Tori’s over jonko’s, lobi voor bitches en fitti met de popo. Snap je? Wij ook niet. De afgelopen jaren is de hiphopscene geëxplodeerd. Het is overal en in allerlei vormen te beluisteren. Van de Bims tot Aerdenhout, voor meids en mannen. Hiphop is toegankelijker dan ooit, maar we snappen er nada van. Het is hoog tijd voor een cursus, een lesje ‘barz’ door de beoefenaars zelf. We gaan in gesprek met hiphopartiesten van deze tijd en vragen om uitleg over hun lyrics, verhaal en muziek. Deze maand met Black Acid.

Black Acid is een hiphopcollectief uit Amsterdam, onder andere bestaande uit DamnDamy, Sor, Smitty en Dashaeno die we ontmoeten in hun net nieuwe, nog leegstaande antikraak studio. De rappers en producers kennen elkaar via Tinder, Instagram, gamen, skaten, Soundcloud en uit de buurt. Hun muziek gaat over alles. Over alles wat je meemaakt en nog gaat meemaken. Of wat je juist níet meemaakt en ook nooit zal meemaken.

Black Acid heeft recentelijk de single 'Mindy / Shady' uitgebracht.


Mindy yeah
I might call you in India
Alle drank moet in the air
Hoop dat jij mij kan vinden yeah

Sor: “Mindy is fictief. Ze symboliseert een leuk meisje. Alles wat ik hier zeg, wekt de indruk dat ik zin heb om haar later weer te zien.”

News net Newyork Times 
They don’t understand 
Alles is een vibe 
Ze komen voor m'n nek
 

DamnDamy: “Alles wat we doen is interessant. Het is net nieuws, maar mensen begrijpen dat nog niet dus ze komen voor m'n nek. Dat betekent dat ze m’n succes proberen tegen te houden.”

Groet mijn demons uit de ground
Ben je ready voor de war 
Ik ben ready voor de cheque 
Dus ik zeg “yo zie me gaan”

“Heb je demons?”
DamnDamy moet even nadenken. “Nee. Niet meer. Die demons zijn de mensen die voor m’n nek komen. Ik ben ready om dat gevecht aan te gaan en voor alle money die erbij komt kijken.”

Smitty: “Het is heel raar om dit terug te horen. Zonder beat klinkt het tantoe wack. Als je de tekst rapt op muziek dan komt het tot leven en dan zit er energie in, maar als je het zo droog opleest kan ik bijna niet geloven dat dit is wat we geschreven hebben.”

'Shady' is het vervolg op 'Mindy'. Het zijn twee losse tracks die achter elkaar zijn geplakt omdat ze goed bij elkaar passen.


Ben met Acid gang nog steeds, fotto is de place maar kan niet parkeren
Keggernaut is verleerd, maar hij leert meer over deze leef

Dashaeno: “Tot een maand geleden hadden we een studioruimte in het centrum [fotto] van Amsterdam. Daar konden we niet parkeren, want dat kost €7,50 per uur. Dat gaat niet werken.”
“Wie is Keggernaut?”
Dashaeno: “Ik was een tijdje met hem aan het produceren, maar op een gegeven moment werkte het niet meer. Als je er dan mee stopt, moet je je tijd ergens anders in gaan investeren. Bijvoorbeeld leren hoe je iemand in een stabiele zijligging legt. Keggernaut was gestopt met produceren en hij ging andere dingen over het leven leren.”

Oh never shady want dat ben ik nooit niet geweest
Noem mij shad ik ben dash dat je t weet
Noem mij shad maar je hebt geen idee
Never shady, dat is niet mijn game

Dashaeno: “Als je shady bent, ben je niet eerlijk.”
“En shad is gewoon je naam omgedraaid?”
Dashaeno: “Juuuuuist. Je hoort ‘m, we zitten op dezelfde lijn.”
“We hebben ons laten vertellen dat rappers woorden vaak omdraaien, zoals ‘tavven’.”
Smitty: “Klopt, maar tavven gebruiken we niet meer.”
Noted. “Wat bedoel je met die laatste zin?”
Dashaeno: “Geen idee, volgens mij heb ik dat niet gezegd.”
Volgens de anderen wel. “Daarna gooi je die Saint-Tropez tori”.

Mijn game gaat Saint-Tropez, het is tantoe heet onder deze zon
Ik ben niet shady als ik hier nu binnen kom
Maar ik ben shady als ik jullie beide fom
Noem me shady als ik met m’n tweemans ben
Noem me shady als ik met de gang ben
Noem me shady als ik aan mezelf denk
Noem me shady als je keggernaut niet kent

Dashaeno: “In Saint-Tropez is het heel heet toch. Soms bijna even heet als in m’n hoofd. Dan zeg ik allemaal boze dingen.”
Smitty: “Soms wil hij je slaan [fom]. Dat doet 'ie dan niet, maar dat is wel een indicatie van hoe heet hij is.”
Dashaeno knikt. “Er was een gebeurtenis in 2016. Ik kan het niet goed delen, maar het kwam erop neer dat twee meisjes boos op mij waren. Ze wilden met hun oma en vader op hun diploma-uitreiking met me vechten. Er waren kinderen bij, dus ik ging er niet op in. Ik heb liever dat je me shady noemt dan dat ik twee vrouwen ga slaan. Het maakt niet uit want ik weet dat ik niet shady ben. Op dat moment was ik met m’n beste mattie [tweemans]. Als je me dan shady noemt, moet je dat ook doen als ik met de Acid gang ben. Die laatste zin kan ik door meerdere factoren niet uitleggen. Het is een Keggernautdingetje.”
Sor: “Ik heb ‘m lang niet gezien man.” 

