Hoewel het alweer twee weken geleden heeft plaatsgevonden kunnen de organisatoren van Bevrijdingspop Haarlem tevreden zijn. Het weer op zondag 5 mei heeft goed meegewerkt en op het terrein is het zelfs ook echt warm en de belangstelling is er ook een waar onder meer voorzitter Bernt Schneiders van Bevrijdingspop Haarlem tevreden over kan zijn. De voorzitter schept zelfs in aanloop naar het festival toe, de borden van de vrijwilligers vol als die willen eten. Het samenbindende element is ook tijdens het festival goed te merken.

Wende

Ambassadeur van de Vrijheid

Optredens die bijblijven

Als uiteindelijk 143.000 bezoekers kunnen genieten van muzikale optredens die bijblijven met een belangrijke rol voor Wende als Ambassadeur van de Vrijheid, mag je daar natuurlijk best tevreden over zijn. Op het hoofdpodium blijft het indrukwekkend om de namen te zien van de mensen die hebben geleden onder de onderdrukking en waarvan het merendeel het niet hebben overleefd.

Kraantje Pappie

Collage met Elmer en Quincy

Bevrijdingsvuur

5voor5-moment met Notulist

In de nacht van 4 op 5 mei werd het Bevrijdingsvuur traditioneel weer in estafettevorm van Wageningen naar Haarlem gebracht, dit jaar door de Kennemer Runners. Bij het 5voor5-moment deelt Notulist een thematische rap met het publiek. Het vuur is niet alleen letterlijk te zien, maar zit ook in de muzikale optredens. Tussen de songs in, spreken de muzikanten zich uit over de vrijheid. Daar spreekt Wende zich uit om een petitie te ondertekenen voor de vrijlating van een Saudische vrouwenrechtenactiviste.

Chef'Special

Muzikaal veel te beleven

'Wees lief voor jezelf en een ander'

Dat er op muzikaal gebied veel te beleven valt blijkt wel, met optredens van bijvoorbeeld Kraantje Pappie, Wende, Danny Vera en Chef’Special. Ook The Indien die snel aan het opkomen is in het Nederlandse muzieklandschap geeft een optreden waar het publiek echt voor gaat staan of bij gaat zitten. De in een rood pak gestoken Danny Vera trakteert het Bevrijdingspop-publiek op hits als Rollercoaster. Vera heeft een duidelijke boodschap aan het publiek. ,,Laat je niet verdelen door regeringsleiders, maar blijf bij elkaar. Wees lief voor jezelf en een ander. En dat is natuurlijk waar het allemaal om draait op een dag als vandaag!”, zegt Vera op het podium. Het optreden van Chef’Special staat volgens velen als een huis, waarbij zanger Joshua Nolet zich voor de gelegenheid in een zilveren glitterbroek steekt.

Goldkimono

Vrijheid

Creatie van dynamiek

Opvallend is ook het optreden van Elmer op het Sena podium. Elmer treedt samen op met dj Skipper, een handpop hond die al bijna een jaar een vast onderdeel is van zijn optredens. Op hetzelfde podium trekt ook Martijn (Tinus) Konijnenburg beter bekend als Goldkimono behoorlijk veel mensen. Hij weet volgens de aanwezigen daar een heerlijke dynamiek te creëren, met wisselingen van energie, maar ook genre. Het nieuwe album Something Out On Nothing gaat over dat je van wat belangrijk is iets moet maken. Of het nou je leven, of relatie is.

Stijlbaas

Kinderen

Talentenshow in trek

 

De kinderen op het festival hebben zich niet hoeven te vervelen, want op het Sena podium hebben Slodde & Vos en Quincy (zie foto's) de kinderen daar prima vermaak gegeven. Op het Kinderfestival zijn de talentenhow en het 5voor5 moment met Dans & Balletstudio Jolein en Pepijn Zwaanswijk Percussie in trek.