Het is deels zware kost wat de klok slaat als het gaat om de nieuwe releases. Twee releases zijn in de Nederlandse taal, waarbij hiphopper Stenfert voor een dilemma staat. High On Chai die op weg is naar haar debuut EP brengt het titelnummer van die EP op single uit en daar is ze nogal kritisch. En is er een nieuw album van Joris Anne die diepe zijn gevoelens uit op zijn zesde album.

cinnr__

Geschreven en geproduceerd in een diepe depressie

F33L is de tweede single van het nieuwe zelf geproduceerde experimentele project cinnr_ . Het nummer is geschreven en geproduceerd in een diepe depressie, een staat van zijn waar de artiest zich vaak in bevind. Het nummer probeert deze zware en overweldigende gevoelens van depressie & suïcidale gedachtes uit te drukken.

Het verliezen van jezelf en je naasten door middel van zelf-isolatie wat in de moderne tijd een makkelijke valkuil is. De eenzaamheid die momenteel door veel mensen wordt ervaren door middel van het vervangen van het leven met tweedehands sociale interactie en nutteloze consumptie binnen het digitale limbo van het internet. Het gevoel dat je nergens welkom bent en er nooit een uitweg zal zijn. De verwarring en angst naar de onzekerheid van onze toekomst en het gevoel dat er weinig kans is dat onze generatie deze toekomst zal kunnen overleven. Het innerlijke gevecht met je eigen gedachtes die je vertellen dat het opgeven van je leven de beste optie voor je zal zijn.

De opsomming van al deze emoties die er gezamenlijk voor zorgen dat je simpelweg gewoon niks meer wilt voelen. ,,Het maken van dit nummer was niet makkelijk, om deze verstikkende gevoelens in woorden en muziek te stoppen en er in het process constant mee geconfronteerd te worden was een strijd op zich. Het is in de ervaring van de artiest enorm lastig om deze emoties in normale conversatie te kunnen uiten”, zegt cinnr__. Zijn hoop is daarom dat mensen met soortgelijke ervaringen hun eigen innerlijke conflict kunnen channelen door middel van dit nummer. ,,Een nummer om diep in de nacht in op de A2 mee te schreeuwen, een moment waar je eindelijk een keer je zwaktes en innerlijke demonen mag laten zien en loslaten”, zegt cinnr__.

High On Chai

Een stem geven aan de jongere generatie

 

Na twee wat meer robuuste singles is het nu tijd om de zachtere kant van High On Chai te laten horen. Met een kritische blik op de maatschappij is daar de nieuwe single Counterweight dat ook de titel is van de debuut EP die onderweg is.

Hoewel High On Chai met een zachtere kant van haar komt, is de lading van de nieuwe single dat allerminst. Counterweight is een kritiek op de corona periode waarin we in alle chaos compleet de grip op de realiteit kwijt raakte en ons gevoelsmatig als kippen zonder kop in de menigte voortbewogen. In een samenleving waar discriminatie plotseling wettelijk wordt toegestaan, mensen eenzaam sterven en de mentale gezondheid op ongekende wijze achteruitgaat, rijst de twijfel of de huidige aanpak wel het beste is en werkt. Want hoewel iedereen wordt aangespoord om rekening te houden met elkaar, evolueerde de mentaliteit geleidelijk naar een steeds egoïstischere wereld,. Volgens High On Chai simpelweg omdat we de wereld vanuit één perspectief bekijken.

,,Tijdens de corona periode voelde ik diepe frustratie over alle beperkingen die werden opgelegd, en het kwam allemaal zo onrechtvaardig over. In de bloei van mijn leven, net 18 geworden, had ik de wens om de wereld te verkennen. In plaats daarvan werd ik geïsoleerd, en de daaropvolgende eenzaamheid maakte me extreem ongelukkig. Mijn gevoel van boosheid werd versterkt door het idee dat mijn generatie werd vergeten, en de breuk in onze samenleving alleen maar dieper werd", zegt Cheyene

Tot op de dag van vandaag is het nog steeds belangrijk om mensen te hebben die een beetje rebels zijn, die verschillende kanten bekijken. Soms moet je gewoon wat tegengas geven, toch?

Stenfert

Nederhop over keuze maken

Stenfert komt oorspronkelijk uit Haarlem, maar inmiddels woont de 26-jarige hiphopper in de hoofdstad. Het verhaal is minstens zo bijzonder, omdat hij zijn universitaire studie Media & Cultuur verruilt aan de Herman Brood Academie en dat blijkt een prima keuze. Zijn werk valt op bij Top Notch dat onder meer Siggy & D1ns uit Zandvoort onder contract heeft staan.

Over keuzes en dilemma’s gaat ook zijn nieuwe single. Tweeling is de eerste single die Stenfert sinds lange tijd uit gaat brengen en tevens de start van zijn samenwerking met Top Notch. Kenmerkend aan Tweeling én Stenfert zijn stijl is hoe hij, op geheel eigen manier (gevat, geloofwaardig en met een goeie dosis humor) een thematische en frisse popplaat maakt.

Het resultaat is een funky popproductie met een rauw karakter accentueert de catchy zanglijnen en laat tegelijkertijd genoeg ruimte over voor Stenfert om in geuren en kleuren zijn grote probleem aan te kaarten: hij is op de een of andere manier verliefd geworden op een tweeling. En als de dames in kwestie précies op elkaar lijken, zich hetzelfde gedragen en hetzelfde van hem vinden, hoe moet hij dan een keuze maken? En ligt die keuze überhaupt wel bij hem?

Joris Anne

Het verlaten van de comfortzone

Het heeft er al een beetje aan zitten te komen. Joris Anne verkent met andere muziekinstrumenten zijn mogelijkheden. Muzikaal gezien verlaat zijn eigen comfortzone.

De uitkomst is een nieuw album van de immer productieve singer-songwriter en maker van bijzondere Nederlandstalige liedjes. Joris Anne heeft een nieuw album gemaakt met de titel Mijn Lief. Het is een melancholisch mini-album met acht tracks geworden. De teksten gaan over complexe relaties, onbeantwoorde liefde, verlangens en eenzaamheid. Maar ook over escapisme, middelengebruik en zelf-sabotage. Zoals we van Joris Anne gewend zijn worden diverse stijlen en instrumenten door elkaar gehusseld en tot een niet alledaags maar toch smakelijk geheel gekneed.

Van lofi singer-songwriter liedjes met gitaar en piano tot elektronische tracks met beats, synthesizers, samples en geluidseffecten. En alles wat daar tussen in zit. De muziek is geproduceerd in samenwerking met Thor Kissing en Kunsttranen. Ook zijn er gastvocalen van Mavah Dansrijk en Kunsttranen te horen. Joris zal Joris niet zijn als het niet alleen op de streamingsplatformen is te horen, want Mijn Lief is op CD te krijgen. Mijn Lief is het eerste deel uit de trilogie Mijn Alles. De andere delen zullen later in 2024 en 2025 verschijnen.