De Knives Out in Podium Victorie volgt precies een dag later na Club Pussycat. Waar Club Pussycat op 11 juli heeft plaatsgevonden, weten de liefhebbers van de stevige kost een dag later op 12 juli de weg naar de Alkmaarse popzaal te vinden. Op het programma optredens van FEMME FUGAZI, Library Card en Marathon. Niet de minste bands die Podium Victorie weet voor te schotelen waarin hier meer het accent ligt op postpunk.

FEMME FUGAZI

FEMME FUGAZI

‘Yuppenpunk’

Velen omschrijven de Nijmeegse band FEMME FUGAZI als een sloopkogel door de kerk van boze muziek en nog bozere meisjes. De band combineert spoken-word, manische onvoorspelbaarheid en teksten over de zinderende liefde voor Gerard Joling tot een bezeten geheel.

FEMME FUGAZI is onlosmakelijk verbonden met bands uit de opkomende garage/post-punkgolf van de laatste jaren. Hoewel dat een omschrijving zegt de band toch echt dat ze geen punkers zijn. Hoe dat zit, ligt volgens de band dat ze geen politieke boodschap verwerken in hun teksten. Zelf omschrijft FEMME FUGAZI het als ‘yuppenpunk’ Inmiddels heeft FEMME FUGAZI hun debuutsingle Suffocate In Silence uitgebracht in maart 2023. Uit hetzelfde jaar is ook de opvolger Paula. Vooral bij die laatste single blijkt wel met wat FEMME FUGAZI over hun eigen muziek vindt. Het gaat echt over mensen in bepaalde situatie. Het gebeurt allemaal met behoorlijke uithalen en stevige gitaren.

Library Card

Library Card

Praat/zang met fikse punkinvloed

Bij de Rotterdamse band Library Card is het veelal een combinatie waar ook punkinvloeden zitten. Lot van Teylingen van de band doet veelal aan praat/zang wat ook de kracht van de band is.

Dat is vooral het geval op de single Well, Actually die de band begin dit jaar uitbrengt. Niet zo maar een single want daarin neemt Library Card stelling in. Het is vooral de wijze waarop sommige mannen zich gedragen in de muziekwereld tegenover vrouwen. Het gaat onder meer over de adviezen die sommige mannen denken te moeten geven aan de dames in de muziek. Aanleiding om daar wat over te maken. Het sarcasme is daarin goed terug te horen met. Overigens vormt die single een onder deel van de EP Nothing, Interesting die Library Card in het voorjaar van 2024 heeft uitgebracht. Daar staan trouwens nog meer nummers met hersenkrakers op zoals Kierkegaard en Local Newspaper.

Marathon

Marathon

De lange adem van een Amsterdamse postpunk band

Als er al een band die behoorlijk wat uren en optredens achter de rug heeft, dan is het Marathon wel. De band doet hun eigen naam misschien wel eer aan met de vele optredens, want Knives Out in Podium Victorie is zeker niet het eindpunt.

De Amsterdamse band heeft juist gekozen om meer optredens te doen in kleine zweterige zalen, waar volgens Kay Koopmans de muziek van Marathon het beste tot hun recht komt. Bovendien is het nog eens zo dat Marathon op hetzelfde niveau staat met het publiek. Bij Knives Out is dat wat minder het geval, maar de band brengt de donkere postpunk en zelfs dat nog niet alleen. Ook alternative rock is iets wat doorklinkt in het geluid van Marathon. Als je niet beter weet, denk je zelfs dat de band uit het Verenigd Koninkrijk komt, door juist dat duistere randje wat ooit heeft doorgeklonken bij Joy Division. Daar waar het bij de illustere voorganger uit de jaren tachtig het geluid van keyboard en synthesizer doorklinkt, spreken bij Marathon veelal de gitaren.

Nadat Marathon afgelopen jaar hun EP met de titel van hun bandnaam al hebben uitgebracht, is begin dit jaar Mind nog verschenen. Toch is nog niet te verwachten dat Marathon snel met nieuw materiaal gaat komen. Bij de optredens klinken al wat nummers die nog niet zijn uitgebracht, maar optreden is op dit moment belangrijker.