Hij is al viral gegaan met zijn Engelse hertalingen van Acda & De Munnik en Guus Meeuwis. In het Cpunt Café in Hoofddorp laat singer-songwriter Lucas Nicholas uit het Noord-Hollandse Opmeer vanavond echter horen dat hij zelf ook mooie nummers schrijft, die hij vertolkt met een stem die je herkent uit duizenden.

After Rainfall

Thomas Acda deelt de video

Radio 2, Radio 538, 100% NL en RLT Shownieuws: in de zomer van 2023 is Lucas Nicholas ineens overal. “Heel bizar om mee te maken”, blikt Lucas terug. ,,Ik schrijf al jaren eigen werk dat ik ook op TikTok zet, maar je merkt dat het lastig is om voet aan de grond te krijgen. Die hertaling was eigenlijk een experimentje, maar dat pakt goed uit. Destijds had ik 1.200 volgers op TikTok en nu zijn dat er ruim 56.000. Ik kreeg veel enthousiaste reacties: zelfs van Thomas Acda, die het filmpje deelde. Toen ging het snel. Hollywood, de hertaling van Dit Is Een Nacht van Guus Meeuwis die ik daarna postte, zat na één dag al op 850.000 views!” Lucas brengt dit nummer recentelijk opnieuw uit, in een samenwerking met de Tilburgse dj The Boy Next Door. En ook dat scoort weer prima. ,,Maar het is echt een soort kroegtechnoversie geworden”, grinnikt Lucas. ,,Dat ligt wel erg ver af van mijn eigen stijl.”

Eigen geluid

Stem als ‘onderscheidend vermogen’

Wat die eigen stijl dan is, wordt vanavond duidelijk. Lucas steekt niet onder stoelen of banken dat hij wordt geïnspireerd door singer-songwriters als Ed Sheeran en John Mayer en dat is ook te horen. Zijn eigen songs zijn melodieus, afwisselend en gaan grotendeels over dingen die hij zelf heeft meegemaakt. Maar waaraan je een Lucas Nicholas song vooral herkent, is die stem die je meteen grijpt en niet meer loslaat: fluweelzacht maar krachtig en met een subtiel randje, loepzuiver en vooral met een ontzettend eigen en herkenbaar geluid. Dat maakt dat de covers die hij vanavond in zijn sets verwerkt eigenlijk ook aanvoelen als nummers van hemzelf. Da’s best een gave.

Fijne afwisseling

Zelfs een vleugje soul

Vanavond wordt Lucas begeleid door Tjesse Hoebe op met name toetsen en cajon. Al meteen in het eigen openingsnummer Story valt op hoe zijn stem en die van Lucas prachtig blenden, zodat de sound nog meer gelaagdheid krijgt. De set voor de pauze is mooi van opbouw en kent een fijne afwisseling van eigen nummers, hertalingen en covers. Voorbij komen onder meer Better Day (de single die Lucas in september 2023 uitbrengt), maar ook een geheel eigen versie van A-ha’s Take On Me (“Het favoriete liedje van mijn moeder - red”) en natuurlijk After Rainfall. De set na de pauze begint met Easier, de nieuwe single van die eind maart 2024 verschijnt. Voor dit nummer kruipt Lucas zelf achter de toesten en tovert Tjesse een melodica tevoorschijn. Helemaal vlekkeloos gaat dit nieuwe nummer nog niet – Lucas breekt even zijn tong over een zinnetje – maar het inmiddels enthousiast luisterende publiek vergeeft hem dat onmiddellijk. Even verderop in de set spelen de twee een combi van de covers Just The Two Of Us en Ain’t No Sunshine. Dan wordt duidelijk dat Lucas’ stem ook nog een tot nu toe verborgen vleugje soul heeft: een verrassende en welkome ontdekking. Na een akoestische uitvoering van Hollywood eindigt het optreden met een indrukwekkende vertolking van God Bless The Broken Road van Rascal Flatts.

De regio uit

Altijd lastig

Het optreden van vanavond is voor Lucas het eerste buiten de Westfriese regio. Toch voelt het redelijk eigen, want voor de gelegenheid is een aardig groepje fans meegekomen. ,,Het is lastig om de regio uit te komen”, ervaart Lucas. ,,Dat is ook een van de redenen dat ik me heb ingeschreven voor de Popronde. Ik hoop heel erg dat ik word geselecteerd, want ik wil veel spelen. Dat kan zowel in deze setting met Tjesse als met de band die ik nu heb, waarin ook bassist Madelief van Vlijmen en drummer Jos van Tol van Jacob’s Ladder & The Hellbenders meespelen.” Daarnaast werkt Lucas met zijn label Feature Music aan een albumrelease voor dit jaar. ,,En dan gaat het zeker helpen dat de media door die hertalingen inmiddels weten wie ik ben”, zegt Lucas.