Doe niet shady
Draag een shade
Voor de sun
Voor de sunlight

Sor: “Dit is een woordgrap. Shady is als iemand shade gooit. Stel je voor dat wij ooit beef (ruzie) hebben gehad over iets. En ik maak daar later, terwijl we met anderen zijn, een opmerking over, dan gooi ik shade naar je. Snap je? Nee, ik ga het googelen.”

Google weet het ook niet.

Dashaeno: “Je moet het hebben meegemaakt. Als de situatie gebeurt, dan ga je het begrijpen.”
“Wat bedoel je dan met ‘draag een shade’?”
Sor: “Mensen moeten niet ruzie zoeken, maar gewoon een planga (zonnebril) opzetten en genieten van het zonnetje. Dat slaat eigenlijk op Mindy.”
“Mindy was toch een leuk meisje?” 
Sor: “Ja, dat dacht ik ook, maar toch niet.”
DamnDamy: “We zijn nu bij een ander stuk, hè. Nu wordt het zuur.”
Sor: “Nu slaat de sfeer om. Je gaat nu pas begrijpen waar deze pokoe over gaat.” 

Ben de same
Girls doen lame
Doe niet shady
Gooi geen shade

Sor: “Ik ben nog steeds hetzelfde. Je moet niet luisteren naar wat andere meisjes, andere Mindy’s, over mij zeggen. Doe niet shady en gooi je zonnebril niet weg.”
Smitty: “Als je geniet van de zon heb je een zonnebril nodig, anders krijg je alle zonlicht in je ogen. We zijn echt aan het ontleden gewoon.”

Wie heeft de sauce die jij wil
Ik heb de sauce die jij wilt
Wie heeft de hoes die jij wil
Ik heb de hoes die jij wilt

Smitty: “Rappers doen vaak stoer, maar er is altijd wel één iemand op wie ze willen lijken. ‘Sauce’ staat voor de dingen waar je jaloers op kunt zijn. Dat is voor iedereen anders. Er is altijd wel iemand die het beter heeft, maar met deze lyrics wil ik zeggen dat ik het ook goed heb. Je mag ook een beetje jaloers zijn op mij. ‘Hoes’ staat voor Mindy, mijn Mindy. Onze Mindy’s zijn allemaal anders, meestal.”
“Vindt Mindy het goed dat je haar een hoe noemt?”
Smitty: “Dat maakt niet uit toch. Ik ben al klaar met Mindy.”
“Mindy is aan de kant geschoven?”
Smitty: “Ja. Dat stuk ga ik nu uitleggen. Aan het begin van de track ben je verliefd, tíjdens de track word je boos en aan het einde ben je er klaar mee. En dan begin je weer opnieuw.”

Jij praat te veel als jij mij wil
Voel me de chosen one
Voel me the only one
Ik blaas rook geen Aang

Smitty: “Mindy zeurt te veel aan m’n hoofd en daarom ben ik haar zat geworden. Voor haar ben ik misschien the only one, maar andersom is dat niet zo.”
“Wat is Aang?”
Sor: “Dat is van Avatar. Ken je dat niet?” De trailer wordt erbij gehaald. 

Smitty: “Rook is een van de vier elementen van Avatar. We hebben net als Aang altijd rook om ons heen, van shisha, assie, sigaretten, wierook, wat dan ook. Aang is in de serie de chosen one die de wereld moet redden. Ik voel me de chosen one en the only one, en ik blaas rook, geen Aang.”
Het is duidelijk.
Smitty: “Ik besef nu pas hoe diep het is.”

Dit is road to the riches
We don’t focus on bitches
Dit is Smitty on mission
Man you kissed her, man I hit her

Smitty: “Road to the riches is het traject waar we met z’n allen zijn ingestapt. Ik ben op een missie en laat me niet meer afleiden door Mindy’s.”
Sor: “En wat betekent die laatste zin?”
Smitty: “Dat betekent dat jij Mindy hebt gekust, maar ik heb al seks met haar gehad.” 
“Nog vóór je missie?”
Smitty: “Ja, daarvoor. Daarna was ik er helemaal klaar mee, maar hij was nog verliefd op haar omdat ze alleen hebben gekust.”

Thats on gang that we made it
I just smash n dont date
Kom van ver but we made it

Smitty: “That’s on gang, ik durf te zweren op m’n vrienden dat we het gaan maken.” Hij krijgt ondertussen een hoestaanval van de stof die uit de bank komt. Dashaeno moet lachen: “Het gaat echt slecht met je!” Hij haalt een flesje met gele vloeistof uit z’n tas: “Ik kan je echt blij maken met dit man.”

Smitty: “Het gaat echt slecht met me, maar ik ben bij het einde. Toen wij begonnen met muziek maken, kwamen we van niks. We hadden niemand die iets voor ons kon betekenen. We hebben het allemaal zelf uitgezocht, zelf bedacht en zelf gedaan. Dat is van ver komen voor mij.”