Afgelopen maand zijn er weer drie releases waar bij eigenlijk misschien wel één woord past en dat is het woord ‘overpeinzingen’. De eerste betreft een EP, de tweede en derde release zijn singles. Jorge Natalin heeft in juni ‘The Somewhat Bare EP’ uitgebracht en Niels Buijs en Zoetwater laten hun nieuwe materiaal horen met een nieuwe single. Niels Buijs is bezig om alles te bundelen tot een album en Zoetwater werkt aan een nieuwe EP.

Jorge Natalin

Inspiratie kanaliseren voor muziek

Ooit begint muzikale duizendpoot Jorge Natalin bij de rockband Kayanda, maar inmiddels is dat al weer verleden tijd. Wat hij doet, is muzikaal steeds een andere richting kiezen. Daar waar het eerst nogal bombastisch klinkt, zoals op In Wording en Chromosome, doet Jorge dat op zijn nieuwe EP The Somewhat Bare EP een tandje minder.

,,Ik wilde een singer-songwriter release met vocalen maken, als intieme tegenhanger van de eerder genoemde albums. Vandaar ook de titel The Somewhat Bare EP. Ik voel altijd heel duidelijk wat voor release het nu precies moet gaan worden, als ik begin met componeren. Zo ook voor deze EP, er ontstond een heel duidelijke visie van wat het wilde worden. De teksten verhalen over mijn gebroken hart, over mijn overleden broer, en ook over de dankbaarheid voor het leven dat ik leef. Ik voel me geïnspireerd en kan dit kanaliseren in toffe muziek”, vertelt Jorge over de EP.

Volgens hem is deze EP een opmaat voor zijn aanstaande, nieuwe album, dat ook dit jaar nog zal verschijnen. Daar verklapt Jorge dat dit aanstaande album ook een grotendeels akoestisch album zal zijn met wederom veel vocalen erin.

Niels Buijs

Mijmerende tweede single

Twee keer als beste single te worden gekozen, is niet voor velen weggelegd, maar Niels Buijs heeft het ook zelf verdient. In mei heet hij dit ook al gedaan met zijn debuutsingle Learning Still.

De opvolger Arcadia is minstens zo goed als de voorganger, want Niels maakt gebruik van de stem van Geranne Tuyp. Het is precies waarom Arcadia zo eigen klinkt. Een song als deze kan zelfs vlot en kort klinken zonder de inzet van toeters en bellen en dat moet haast wel te maken met de nuchterheid van Niels zelf. ,,Arcadia gaat over een nostalgisch gevoel richting een relatie, wat wordt aangewakkerd door het zien van de schoonheid van het platteland”, zegt Niels over de single. iets wat wordt versterkt door de mandoline en de viool, waardoor de tweede single een beetje het beeld van de ochtendnevel die hangt over het weidelandschap en waarbij jezelf even over het leven zelf nadenkt. Heel even doet de single denken aan het mijmerende van Daniel Lohues, die dergelijke muzikale arrangementen ook zo uit de mouw heeft weten te schudden. Niet alleen Lohues kan het, Niels Buijs lijkt dit ook te kunnen en dan zegt hij doodleuk dat hij nog meer songs al heeft klaar liggen.

Zoetwater

Als alles voor lief wordt genomen

De broers Jelle en Sieberen Sybesma hebben eerder dit jaar al twee singles uitgebracht. Die twee eerdere singles zijn nu ook te horen op het nieuwste werk wat ze in juni hebben uitgebracht.

Ondanks dat Gebroken Glas al zijn onofficiële debuut op NPO Radio 2 heeft gemaakt, is de single dan nu ook echt uit. Opnieuw hebben de broers die inmiddels resideren in de hoofdstad weer gebruik gemaakt van producer Ian Grimble. Gebroken Glas heeft een melancholisch en ook een donker geluid. Niet zo gek, want het nummer beschrijft de emotionele reis die iemand kan maken op het moment dat iets wat voor lief wordt genomen er ineens niet meer lijkt te zijn. De organische productie voert je mee naar een gevoel van herkenbaarheid en melancholie. Iets waar Zoetwater met hun fusie tussen Nederpop en Engelse folk zich als een vis in het water voelt.

Met de al eerder twee uitgebrachte singles We Kunnen Niets en Ik Ken Je Stem neemt Zoetwater een stevig voorschot op de EP die later dit jaar nog moet gaan verschijnen. Stap voor stap verovert de band meer en meer harten van liefhebbers van zowel folk, akoestisch, singer-songwriter muziek, als ook Nederpop.