De retro-soulformatie The Tibbs is weer terug en met hun nieuwe album 'Keep It To Yourself'. Hun nieuwe baby houden ze traditiegetrouw ten doop bij platenzaak Concerto in Amsterdam. Als ze hun album uitbrengen, hebben ze na hun verschijning bij Concerto nog een uitverkocht Bitterzoet op zondag 28 januari, waar ze het optreden nog eens dunnetjes overdoen. En daar maken ze de lovende albumrecensies waar.

Opnemen in drie dagen

Intensieve pre-productie

Keep It To Yourself neemt de band op in slechts drie dagen. Dit dankzij een intensieve pre-productie die ook dit keer in handen is van Paul Willemsen (Michelle David & The True-tones, Beans & Fatback). Tenorsaxofonist Coen de Vries, broer van drummer Bas de Vries, is er dan al niet meer bij. Nadat hij in de zomer van 2022 nog meegaat op tournee in Spanje, overlijdt hij in augustus van dat jaar. “Dat heeft veel impact op ons gehad, The Tibbs waren zijn alles”, vertelt bassist Michael Willemsen voorafgaand aan het optreden. “Hij wilde zelf heel graag dat we zouden doorgaan als hij er niet meer zou zijn en dat hebben we ook gedaan. We hebben het album aan hem opgedragen. Met Coen in onze gedachten en Frans Stolkwijk als nieuwe tenorsaxofonist is het een bijzonder avontuur geworden, met veel goede energie.”

Schoenen uit

Zingen op blote voeten

Dat zal vanavond blijken. Klokslag 20.30 uur tikt Bas af en opent de band met het opzwepende instrumentale nummer Chicken Bones. Daarin is een hoofdrol weggelegd voor de nieuwe toetenist Anton Titsing, die meteen helemaal in zijn spel zit. Bij het tweede nummer Rafaela maakt Roxanne haar diva-entree, onder luid gejuich van het publiek. Haar zang klinkt zoals ze eruit ziet: sterk en zelfverzekerd. Maar al na de derde song moet er even iets gebeuren aan haar outfit. “Ik heb me leuk aangekleed voor jullie, maar ik merk dat ik deze schoenen eigenlijk heel kut vindt”, laat ze weten. Dus hup, de schoenen gaan uit en Roxanne zingt gewoon verder op blote voeten.

Lekker dirty

Can’t teach an old dog new tricks

Na de uptempo song Last Train kondigt Roxanne het nummer aan dat volgens haar de favoriet van de hele band is. Reden: “Het is zo lekker dirty.” En inderdaad zie je dat het funky Can’t Teach An Old Dog New Tricks het een en ander losmaakt bij alle bandleden. Waar de meesten tot nu toe vooral op hun instrument staan te kijken, is er nu ineens contact met elkaar en het publiek en begint de boel een beetje te bewegen en te swingen – iets dat de show echt ten goede komt. “Lekker hoor”, verzucht gitarist Henk Kemkes na afloop van het nummer.

Geloofwaardig

Serietje hoogtepunten

De achtmansformatie lijkt nu echt goed opgewarmd en zet de ballad Guess I’m Guilty in. Waar Roxanne met haar zang eerder vooral binnen de lijntjes lijkt te kleuren, gaat ze hier meer los en gooit ze zich helemaal in het nummer. Dit weet ze mooi vast te houden in het nummer dat volgt, ‘In Orbit’. Bij elkaar zorgt dat voor een serietje hoogtepunten dat ook het publiek duidelijk weet te waarderen. Na de cover Rosie van Claw Boys Claw is het tijd voor de titelsong van het album: Keep iI To Yourself. “Dat gaat over relatie die ik met mijn lichaam heb”, legt Roxanne uit. Ik ben best wat aan het jo-jo’en geweest met mijn gewicht en mensen vinden dan kennelijk dat ze daar een mening over moeten hebben. Dat vind ik prima, maar ik hoef die mening niet. Dus denk wat je wilt, maar hou het voor jezelf.”

Overrompeld

De nieuwe single doet het goed

Dan is het tijd voor het swingende Ain’t It Funny, de eerste single van het nieuwe album. De teller van het aantal streams op Spotify staat inmiddels op 75.000. “Hij doet het heel goed, daar zijn we een beetje door overrompeld”, vertelt Roxanne. Ook het publiek in Bitterzoet reageert lekker op het nummer en vindt het dan ook merkbaar jammer als Roxanne het laatste nummer Pyjama Party aankondigt. Natuurlijk is dat niet echt het laatste nummer, want na een bescheiden ‘We want more’ volgen nog twee toegiften.

Spanje

Coast to coast

De clubtour ter promotie van het nieuwe album start in mei, maar in maart gaat de band eerst nog een keer naar Spanje. “Ja, we gaan een coast to coast tour doen, van San Sébastian naar Valencia”, vertelt Michael. “Heel avontuurlijk. Rijk worden we er allemaal niet van, maar ik zie het altijd als een gratis vakantiereis met mijn vrienden en vriendin. En in dit geval is het de bekroning van het uitbrengen van het album.”