‘L’s’ staat voor losses, “maar zo noem ik het tegenwoordig niet meer want dat is negatief. Je moet upgraden; nu zijn het leermomenten. Een mattie van ons kwam met dat idee.” Er wordt geshout out naar mattie Ijah. “Je gaat niet leren als je geen fouten maakt. We hebben veel L’s gepakt. Nu nog steeds, maar we leren ervan.”
“Heb je een voorbeeld?”
Ibs: “We hebben veel geld gestoken in videoclips die later zijn weggegooid. Dat komt doordat we heel perfectionistisch zijn.”
Manager Pieter kinkt bevestigend: “Maar de art die naar buiten wordt gebracht is daardoor van hoog niveau. Het is kunst.”
Ibs: “We willen goud uitbrengen, geen zilver. We willen de doelen die we gesteld hadden (die trophy), behalen.”

Trance

Ocho: Ze wilt dat ik kom en dat ik maccie breng
Ik zei die bitch betaal je dan me laatste tank/tram

Ik hou het zakelijk ik wiep der in m’n overhemd
Je investeert in die pussy maar zonder rendement

Ze vraagt me of ik daar bij der kom
Ze wilt dat ik laat/laag bij der kom

“Voor wat hoort wat. Als ik van huis kom en maccie (McDonalds) mee moet nemen, dan mag zij m’n reiskosten betalen. On stage zeg ik tank of tram, dat is afhankelijk van wat ik op dat moment voel. Op de track kun je het allebei horen. Sommige mannen doen veel voor vrouwen, maar ze halen er niets uit. Dat vind ik zonde. Geen disrespect, we zijn allemaal gelijk en daarom houden we het zakelijk.”

“Wie is ‘ze’?”
Ocho: “Dat laten we in het midden. Het is hypothetisch.”

Bonus Track: Kaolo Domme

Ocho: Ik praat money in elke taal
Ik ben verliefd op die cash

N*gga tel je money na
Want hierzo word je wel geschetst

Ocho: “’Kaolo’ is een scheldwoord in het Surinaams. Het is een extra track op de EP, maar hij is kaolo dom.”
Ibs: “Dom betekent hard.”
Aha, dat creëert een andere indruk.

Ibs: “’Money praten’ betekent gesprekken voeren die je money kunnen opleveren.”
Ocho: “We praten niet over onzin. Het maakt niet uit welke taal je spreekt, we vertalen het en we regelen het. Maar als jij niet op je zaken bent…
“Op je zaken bent?”
“Als jij je zaken niet regelt wordt het voor andere mensen makkelijk om je te belazeren (schetsen). Ik ben een zakenman; waar ik money kan verdienen, doe ik dat.”
Duidelijk
“In deze tijd kun je bekendheid omzetten in geld. Vroeger vond ik fame niet boeiend. Nu wel, want het kan me vooruithelpen. We hebben ook meer invloed op de black community en op de jeugd als we famous zijn.”

Ibs: Praat je geen money waar praat je dan over
Je slaapt nog steeds op mij ik laat je dromen

Ibs: “Iemand die op je slaapt, ziet geen potentie in jou. Als je dat bij mij hebt, dan laat ik je rustig dromen. Ik weet wel dat ik verder kom, nonchalgie man.
Manager Pieter: “Het is een geloof.”
Ocho: “Voel jij je een nonchalgist? Geloof jij in jezelf?”

Zo niet, geen zorgen! Het is nooit te laat om je te bekeren. Nonchalgie kan nu beluisterd worden via Spotify en YouTube.