Op 22 augustus wordt Cinetol omgetoverd tot een mysterieus festijn. Twee dreampop acts vullen de avond: Red Vain, een jonge band uit Den Haag en singer-songwriter Féline Spiegel uit Amsterdam.

Red Vain

Lichtval bij optreden creëert geheimzinnige ambiance

Red Vain trapt de avond af. De dreampop band is gevormd door zes jonge muzikanten die tijdens hun periode op de middelbare school samenkomen. Vorig jaar is hun zelf-getitelde debuut-EP uitgekomen en sindsdien hebben ze verschillende optredens gegeven. Er hangt een lieve en verlegen sfeer in de zaal. De zaal wacht vol spanning af waar Red Vain mee gaat beginnen maar vooral waar de band het publiek mee naartoe zal nemen. Dat het in ieder geval ver hiervandaan zal zijn, symboliseert de band direct. De meeslepende kleur rood heerst op het podium: de haren van de leadzangeres en de lichten die de band doen roodkleuren weerspiegelen een intieme, geheimzinnige ambiance in de lucht van Cinetol. De band heeft al vlieguren gemaakt, want eerder zijn ze al te zien geweest in Musicon Den Haag in mei van dit jaar (zie opname hieronder van Stefan van Hoek)

Doorkruisende stemmen

Eigenzinnig geluid bij dromerige klanken

Red Vain maakt al snel duidelijk waar we naar toe gaan deze avond; de volle stem van de leadzangeres echoot door de zaal en dringt door merg en been van het publiek. De tweede vocalist vult haar hier en daar mooi aan. De stemmen doorkruizen elkaar en weten elkaar op de juiste momenten te vinden. De violiste snijdt daar nog eens vlijmscherp doorheen. De muzikanten van Red Vain laten dromerige klanken met een eigenzinnig randje horen. Ze zorgen voor een mystieke connectie tussen de band en de luisteraars in de zaal. Ondanks dat de muziek van Red Vain als pijn onder je huid doorgaat, klinkt het als een zachte verdoving.

Féline

Engelachtige stem

Waar de eerste act van de avond de zaal naar duistere plekken mee weet te brengen, lijkt het in de wereld van Féline Spiegel zo donker nog niet. De singer-songwriter laat vanavond zien dar ze klaar is om als afgestudeerde aan Herman Brood Academie de wereld van elektronische popmuziek in te duiken.  De lucht klaart meteen op wanneer Féline begint te zingen. Haar engelachtige stem neemt het publiek mee hoog boven de wolken, naar een plekje waar geen schaduw meer lijkt te bestaan. Haar vocals klinken zo veilig en zacht dat het soms haast net iets te vertrouwd voelt. Echter zorgen de instrumentatie en de tekst ervoor het geluid nieuw en uitdagend blijft. De songs ontlenen zich zelfs voor een kleine ruimte zoals Féline dat eerder heeft gedaan tijdens haar optreden met toetsenist Job van der Doelen in Alternative FM op 23 mei van dit jaar.

Verleden en heden ontmoeten elkaar in teksten

Zachte landing

Verleden en heden ontmoeten elkaar in Félines teksten. In haar liedjes onderzoekt ze hoe gebeurtenissen van vroeger haar hebben gevormd tot wie ze nu is. De Amsterdamse songwriter daagt de zaal uit door zichzelf een spiegel voor te houden. ‘Wat heeft ons gevormd tot wie we op dit moment zijn?’ lijkt ze het publiek te vragen. Tegelijkertijd verzacht ze de bitterzoete pijn van ieders verleden met haar fonkelende stem als omarming. Aan alle bezoekers de eer om na de twee dromerige acts weer zachtjes te landen op de grond, om na te genieten van de sublieme muziek van deze avond.