Het is een vrijdag een wereld van verschil als het gaat om de thema’s die de nieuwe singles hebben. Als het om de twee singles van cinnr_ en LNDE gaat is dat zeker het geval. cinnr_ heeft een uitgebreid verhaal bij zijn nieuwe single en LNDE heeft afgelopen maand nog in de finale van de Zonneprijs gestaan om daar haar werk te laten horen. Als alles aan elkaar wordt geknoopt is het eigenlijk maar één ding met het nieuwe materiaal. De wereld mag zichzelf een spiegel voorhouden, want de muziek geeft het goede voorbeeld. Naast cinnr_ en LNDE zijn er ook de nieuwe singles van Blanko en Yosiera.

cinnr_

De psychotische staat van de menselijkheid

Borderline spreekt over de psychotische staat van de menselijkheid. Het laten lijden van andere mensen puur voor eigen gewin en comfort.

De krankzinnige realiteit van de menselijke samenleving, de bloeddorstigheid van het huidige politieke en sociale landschap. De ongeloofwaardige realiteit dat na alles waar we collectief doorheen zijn gegaan veel van de mensen nog steeds achter het voeren van oorlog staan.

Dat het voeren van oorlog en genociden op politieke en religieuze grond wat hoe dan ook onmenselijk is recht wordt gepraat. Het nummer is twee jaar geleden ontstaan uit een gevoel van hopeloosheid voor de toekomst van onze samenleving. Dit gevoel is niet uniek voor de huidige generatie die deze eeuw van jongs af aan de westerse landen constant andere regio’s heeft zien infiltreren en destabiliseren onder het mom van democratie en het brengen van een vrije wereld.

Het is maar al te duidelijk dat dit niet de ware intenties zijn. Het is een pijnlijke realiteit om te zien dat er ondanks alle vooruitgangen op technologisch en sociaal front er toch steeds voor wordt gekozen om elkaar op barbaarse manieren uit te buiten en uit te roeien.

,,Misschien ben ik te idealistisch maar ik kan gewoon niet begrijpen dat de menselijke wereld nog steeds zo veel haat voor elkaar draagt. Dat er nog steeds conflict is gebaseerd op religie, “ras”, en verschil in naties. Natuurlijk zijn er andere complexere interesses maar het voelt allemaal zo overbodig, nutteloos, kinderachtig en ouderwets. De mogelijkheid is er om van deze aarde een paradijs voor allen te maken maar helaas leven we onder de overmacht van egoïstische psychopaten die de wereld liever ziet wegbranden in plaats van zichzelf opzij te zetten voor het collectief. Al dit lijden is simpelweg gewoon niet nodig”, vertelt cinnr_ over de single Borderline.

De single vertaalt met urgentie op een eerlijke manier de observatie van deze inhumane acties.

LNDE

De eindeloze nieuwsgierigheid en zalige naïviteit op debuutsingle

Ze groeit op als Linde Torenvlied in het kleine dorpje Stompetoren, waar haar muzikale reis begint in haar slaapkamer, op de muziekschool en met de schoolband. Daar legt ze in feite basis van wat ze nu inmiddels heeft laten horen en dat is muziek die de wereld hard nodig heeft.

LNDE is afgelopen maand te zien geweest tijdens de finale van de Zonneprijs van Paradiso. Daar heeft ze haar debuutsingle Sunflowers al laten horen. Een dromerige indiefolk song waarbij haar hoge stemgeluid opvalt. Het is hoe LNDE in de wereld van vandaag staat. ,,Met mijn liedjes en video's wil ik een wereld van ongefilterde emotie laten zien. Een spirit gekenmerkt door eindeloze nieuwsgierigheid en de zalige naïviteit die hoort bij jong en vrij zijn", zegt ze over haar muziek. In dat licht past haar eerste single helemaal. ,,Het liedje Sunflowers gaat over een gevoel van ontworteling en de moeilijkheid om volwassen te worden en dingen vast te houden. Ik schreef het in een periode na een korte, intense relatie waarin ik mezelf opnieuw wilde ontdekken. Ik houd van verandering, en verandering hoort bij het leven. We zoeken allemaal een omgeving waarin we maximaal kunnen bloeien, en ik vind het een mooie gedachte dat we elkaar daarin ook de ruimte geven. Ik schreef het nummer zo'n drie jaar geleden en ik wist eigenlijk altijd al dat dit mijn eerste single moest worden. Het nummer symboliseert het begin van mijn bloei als artiest. Het is mijn eerste release en ik zie het als het zaadje dat ik nu plant voor wat nog komen gaat", Vertelt LNDE over haar single.

Samen met Ángel Álvarez steekt LNDE veel tijd in haar nog te verschijnen debuutalbum. De voorbode met Sunflowers is veelbelovend. Op 25 juni geeft LNDE een optreden in Cinetol waar ze naast haar nieuwe single nog meer van zichzelf laat horen.

Blanko

Knipoog naar Talking Heads

Na eerder een clubtour te hebben gedaan is Blanko is weer terug met een nieuwe single. Het is weer een single zoals je die het beste van hem kent.

Jan de Witte zoals hij ook bekend staat, is naast dat hij de productie heeft gedaan van Lorem Ipsum, zelf ook muzikant. Hij heeft al twee studioalbums op zijn naam staan Music By Blanko en More Music By Blanko. Of Love For Life de voorbode is voor weer een nieuw album, is de vraag. De single heeft weer de typische mix van rock, maar ook zit er weer het geluid van de jaren tachtig er in. Het wijst er allemaal wel op, want een leven zonder muziek is voor Blanko geen leven. Op de single zelf komt de saxofoon steeds op een subtiele manier terug. Een ander kenmerk is dat de single Love For Life bij vlagen je doet denken aan de illustere Talking Heads en laat Blanko daar vorig jaar nu mee het land te zijn doorgetrokken. Inhoudelijk is het song met veel positieve elementen.

Blanko is niet de persoon die stil blijft zitten. Wie hem kent, weet dat hij vol zit met energie. Hij is als producer voor onder meer Lorem Ipsum bezig geweest, maar met de single Love For Life zal Blanko zich weer zien als muziekmaker en artiest. De single is slechts een voorproefje van wat er nog komen gaat. In januari 2025 begint hij met zijn band aan een nieuwe clubtour die van start gaat in Paradiso. Die tour dient ter ondersteuning van zijn derde studioalbum. De Paradisoshow, op 30 januari 2025. Blanko doet wat hij min of meer zegt op zijn nieuwe single: We mogen van het leven houden en we mogen het ook omarmen.

 

Yosiera

Zeilen en water voor het plaats geven van emoties

Haar volledige naam is Yosiera Bakx en ze komt uit Nijmegen, maar studeert aan de Herman Brood Academie en tegenwoordig woont ze in Amsterdam. Met haar nieuwe single slaat de 22 jarige songwriter de weg in van de Nederlandse taal.

In 2021 en 2022 heeft Yosiera nog Engelstalig materiaal uitgebracht, maar met haar nieuwe single Overstuur is dat een single in de eigen taal. Wat Overstuur extra bijzonder maakt, is de unieke invalshoek. Met een waterthema als basis gebruikt Yosiera uitdrukkingen en zeiltermen om haar emoties en ervaringen te verwoorden. Wanneer zij overstuur is, zoekt ze het water op, een metafoor die zij dubbelzinnig en toepasselijk vond voor haar boodschap. Ook de productie van het nummer verweeft dit thema op subtiele maar krachtige wijze, waardoor een unieke muzikale ervaring ontstaat die de luisteraars meeneemt in dit verhaal.