Met twee bands die ooit een Popronde hebben gedaan, is behoorlijk wat publiek naar de uitgave van Zomer Op Het Plein gegaan in Alkmaar. Onder deze noemer organiseert onder meer Theater De Vest een aantal muziekoptredens in Alkmaar waarbij een aantal Nederlandse songwriters en bands op een podium hun materiaal aan het publiek kunnen laten horen. Voor de laatste vrijdag van juli zijn dat WIES en Droom Dit.

Droom Dit

Droom Dit

Mystiek geluid met elektro en synths

In de Popronde van 2023 heeft Droom Dit hun Nederlandstalige poëtische teksten laten horen. Dit alles omhult de band door een modern jasje van rauwe elektronische beats, dromerige gitaarlijnen en snijdende synthesizers. Het geheel klinkt als de diepste liefde die langzaam weg ebt, de dodelijkheid van eenzaamheid of de bloeddorstige drang naar rust in je hoofd. Mystiek is wel het woord wat bij Droom Dit het beste past en soms doet de band bij vlagen denken aan de illustere band Kadanz. Begin dit jaar laat Droom Dit, die is ontstaan op het Artez-conservatorium in Enschede, zich zien bij Eurosonic Noorderslag. Ooit is de band begonnen als schoolopdracht van onder meer Sam de Laat, maar is dat inmiddels al lang niet meer. Volgens Sam zijn de bandleden nu allemaal de beste vrienden van elkaar geworden.  Met de EP Of Het Terugkomt die Droom Dit in februari van dit jaar heeft uitgebracht, treedt de band regelmatig op. Ook op deze uitgave van Zomer Op Het Plein.

WIES

WIES

Nederlandstalige indiepop

De Popronde voor WIES gaat langer terug en dateert zelfs nog voor de pandemie. De band van Jeanne Rouwendaal, Tobias Kolk en Dan Huijser heeft in 2019 deel uitgemaakt van de Popronde.

Een tijd die alweer ruim achter WIES ligt, want in het voorjaar is Alles Anders (Niets Hetzelfde Live) verschenen. In feite is het een De Luxe versie van het eerder uitgebrachte album Alles Anders uit waarop drie live nummers staan. Het oorspronkelijke album heeft WIES in 2023 al uitgebracht. De band is inmiddels een vaste waarde in het Nederlandse muzieklandschap, ondanks dat WIES te maken heeft gehad met een coronapandemie waarbij het land op slot is gegaan en WIES juist op dat moment net alle handen op elkaar weet te krijgen voor hun muziek. Ondanks die periode wordt er nu ook weer aan WIES getrokken door Alles Anders uit 2023. Voor de komende tijd, heeft de band een goed gevulde agenda met optredens, waaronder een optreden in het Haarlemse Patronaat dit najaar.