Begin deze maand is er een bijzonder festival in Hoorn, want elk jaar in juli vindt het Grondslag festival plaats in het Julianapark van de stad. Hoewel het alweer tegen het einde van juli loopt, verdient het festival net als vorig jaar een terugblik. De plek van het Grondslag festival is evenzo bijzonder in de havenplaats aan de voormalige Zuiderzee. Tussen de bomen, aan de rand van de scheepshaven, zijn twee stages opgebouwd waar van het middaguur tot middernacht 13 artiesten spelen. Het festival bewijst dat Hoorn ook aan de alternatieve scène iets te bieden heeft: Op deze dag staan voornamelijk Nederlandse rock- en punkbands geprogrammeerd. Ongeveer het tegendeel van wat er op dezelfde dag bij ‘Live in Hoorn’ speelt, maar hé, voor ieder wat wils.

THAMES (met Merlyn Baartman)

Niko

Voetbalpakjes en cowboyhoeden

Een dagje op het Grondslagveldje

Op het Grondslagveldje kun je je best een dagje vertoeven. Naast de optredens zijn er spelletjes te spelen, biertjes te drinken en burgers te eten, er staat er een beuk-caravan voor de technoliefhebber, of je kunt jezelf terugtrekken in een loungestoel. Er lopen ouders met jonge kinderen over het terrein, hun kleine oortjes beschermd tegen de luide muziek door een koptelefoon. Ook de voetbalfans missen niks, want de wedstrijd Nederland-Turkije wordt uitgezonden vanuit de tent. Een deel van de bezoekers heeft hier zijn outfit op afgestemd. We zien voetbalpakjes, grote oranje pruiken en rood-wit-blauwe cowboyhoeden.

Robbing Banks

Robbing Banks

Gooit het tempo omhoog

Zelfs Robbing Banks is in het oranje gekleed. In dit geval hoort het overigens bij zijn act: Alsof hij een bank heeft overvallen en als gevangene een oranje pak aan heeft gekregen. Van buiten de tent verwacht je dat er drie man op het podium staat. Er is immers een elektrische gitaar te horen, een drumstel en een vocalist. Maar wanneer je een kijkje neemt blijkt er maar één iemand te zitten. Dat is Robin van Saaze, een one-manband uit Utrecht. Hij bespeelt de drum en gitaar tegelijk, en zingt er ook nog eens bij alsof het geen moeite kost. Inspiratie haalt Robbing Banks uit bands als Weezer en Smashing Pumpkins, en hij creëert garagerock waarop je hard wil meestampen. Uit de teksten van Fashion (Ain’t No Friend of Mine) en Got Love Need Money is te merken dat Robin moeite heeft om met de tijd, trends en maatschappij mee te gaan. Tegen het eind van de set heeft hij nog vier minuten om acht nummers te spelen. Dan maar een maatje sneller!

Engel

Engel & Just

Just Engel

Tijdens het optreden van Thames op het grote podium begint het te regenen. Een deel woestelingen blijft doorstampen in de grond die verslapt is tot modder, maar sommigen besluiten te schuilen in de tent. Hier begint een moment later het optreden van Engel & Just, alsof het zo gacalculeerd is. Engel & Just maken Nederlandse rap en hebben samengewerkt met onder anderen Paul de Munnik, Diggy Dex en Tim Knol. Engel begon in de jaren 90 rappen, en de rapstijl van dit tijdperk is terug te horen in de nummers. Vandaag kon wederhelft Just er helaas niet bij zijn, maar Engel vindt het festival in zijn thuishaven te belangrijk om af te zeggen. Vandaag is het dus niet Engel & Just, maar just Engel. De plek van Just wordt ingevuld door Stephan Wolven, die al de hele dag tussen optredens door een ruig plaatje draait (en ook nog eens de foto’s van dit artikel schiet!). Engel bemant het podium toch met zelfvertrouwen, en zingt “ik hoef geen medelijden, ook al sta ik in mijn eentje”. Hij sleept de tent mee met zijn ode aan Hoorn.

Iguana Death Cult

Iguana Death Cult

Modderige moshpit

Iguana Death Cult’s succes reikt over landsgrenzen, de band heeft veel meer dan alleen succes in Nederland. Straks staan ze in Roemenië (of all places), en in oktober touren ze door de Verenigde Staten. Vandaag is de reis wat korter. Iguana Death Cult is uit Rotterdam vertrokken naar het festival in Hoorn. Het lijkt erop dat de line-up van Grondslag zo is ingevuld dat er steeds meer scheurende gitaren en beukende bassdrum in de muziek zitten. Tijdens het optreden van Iguana Death Cult trillen de versterkers van de knallende bas. Toch is de muziek speels, er wordt een beatring beslagen en de samababal geschud. Er komt zelfs een trombone aan te pas. Lead-man Thomas seint eventjes te gaan moshen. Misschien niet het beste idee met de gladde modderpoel die is aangericht door de stortvloed, maar met lachende smoelen wordt zijn bevel opgevolgd.

Parker Fans

Parker Fans

Ironisch elektronisch

1,2,3,4… Groove mee met Parker Fans. Kick (zang) en Sem (gitaar) hebben hun derde bandlid Thomas (toetsen) vanmiddag opgehaald van Down The Rabbit Hole. Hij is hier aanwezig, inclusief kater, die wordt verborgen door een zwarte zonnebril. Verder niks van te merken, want Parker Fans speelt nonchalant hun feestelijke indie-boogie dat synth-elementen van de jaren tachtig bevat. ,,Wat vet dit, echt vet gaaf”, zegt Kick, met een vleugje ironie. Parker Fans laat de keuze om mee te swingen niet aan het publiek over, met gemak bieden de drie de tent wat elektronische dansbare tunes.

Pip Blom

Optredens naast uitgelichte bands

Veelzijdig

Naast de uitgelichte bands hebben de festivalbezoekers ook kunnen kijken naar optredens van Thames die gelijktijdig hun optreden doen met Engel. De naam Pip Blom zegt velen in de alternatieve muziekwereld van Nederland maar ook zij verzorgt een optreden tijdens het festival in Hoorn. Verder hebben ook Sizzle, Niko, Black Beach Gøk2 en Knife Massage een duit in het Grondslag festival van 2024 gedaan.