Naast het feit dat HUNK de finale van de Rob Acda Award 2024 op 14 maart heeft weten te winnen, zijn er nog optredens te zien geweest van publieksprijswinnaar Mind Your Step, DIONNE en The Void. DIONNE heeft in de eerste voorronde weten te winnen en The Void heeft dat gedaan bij de derde voorronde. Uiteraard is ook Schooier te zien, die als winnaar naar voren komt bij de Night Editie. L’Asset heeft een optreden verzorgd, omdat zij de editie van 2023 heeft weten te winnen. Bovendien zal zij op 27 maart haar releaseshow doen van haar nieuwe materiaal in hetzelfde Patronaat.

Schooier

Schooier

Stellingname

Al op de avond tijdens de Night Editie neemt Schooier stelling tegen de gebeurtenissen in de Gaza strook. Zoals ook tijdens de avond van 29 februari, is Schooier onherkenbaar door het masker wat hij op heeft. Opzwepend en met tempo zijn ook op deze avond de handelsmerken van de Nederlandstalige rapper uit Haarlem. Hiphop krijgt steeds meer voet onder de grond in de stad aan het Spaarne, want het bewijs is die finale op de laatste donderdag van februari, waar behoorlijk wat publiek op af is gekomen. Voor Schooier is er één verschil. Nu staat hij in de grote zaal om te laten horen, wat hij in huis heeft.

Mind Your Step

Mind Your Step

Bevestiging van het publiek

Al tijdens de voorronde van de Rob Acda Award is de band een andere muzikale weg ingeslagen. Hoofdzakelijk instrumentaal en vooral invloed van progressive rock met pyschedelische invloeden. Het publiek wijst de band als winnaar aan over alle voorrondes en herhalen dat ook nog op de avond van de finale. Met die waardering van het publiek kan Mind Your Step de komende tijd vooruit, want met zo’n prijs op zak, zal nieuw materiaal niet meer lang op zich laten wachten.

The Void

The Void

Beats vliegen de zaal in

Tijdens de derde voorronde weet The Void zowel de publieksprijs op die avond naar zich toe te trekken, maar ook de winst om in deze finale te mogen staan. De beats vliegen de zaal in en Anouk Wolf weet met haar krachtig stem juist het symfonische wat haar stem heeft toe te voegen aan de muziek die The Void brengt. Het gaat met een behoorlijk tempo, maar dat is The Void wel toevertrouwt. Water And Fire is de meest recente single die het drietal heeft uitgebracht, maar The Void neemt al een voorschot met wat er nog gaat komen.

DIONNE

DIONNE

Mistig moeras

Met haar eigenzinnige combinatie van dream met indie staat DIONNE in de finale. Voor het optreden tijdens de finale heeft DIONNE achtergrondvocalen met drie zangeressen meegenomen. Een van die drie is een bekende, want Cheyenne Howell heeft zelf met haar band High On Chai daar een jaar eerder nog gestaan. Het mystieke element wat DIONNE in haar repertoire lijkt zelfs bijna zichtbaar in de zaal ook. Alsof je in een mistig moeras verzeilt bent geraakt, maar dat is ook de kracht van de muziek die DIONNE brengt.

L'Asset

L’Asset

Voorschot nemen op wat komen gaat

L’Asset is ook te zien en te horen tijdens de avond van de finale van de Rob Acda Award. Een jaar ervoor heeft ze zelf weten te winnen en weet hoe het is om op het hoofdpodium van Bevrijdingspop Haarlem te mogen staan. Ze staat alleen met wat toetsen op het podium om haar optreden te verzorgen. Het is misschien een klein voorschot nemen op het optreden later deze maand in hetzelfde Patronaat als zij haar nieuwe materiaal tijdens een heuse releaseshow gaat geven.