Nog maar net begonnen aan de maand april en het is weer terugkijken op de afgelopen maand. Het is de maand van Hilin, Iris Jean en de Volendamse band Vast Countenance die met hun materiaal laten horen hoe muziek in allerlei vormen kunnen worden gebracht. Een moment op bij stil te staan, maar ook om even bij weg te kunnen dromen. In de maand maart is het woord ‘dierbaar’ er één die ook tastbaar is.

Vast Countenance

Tijd voor eigen materiaal

Als in 2016 Leonard Cohen overlijdt, begint het bij Vast Countenance te kriebelen. De Volendamse band brengt in 2021 het album Cohen Songs And Stories uit met daarop songs van de songwriter en waarmee de band in het theater een eerbetoon brengen aan Cohen.

Dit jaar is daar verandering in gekomen en laat Vast Countenance weer hun eigen geluid horen. De mix van country en americana klinkt door op de in maart uitgebrachte 25 waarop onder meer de single Time Is On Our Side staat. De band is meegenomen in de overzichtstentoonstelling van het Volendams Museum waar het gaat om het andere geluid van Volendamse muzikanten. Ook Vast Countenance heeft daar een plek naast bijvoorbeeld AlascA en Lorem Ipsum. De country en misschien wel de countryrock komt tot uiting op Brand New Day. Een echte ‘feelgood’ song. Burning Up laat iedereen beseffen dat tijd maar een abstract begrip is, want het leven duurt maar even en daar kan de band wel over meepraten. Overigens zit hier het rock element hier meer in. De EP 25 heeft Vast Countenance opgenomen in de studio van geluidsmagiër Blanko en verwijst naar het zilveren jubileum als band.

Hilin

Een ode aan de dierbaren

Songwriter Hilin is terug met een single die beklijft en onder je huid kruipt. Ze wil met haar single Rose aandacht vragen voor mensen die er niet meer zijn.

Hoe herinner je iemand die er niet meer is? Daar zijn best wat singles over uitgebracht. Hilin doet dat op haar nieuwste single die ze op Eerste Paasdag heeft uitgebracht. Hilin schrijft Rose nadat ze is overleden bij een verkeersongeluk. Hoewel het daar niet over gaat, zit het meer in als personen die mensen dierbaar zijn, ineens wegvallen. ,,Het is een ode aan het mooie wat er in de wereld is en die ons doet denken aan de tijden die we samen doorbrachten. Een ode aan alle dierbaren die we ooit zijn verloren. Een ode aan Rose”, zegt Hilin. De kracht van de song zit in manier waarop Hilin zichzelf begeleidt op de piano. Het is een klein gehouden nummer. De song zit vol metaforen en is er echt één waar de tissues bij de hand moet worden gehouden.

Wie het nummer live wil horen, kan terecht op 25 april. Dan is er weer een Hilin’s Livingroom Session in P60 Amstelveen.

Iris Jean

Dromerige song

Op haar sociale mediakanalen heeft Iris Jean regelmatig een inkijk gegeven in haar muzikale wereld. Eerst met twee covers van onder meer Dido en Ne West en nu dan ook echt met haar eigen song Sleep Tonight.

Achter Iris Jean schuilt Iris de Boer die Sleep Tonight samen met Lars Broekhuijse en Max Cooke heeft geschreven. In de song verwoord Iris Jean eigenlijk alles waar een grote groep jongeren mee te make heeft. Hoge verwachtingspatronen door anderen en ook het mentale verhaal zit er eigenlijk wel in verwerkt. De single en ook de clip is behoorlijk aangeslagen in de muziekwereld, want inmiddels trekt de muziek van Iris Jean aandacht vanuit de Verenigde Staten. Zelf is Iris Jean daar heel erg verguld mee en ze kan eigenlijk niet wachten om meer aan de wereld te tonen.